Het gemiddelde per dag ligt daardoor ook elke maand ongeveer gelijk en schommelt tussen de 1,6 en 1,8 miljoen. Ook de voorlopige cijfers van 2018 (waarin de maan december ontbreekt) laten eenzelfde beeld zien. Het aantal slachtingen in elf maanden komt uit op 593 miljoen, dat is gemiddeld zo'n 1,8 miljoen per dag.
Er worden in Nederland elke dag meer dan 1,7 miljoen dieren geslacht. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Vion Boxtel heeft een slachtcapaciteit van 20.000 varkens per dag en dat vergt een krappe planning.
Op dit moment zijn de capaciteiten nog beperkt vanwege strengere hygiënevoorschriften. Tönnies slacht nu maximaal 10.000 varkens per dag.
341.000 varkens geslacht
In week 21 werd het laagst aantal slachtingen genoteerd, namelijk 256.000 varkens. De Vion-varkensprijs lag toen op 1,69 euro. Het gemiddeld aantal slachtingen per maand ligt dit jaar op 313.000 varkens. Overigens is 2021 niet een absoluut record.
De productielocatie in Boxtel is de grootste Vion-slachterij van het land. Per dag worden er zo'n 20.000 varkens geslacht. Er werken maar liefst 1900 productiemedewerkers, veelal arbeidsmigranten.
De meeste slachterijen zijn gespecialiseerd in het slachten van bijvoorbeeld varkens, runderen, kalveren, kippen, of schapen. Het slachten van wild of van gevogelte anders dan kippen geschiedt gewoonlijk bij de poelier.
Wekelijks slacht Vion in Nederland en Duitsland zo'n 17.000 koeien. De koeien worden in Nederland geslacht in Tilburg - ook de Groene Weg koeien worden hier geslacht.
Kleine waarschuwing vooraf: dierenliefhebbers gaan deze cijfers niet leuk vinden. De meest geslachte dieren in Nederland zijn varkens, runderen (inclusief kalveren) en vleeskuikens. Volgens het CBS gingen in 2018 15 miljoen varkens, 2,2 miljoen runderen en 605 miljoen vleeskuikens naar de slachtbank.
Op 1 april 2021 telde Nederland 512 duizend (4 procent) minder varkens dan het jaar daarvoor. Het totaal aantal varkens schommelt al jaren rond de 12 miljoen. Deze varkens staan wel op steeds minder bedrijven. Het aantal bedrijven met varkens is afgenomen van 6 500 in 2011 tot 3 400 in 2021.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
Zonder de vleeskuikens ligt het aantal slachtingen in Nederland per dag rond de 100.000 per dag, een aanzienlijk verschil. Verder is het opvallend dat het aantal slachtingen in de afgelopen tien jaar, van 2007 tot 2017, met zo'n 150 miljoen is toegenomen.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Waarom ritueel slachten? Zowel joden als moslims die ritueel slachten zijn overtuigd van het feit dat een dier ook bij verdoving stress ervaart bij het vervoer naar een onbekende plaats. Tijdens de rituele slacht komen de dieren op hun zij te leggen, waardoor ze zich niet kunnen bezeren of weg kunnen springen.
Volgens de Nederlandse vleessector worden de dieren daarom bij aankomst in de slachterij eerst in een groep opgevangen en rustig gehouden. Als de varkens eenmaal klaar zijn voor de slacht, worden ze met CO2 of met een stroomstoot verdoofd. Daarna wordt hun keel doorgesneden zodat ze doodbloeden.
Pluimveehouders leggen geld bij om uitgelegde kippen te laten slachten. Dat loopt op tot zo'n 14 cent per kip. De notering voor witte slachtkippen in Barneveld zakte woensdagavond met 2 cent naar een niveau van -10 cent per kilo.
De veestapel in Nederland is enorm. Er zijn ruim 100 miljoen kippen, 12 miljoen varkens, bijna 4 miljoen koeien en nog honderdduizenden schapen, paarden en geiten. Het totale aantal schommelt nogal. Bij de meeste diersoorten is sprake van een gestage krimp, alleen bij de geiten is er een enorme toename te zien.
Het gemiddelde slachtgewicht van een koe is 350 kilo, hierbij worden de beenderen nog meegerekend. Wanneer je het gewicht van de beenderen eraf haalt, houd je gemiddeld 280 kilo vlees over.
Dieren die ritueel worden geslacht, worden niet verdoofd voordat het mes wordt gehanteerd. Sommige dieren raken meteen in een shock, maar de dieren die nog wel pijn voelen kunnen dat niet uiten, omdat ook hun luchtpijp is doorgesneden, aldus de onderzoekers. Bloed in de luchtpijp kan verstikking veroorzaken.
De beginnende slachter verdient gemiddeld rond de €1750,-. Naarmate de Slachter meer ervaring krijgt kan dit salaris oplopen tot €2400,-.
Vergassen of elektrocuteren. Bedwelmen betekent dat de dieren in een staat van bewusteloosheid en gevoelloosheid worden gebracht. In Nederlandse slachthuizen worden voor varkens in principe twee methodes gebruikt, namelijk elektrische bedwelming of bedwelming met CO2- gas.
Vion is eigendom van NCB Ontwikkeling, een onderdeel van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO).
Gosschalk is een grote slachterij in Nederland. Volgens ingewijden in de markt slacht het bedrijf 600 tot 900 runderen en 5000 varkens per dag. Dat komt onder meer bij supermarkten en restaurantketens terecht.
Op dit moment worden in slachthuis Westfort zo'n tienduizend varkens per dag geslacht.