Rouwstukken blijven enkele dagen mooi, omdat ze in oase gestoken zijn en de bloemen zo worden voorzien van water. Een biedermeier is een rond rouwstuk, gemaakt in een bolle vorm. Het wordt vaak besteld door familie, vrienden, collega's en andere mensen die dichtbij de overledene stonden.
Een rouwboeket zonder water bij een temp. van 16-18 graden, zal ongeveer tussen de 6-12 uur mooi blijven. Rouwboeketten worden vaak hierdoor op de dag zelf van de begrafenis of crematie gebruikt.
Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden. Er passen 50 tekens (inclusief spaties) op een rouwlint.
De gemiddelde prijs voor rouwboeketten ligt tussen de €25 en €50 euro. Een nabestaande boeket geeft u aan iemand die een dierbare is kwijt geraakt. Woorden schieten vaak tekort, bloemen kunnen die leegte opvullen. Het is een mooie manier om emoties te uiten en uw medeleven te tonen.
Vaak wordt afgevraagd of dit wel mooi blijft, maar door het steekschuim vochtig te houden, krijgen de bloemen voldoende water binnen en kun je er afhankelijk van de bloemkeuze vaak een week van genieten.
In veel gevallen worden er geen richtlijnen gegeven voor een rouwstuk. Dan kiest u dus voor eigen smaak of iets waarvan u weet dat de overledene dat het mooist zou gevonden hebben. Is het een erg ingetogen plechtigheid? Dan kiest u het beste voor wit of rustige, lichte kleuren.
Een Laatste Groet was een Vlaams komisch televisieprogramma dat op maandag werd uitgezonden op de Vlaamse zender Canvas. Het programma werd gepresenteerd door Bart Peeters.
Na de dienst mag de familie de bloemen meenemen, maar deze kunnen ook in het crematorium achtergelaten worden. Veel crematoria hebben een bloemenveld of een soortgelijke herdenkingsplek.
Bij een rouwboeket of rouwstuk kunt u een bedrukt lint of rouwkaart ( 2,95) bestellen. Een lint kan bestaan uit 2 slepen, 3 slepen of 4 slepen, afhankelijk van de hoeveel tekst en namen die u erop wilt zetten. Een lint met 2 slepen kost 15,00, een lint met 3 slepen kost 22,50 en een lint met 4 slepen kost 30,00.
Je hoeft geen bloemen mee te nemen naar een begrafenis of crematie. Toch doen mensen dit vaak wel, om hun medeleven te betuigen aan de nabestaanden en om te laten zien wat de overledene voor hen betekend heeft. Soms staat er op de rouwkaart van welke kleur of soort bloemen de overledene hield.
De rouwboeketten kun je ook meenemen. Vaak worden deze neergelegd op graven van overleden dierbaren. Als herinnering kun je er ook losse bloemen uithalen of er kleine boeketjes van maken en deze verdelen onder de nabestaanden.
Maar u kunt natuurlijk ook gewoon uw eigen tekst laten drukken op een rouwlint. Wij maken u erop attent dat op 1 sleep (lint) ongeveer 30 karakters gedrukt kunnen worden. De rouwlinten kunnen zowel bij een rouwboeket als bij een rouwstuk geleverd worden.
De Wet op de lijkbezorging zegt niet hoelang iemand minstens boven de grond moet staan om begraven (of gecremeerd) te mogen worden. De wet formuleert het anders. De wet zegt dat er niet binnen 36 uur na het overlijden mag worden begraven of gecremeerd.
Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
Na de verzorging kan men bij een intacte huid van zowel de overledene, als nabestaande of verzorger, iemand zonder problemen aanraken. Voor het sluiten van de ogen, is het vaak al voldoende ogen direct na het overlijden met de vingers dicht te strijken.
De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.
Wat er met een bankrekening gebeurt na het overlijden van een rekeninghouder? Dat is in principe aan de erfgenaam of erfgenamen. De rekening kan worden geblokkeerd, maar ook worden gewijzigd. Je kunt hem bijvoorbeeld op een andere naam laten zetten.
Eén van de populairste bloemkeuzes voor een uitvaart. Lelies staan voor de herstelde onschuld van de ziel van de overledene. Deze majestueuze bloemen staan voor een sterk karakter, morele integriteit en oprechtheid. Witte anjers staan voor pure liefde en onschuld.
De witte Roos staat voor zuiverheid, puurheid en onschuld. Je kunt een witte Roos aan iemand geven om 'sorry' te zeggen. Daarnaast worden witte Rozen vaak bij bruiloften gebruikt, hier staan de bloemen symbool voor een nieuw begin.
De aronskelk staat alom bekend als de bloem voor rouw en verdriet. Deze bloem staat symbool voor de periode van rouw, verdriet en angst die volgt op een nare gebeurtenis.