In 2002 ontdekten Zweede onderzoekers dat er acryl-amide zit in gebakken voedsel waar meel en suiker in is verwerkt. Acryl-amide zit ook in speculaas, chips, frites en koffie. De stof is officieel geclassificeerd als kankerverwekkende stof, aan de hand van proefdieronderzoek. Epidemioloog prof.
Het enige echt gezonde ingrediënt in Speculoos is kaneel. Speculoos bevat echter zo weinig kaneel dat je niet kan spreken van 'een gezond product'. Speculoos bevat veel calorieën en nauwelijks voedingsstoffen, waardoor dit product in feite onder de categorie 'snoep' valt.
De term speculoos wordt in Nederlands trouwens niet gebruikt, tenzij men verwijst naar de Belgische koekjes (van Lotus). Maar als taaldeskundige geeft hij de voorkeur aan 'speculaas' omdat dit woord Standaardnederlands is.
De meeste speculaasproducten zijn gemaakt van bloem, bruine suiker, boter en speculaaskruiden. Voorbeelden van andere producten met speculaaskruiden zijn bijvoorbeeld kruidnoten (ook wel pepernoten genoemd), amandelspeculaas, speculaasbrokken en gevuld speculaas.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
De grote winnaar van deze test was Lotus, op de voet gevolgd door Vermeiren en AH (Albert Heijn). Deze drie merken kregen beduidend betere punten dan de andere merken in de test. Lotus kwam als beste uit de test wat betreft de overall looks van de speculaas, de kleur en de krokantheid.
Speculaas. Wij Belgen zijn terecht trots op onze speculaas (of was het nu 'speculoos'?), en ook Sinterklaas is duidelijk grote fan. Een koekje van 20 gram bevat ongeveer 100 kcal, wat betekent dat je al gauw 500 kcal binnen hebt als je die grote sintfiguur hebt opgesmikkeld.
De regel is: per 10kg, 1 miligram per dag. Ga je uit van 60kg, dan is dit dus 6 miligram. Om het risico al zo goed mogelijk te beperken, geldt er in Europa voor voedingsmiddelen zoals speculaas en pepernoten een regel van maximaal 50 mg coumarine per kilogram. Voor jou geldt dan: per kg, mag je 2 gram pepernoten.
Kan het eten van speculaas en peperkoek zorgen voor een zachte stoelgang als je last hebt van aambeien? Peperkoek en speculaas kunnen een laxerend effect hebben op de darmen, maar voor sommige mensen is het tegenovergestelde waar.
De gevulde speculaas van Aldi blijkt het lekkerste van alle betaalbare Nederlandse speculaas varianten. Dat blijkt uit een panelonderzoek van de Consumentenbond. Albert Heijn behaalde plaats 2 en 3, Jumbo kwam het slechtst uit de bus, zo schrijft Distrifood.
Speculoos is als 'koekje zonder speculaaskruiden' ontstaan in Franstalig België en overgenomen door bakkers in Oost- en West-Vlaanderen. Zowel het koekje als de naam waren in die regio dus al lang in gebruik toen het een van de bekendste producten van de Oost-Vlaamse koekjesfabrikant werd.
Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben.
In speculaas zitten speculaaskruiden (een mengsel van onder andere kaneel, nootmuskaat, gember en kardemom) die de koekjes de herkenbare smaak geven. Het koekje is typisch Nederlands en wordt met name gegeten in de periode rond Sinterklaas. Maar eigenlijk is het koekje het hele jaar door lekker!
Speculaas is een zoete traktatie en bevat flink wat suiker. Hoeveel precies is afhankelijk van het speculaas recept of het product dat je hebt gekocht. Echte Bakkers Speculaas van de Ruiter bevat per 100 gram zo'n 32.5 gram.En per speculaasje 3.9 gram suiker.
Speculaas, een krokant koekje met een kruidige smaak.
Speculaas is iets typisch Nederlands en is gemaakt op basis van het specifieke speculaaskruid. De smaak van onze koekjes krijgen we net door een speciaal bakproces waarbij de suiker in het koekje karameliseert en dit heet dus Speculoos.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Deze kan je zonder problemen 2 à 3 weken bewaren. Het is wel belangrijk dat je de verpakking steeds opnieuw goed sluit zodat er geen lucht aan de speculaas kan.
Mocht je nou dol zijn op speculaas, dan is het misschien handig om te weten hoeveel calorieën er in één speculaasje zitten. Veel zijn het er namelijk niet. In een koekje van 7 gram zitten 'slechts' 33 calorieën. Er zit daarnaast 1,5 gram vet in en 2 gram suikers.
Er zijn 263 calorieën in een portie Brood met speculaas.