Ook hebben we een paar geluiden achter elkaar gezet, zodat je kan horen tot hoeveel kilohertz jij nog kunt horen. 8 KHZ: deze zou iedereen moeten kunnen horen.12 KHZ: als je jonger bent dan 50, dan hoor je deze.15 KHZ: gemiddeld hoort iedereen onder de 30 deze toon.
Tot welke toon kun jij horen? Op papier kan de mens toonhoogtes horen van 20 tot 20.000 Herz. Maar het bereik van je oren begint al snel af te nemen als je ouder wordt, zeker boven je twintigste. Als gehoorschade hebt opgelopen komen je oren ook minder ver.
Hoe groter de afwijkingen in dB, hoe ernstiger het gehoorverlies is: Minder dan 20 dB: normaal gehoor. Tussen 20 en 30 dB: licht gehoorverlies. Tussen 30 en 60 dB: matig gehoorverlies.
Geluid wordt gekenmerkt door zijn frequentie. Algemeen geldt dat het menselijk gehoor geluid kan waarnemen met een frequentie van 20 tot 20.000 Hertz (Hz), mits het geluid voldoende luid is. Laag frequent geluid heeft een frequentie lager dan 125 Hz. Laag frequent geluid wordt niet door iedereen waargenomen.
Een mannenstem bestrijkt een lager gebied dan een vrouwenstem. Het gemiddelde bereik van een menselijke geschoolde zangstem beslaat omstreeks 2 à 2,5 octaaf, wat overeenkomt met ongeveer 24 à 30 tonen.
De laagste zangstem van vrouwen, bij de zes meest voorkomende zangstemmen, is de alt. Soms wordt de altstem gezongen door een man welke stem dan contratenor wordt genoemd. Een man met die stem zingt hoofdzakelijk met falsetstem.
Een hoge mannenstem is een tenor. Je hebt ook een lage mannenstem, dat is een bas. Een lage vrouwenstem, een alt en een hoge vrouwenstem dat is een sopraan.
Naarmate we ouder worden, kunnen we steeds moeilijker hoge tonen onderscheiden. Vanaf 30 jaar zouden tonen hoger dan 17 000 Hz niet meer te horen zijn.
Categorieën van gehoorverlies:
0-20 decibel: normaal gehoor. Verlies van 20-40 decibel: licht gehoorverlies. Verlies van 40-60 decibel: matig gehoorverlies. Verlies van 60-90 decibel: ernstig gehoorverlies.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz.
Er zijn verschillende manieren om uw gehoor te testen. De audiometrie is de meest betrouwbare hoortest. Deze test kunt u doen bij de huisarts of audicien. Er zijn ook hoortesten op internet of via de telefoon voor een grove inschatting van uw gehoor.
Berekening gehoorverlies
Hoeveel decibel gehoorverlies je hebt, kun je uitrekenen. Hiervoor moet je het (Fletcher-high-)gemiddelde berekenen van een aantal waarden uit jouw toonaudiogram: tel de waarden uit het toonaudiogram gemeten bij 1000, 2000 en 4000 Hz op en deel deze door 3.
Mensen kunnen ultrageluid niet horen, maar veel dieren wel. Dat geldt bijvoorbeeld voor honden en dolfijnen. Sommige dieren brengen geluiden met dezelfde hoge frequenties voort om te communiceren en zich te oriënteren. Vleermuizen, walvissen en muizen gebruiken bijvoorbeeld dagelijks ultrageluid.
Gevolgen van gehoorschade, zoals tinnitus, is niet te genezen. Daarom is het heel belangrijk om gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen. Simpelweg gezegd kunt u dit doen door uw oren te beschermen. Hou rekening met de geluiden waar u uw oren aan blootstelt, investeer in gehoorbescherming en gun uw oren rust.
Tekenen dat u mogelijk gehoorverlies hebt
U hoort niet goed wat mensen zeggen. U gaat akkoord of knikt tijdens gesprekken wanneer u niet zeker weet wat er wordt gezegd. U trekt zich terug uit gesprekken, omdat het te moeilijk is om te horen. U gebruikt liplezen om te begrijpen wat mensen zeggen.
'Slechthorendheid' is een duidelijker begrip dan 'doofheid'. Iemand die niet goed spraak kan verstaan, is slechthorend. Daarvoor gelden gradaties: licht slechthorend, matig slechthorend, of ernstig slechthorend.
Somatische tinnitus kan veroorzaakt worden door verdraaiing van de nek, zoals een verkeerde beweging of het slapen op een verkeerd kussen. Ook problemen met de verstandskiezen of een knappend kaakkopje kunnen dit type tinnitus veroorzaken.
Al vanaf het dertigste levensjaar gaat het gehoor heel langzaam achteruit. De kans is groot dat u daar niets van merkt en dat de mensen in uw omgeving degene zijn die uw gehoorverlies als eerste opmerken. De hersenen passen zich namelijk steeds aan uw 'nieuwe' situatie aan.
Als het gehoor van iemand op oudere leeftijd achteruitgaat, wordt dat ouderdoms-doofheid genoemd. De belangrijkste oorzaak is slijtage van de haarcellen in het binnenoor. Maar het kan ook te maken hebben met lawaai, medicijngebruik, vaatproblemen of slechte eetgewoonten.
Iedere noot heeft een bepaalde hoeveelheid Hertz. Bijvoorbeeld als je een A4 zingt ( de 4de A op de piano vanaf links geteld) dan trillen je stembanden 440 keer per seconden. Als je zingt en het lukt je om je stembanden dat aantal keer te laten trillen dan zing je die noot dus zuiver.
De eenvoudigste manier om jouw zangstem te bepalen is het zingen van de toonladder. Zing de octaven van de toonladder van laag naar hoog. Bepaal welke lage noot je helder kunt zingen en ga dan steeds een toon hoger tot je niet verder kunt. Je weet nu wat het bereik van je stem is.
De makkelijkste manier om dit te vinden, is bij jezelf nagaan welke nummers je het liefst meezingt/meeblèrt. Zitten deze nummers ongeveer op dezelfde toonhoogte? Dan zal dit geen toeval zijn. De kans is groot dat je deze nummers meezingt omdat je het idee hebt dat je stem het beste klinkt in dit bereik.