Hoe kan ik stoppen met praten in mijn slaap? Het praten in je slaap, ook wel bekend als somniloquie, is meestal niet schadelijk voor de gezondheid en vereist geen specifieke behandeling. Het kan echter storend zijn voor anderen die dezelfde slaapkamer delen, vooral als het regelmatig voorkomt.
Waarom mensen in hun slaap praten, kan met verschillende oorzaken te maken hebben. Zo kan het voortkomen uit stress, depressie, slaapproblemen, consumptie van alcohol, en ziekte [3]. Ook kan het kijken van een spannende, indrukwekkende of emotionele serie of film het praten in de slaap versterken.
Praten in de slaap, of 'somniloqui', is een vaak voorkomende en onschadelijke parasomnie. Het kan in verschillende slaapfasen optreden, maar hoe lichter de slaap, hoe meer samenhangend het gebabbel zal zijn. Zoals eerder gezegd, gebeurt het onbewust, maar het kan wel even schrikken zijn voor partners of kamergenoten.
Praten in je slaap is normaal voor de meeste van ons
Ongeveer 5% van alle volwassene praat regelmatig in zijn slaap, maar zeker twee derde van alle volwassene zegt wel eens iets in zijn slaap. Er wordt vaak niet meer dan 30 seconden gepraat per keer, maar bij sommige mensen komt het meerdere keren per nacht terug.
Er is echter geen medicijn dat nachtangsten kan voorkomen. Volwassenen worden soms verwezen naar een psycholoog. Dit kan iemand helpen om de aanvallen onder controle te houden. Slaapadviezen zoals een regelmatig slaapritme hanteren en het vermijden van stress, alcohol en cafeïne, kunnen een positief effect hebben.
Nachtangst of 'Night Terrors' komen voor vanaf ongeveer 1 á 1.5 jaar oud. Het gebeurt meestal in de eerste helft van de nacht en steeds tijdens de diepe slaap. Je kindje wordt 's nachts schreeuwend of gillend wakker en het lijkt of jouw kindje wakker is omdat het de ogen open heeft.
In de richtlijn omgevingsgeluid
Verstoorde slaap kan overdag tot uiting komen in een gevoel van vermoeidheid, een algemeen verminderd welbevinden, slaperigheid, verslechtering van de prestatie en toegenomen irritatie. Geluid tijdens de slaap verstoort de herstelfunctie van de slaap.
De hersenscans toonden aan dat bij de slapende studenten het gebied in de hersenen waar taal wordt verwerkt wel degelijk actief was. Volgens de onderzoekers heeft slaap een positief effect op het leren van een vreemde taal, maar alleen als je de woordjes voor het slapen gaan geleerd hebt.
Parasomnie is een verzamelnaam van klachten en verschijnselen van ongewenst gedrag tijdens uw slaap. U doet iets onverwacht, het lijkt of u wakker bent. Denk bijvoorbeeld aan tandenknarsen, praten in uw slaap, bedplassen of slaapwandelen.
Rare geluiden tijdens het slapen door lichte slaap
Je baby begint met een lichte, actieve slaap die vergelijkbaar is met de REM-slaap van een volwassene. In deze slaapfase slapen baby's oppervlakkig, bewegen ze meer en kunnen ze zelfs geluiden maken die lijken op kreunen, lachen of gillen.
Symptomen somnambulisme
De symptomen zijn zeer divers en betreffen bijvoorbeeld rechtop zitten in bed, zich aankleden, rondlopen, schoonmaken en onduidelijk praten.
Dit onrustige gevoel heeft te maken met een gebrek aan balans in het autonome zenuwstelsel. Uw lichaam is eraan gewend geraakt om altijd actief en alert te zijn. Het is als het ware vergeten hoe het zich moet ontspannen en geeft constant alarmsignalen af. Dit resulteert in een onrustig gevoel en verhoogt de hartslag.
Bij psychoses kan het slaapritme ernstig verstoord raken.Meestal slapen deze mensen te kort omdat ze moeilijk in slaap vallen of te vroeg wakker worden. Ook worden ze tijdens de slaap vaker wakker. Dranken met cafeïne erin en alcohol zijn vaak voorkomende oorzaken van slaapstoornissen.
In periodes van stress en spanning hebben kinderen en volwassenen meer last van slaappraten. Koorts en ziek zijn kunnen er voor zorgen dat kinderen en volwassen in hun slaap gaan praten. Slaappraten komt vaker voor wanneer kinderen of volwassenen last hebben van slaaptekort.
Voldoende slaap
Voldoende slaap (7 à 8 uur per nacht) geeft je meer energie en dan krijgt je brein voldoende rust om je leerstof te verwerken.
Studenten hebben gemiddeld 7 à 9 uur slaap nodig. Het is ook belangrijk om dat ritme te respecteren en niet te denken dat je 'plots minder slaap nodig hebt' in de examens.
De groep die direct na het leren ging slapen, deed het na 24 uur duidelijk beter, ze onthielden meer vreemde woorden. Volgens de onderzoekers komt dat omdat de hersens het kortetermijngeheugen tijdens de slaap 'leeg maken'. Belangrijke zaken gaan naar het langetermijngeheugen, onbelangrijke zaken vergeet je.
Luister naar relaxerende muziek
Relaxerende muziek is als slaapdoping. Het zijn geluiden die trage hersengolven opwekken, zodat u heerlijk in slaap valt.
Wat is pink noise? Pink noise is een geluid dat is ontworpen om u 's nachts beter te laten slapen. Het ontstaat door verschillende frequenties van witte ruis met elkaar te combineren. Dit betekent dat er enkele geluiden met een lage frequentie zullen zijn vermengd met geluiden met een hoge frequentie.
Heeft u moeite met in slaap vallen of heeft u last van gebroken slaap? Dan biedt brown noise wellicht een oplossing! De lage tonen van dit geluid hebben een kalmerend effect, waardoor u sneller tot rust komt.
Dat is vooral in de eerste helft van de nacht en vaak op een vaste tijd. Kinderen tussen 3 en 12 jaar kunnen er last van hebben, maar soms komt het ook voor bij jongere of oudere kinderen. Bij nachtangst is je kind niet wakker, maar lijkt het ergens van overstuur.
Kan er dan sprake zijn van een nachtmerrie? De kans dat je baby een nare droom heeft gehad, is vrij klein, omdat je kleine nog niet het gevoel van angst kent. Nachtmerries komen pas voor vanaf tweejarige leeftijd als ze zich meer bewust zijn van angstgevoelens en een actievere fantasie hebben.
Er zijn een aantal kenmerkende symptomen waaraan je nachtangst kan herkennen. Vaak lijkt het alsof de persoon wakker is, doordat diegene rechtop in bed gaat zitten en de ogen wellicht open zijn. Ook schreeuwen of mompelen kan hierbij horen. De persoon maakt vaak ook wilde bewegingen en verzet zich bij aanraking.
Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.