In het oorspronkelijke recept werd Koninginnesoep gemaakt van paddenstoelenbouillon en gevogeltebouillon samen, die werd gemengd met amandelbouillon. Door deze amandelbouillon kreeg de soep haar roomwitte kleur. Deze soep had als naam Potage à la Reine, wat vertaald kan worden als “Soep zoals de Koningin het wenst”.
Het gaat uitsluitend om de samenstellingen met Onze-Lieve-Vrouw of (onze)lievevrouw, met zon, maan en hel. Ook de woorden Koninginnedag, Koninginnefeest en koninginnenacht schrijven we zonder tussen-n. Maar met tussen-n: koninginnensoep, koninginnenhapje, koninginnenrit.
'Koninginnedag' wordt zonder tussen-n gespeld. Oorspronkelijk was het de feestdag van de verjaardag van de Nederlandse koningin Juliana. Tot 2014 was het de verjaardag van de inhuldiging van koningin Beatrix.
Woordherkomst en -opbouw. Omdat bere- hier vooral een versterking van de betekenis van sterk aangeeft en in deze en vergelijkbare samenstellingen niet meer echt naar het zoogdier verwijst, wordt de tussenklank zonder -n geschreven volgens spellingregel 8.
Soms schrijven we niet -en maar -e, bijvoorbeeld in ziektekiem, secondewijzer, zonneschijn. Dat hangt af van de kenmerken van het linkerdeel van de samenstelling, in de voorbeelden dus de kenmerken van de woorden ziekte, seconde en zon.
Apenrots schrijf je volgens de pannenkoekregel met een tussen-n: apenrots. Dat doe je omdat het woord aap alleen een meervoud heeft dat eindigt op een n: apen. Daarom schrijf je ook apenkooi, apennootje, apenpak en apenstaartje. Apetrots betekent 'zo trots als een aap, erg trots'.
De tussen-n
Het is volgens deze regel zielenpoot (ziel heeft alleen het meervoud zielen). Daarnaast is het bijvoorbeeld aktetas (zonder tussen-n), omdat naast het meervoud akten ook aktes voorkomt. Er zijn veel uitzonderingen op deze hoofdregel. De officiële regels staan in de Leidraad van het Groene Boekje.
Het meervoud van 'blik' is blikken, maar het meervoud van 'dommerik' is dommeriken (met één k). Het is een bijzondere spellingsregel: het woord dommerik heeft geen klemtoon op de laatste lettergreep.
De correcte spelling is reuzeleuk, zonder tussen-n.
In samengestelde bijvoeglijke naamwoorden als reuzeleuk, reuzeblij en reuzegoed is reuze niet meer als een zelfstandig naamwoord te beschouwen, maar als een element met een louter versterkende betekenis ('heel erg'), dat hier de waarde van een bijwoord heeft.
De reden waarom Maneschijn zonder een N wordt geschreven kan worden uitgelegd met het simpele ezelsbruggetje: “wij hebben maar één maan dus hier gebruik je het meervoud niet van”. Op deze manier weet je dat je de N weg kunt laten en dus niet hoeft te schrijven.
'Huilebalk' is namelijk een samenstelling van de woorden 'huilen' en 'balken', met dat laatste woord in de betekende 'krijsen, huilen' (dus niet het balken wat een ezel doet... Ah, de beelden).
Berensterk is niet correct gespeld. Wel correct is beresterk. We schrijven bere- als het in een bijvoeglijk naamwoord als versterkend linkerdeel wordt gebruikt met als betekenis 'heel erg'. Zie nummer 4 op de website van de Taaltelefoon.
Het meervoud van zonnestraal is 'zonnestralen'. Eén zonnestraal, twee zonnestralen.
naar hartenlust, alt: naar hartelust 52, 69.
Ruggespraak is geen samenstelling van rug en spraak. Het is een zogenoemde 'versteende samenstelling' en versteende samenstellingen krijgen in de officiële spelling geen tussen-n.
koosnaam voor partner, lief kind
`Mijn schattebout bracht me ontbijt op bed. ` Bron: WikiWoordenboek. 1) Beminde 2) Duifje 3) Koosnaam 4) Koosnaampje 5) Lief kind 6) Liefje 7) Liefste 8) Lieve 9) Lieveling 10) Lieverd 11) Poepje 12) Schat 13) Schatje 14) Scheetje 15) Snoe...
In de betekenis 'geweldig aardige kerel' is officieel alleen de spelling reuzekerel juist. Het is mogelijk om met het al dan niet schrijven van de n een betekenisonderscheid uit te drukken: een reuzekerel is iemand die erg aardig is, een toffe of geweldige vent; een reuzenkerel is een erg grote man.
De correct gespelde meervoudsvorm is baby's.
Beide vormen zijn klanknabootsingen van de baltsroep van onze bekendste weidevogel. Sommigen horen de vogel rijmen op riet, anderen op rit. Je zou dan verwachten dat het meervoud van kievit kievitten is, maar het gaat om een i-klank zonder klemtoon, net zoals in monniken of viezeriken, dus is het kieviten.
De correct gespelde meervoudsvorm van café is cafés, zonder apostrof. Als een zelfstandig naamwoord eindigt op é, schrijven we de meervoudsuitgang eraan vast. Een apostrof is niet nodig omdat de combinatie niet verkeerd kan worden uitgesproken: logés, attachés, coupés, prostitués.
De nieuwe basisregel is, dat je in principe altijd -en- gebruikt, ongeacht of het nu om het enkelvoud- of meervoud gaat. Vandaar ruggengraat, smartengeld, pannenkoek enz.
Lindeboom kan verwijzen naar: Bomen: Linde (geslacht), Linde (Tilia), een geslacht van bomen, dan wel diverse soorten binnen het geslacht.
Samenstellingen met groente moeten in de officiële spelling altijd zonder tussen-n geschreven worden, omdat groente niet alleen een meervoud op -n maar ook een meervoud op -s heeft. Officieel zijn dus alleen bijvoorbeeld groenteassortiment, groentepakket en groentesoep juist.