Een knoop is een zeemijl per uur. Een zeemijl is gedefinieerd als precies 1852 meter. Een knoop is dus een snelheid van 1,852 km/h ofwel 0,5144...m/s.
Een knoop is een zeemijl (1852meter) per uur. Een knoop is dus een snelheid van 1,852 km/h of 0,5144… m/s.
De eenheid van snelheid genaamd knopen wordt gebruikt in zowel de zeevaart als de luchtvaart. Één knoop is identiek aan één zeemijl per uur, wat overeenkomt met 1,852 kilometer per uur.
Een knoop is een zeemijl per uur. Een zeemijl is gedefinieerd als precies 1852 meter. Een knoop is dus een snelheid van 1,852 km/h ofwel 0,5144... m/s.
Een knoop staat in deze methode voor een snelheid van één nautische mijl (1852 meter) per uur.
De luchtsnelheid, in Engels luchtvaartjargon airspeed genoemd, is de snelheid van een vliegtuig ten opzichte van de omringende luchtmassa. De luchtsnelheid wordt in de gemotoriseerde luchtvaart uitgedrukt in knopen (1 knoop = 1 zeemijl / uur = 1,852 km/u).
Boven zee is die wrijving vele malen minder aanwezig, waardoor het langs de kust vrijwel altijd harder waait. De meest windluwe plaats in ons land is Arcen met een jaargemiddelde windsnelheid van ongeveer 11 km/uur. Vlieland is het meest winderig met een gemiddelde windsnelheid van ongeveer 28 km/uur.
Al bij windkracht 7 gevaarlijk
Bij de proeven bleek dat een lege lichte combinatie al bij windsnelheden van 55 km/u (windkracht 7) gaat kiepen. Een volgeladen doet dat pas bij 74 km/u (windkracht 8).
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken. Ook gelden beperkingen voor werken met hijskranen en werken op stabiele werkplaatsen zoals daken van tanks en schepen.
De halve knoop is de makkelijkste knoop en meestal de eerste die iemand leert. Maak een lus die lijkt op de looping in een achtbaan. Haal één van de uiteinden van het touw door die lus. Trek de uiteinden in tegengestelde richting zodat de knoop strak komt te zitten.
De schootsteek is een simpele knoop om twee touwen aan elkaar vast te maken. Hij is in principe hetzelfde als de paalsteek, maar er ontstaat geen grote lus. Het is een sterke knoop die niet zal gaan schuiven.
Hoe leg je een achtknoop:
Maak een lus in het touw en kruis het uiteinde over het touw. Haal het uiteinde onder het touw door. Steek het uiteinde terug in de lus. Trek het trouw aan.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
Als je gaat beginnen met kitesurfen is de ideale windkracht tussen 14 – 21 knopen (windkracht 4 – 5). Zeer ervaren kitesurfers, die houden van de extremere kant van de sport, gaan rustig nog bij meer dan 27 knopen (windkracht 7) het water op.