Werknemers van 55 jaar en ouder zijn in België gemiddeld maar liefst 21,6 en in Nederland 17,5 jaar in dienst van dezelfde werkgever. Dat betekent dat zij vaak tussen hun 40ste en 45ste voor het laatst van werkgever zijn veranderd.
Uit een onderzoek van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics blijkt dat de gemiddelde duur van een dienstverband in de VS in 2020 ongeveer 4,1 jaar was. Dit betekent dat de meeste werknemers om de paar jaar van baan wisselen.
Gemiddeld schijnen mensen in Nederland een keer in de vijf jaar van baan te veranderen. Aangezien er ook werknemers zijn die twintig jaar of langer bij dezelfde baas blijven, betekent dit dat er ook heel veel mensen al na korte tijd van werkgever switchen. Vaak switchen kan nadelig zijn voor je carrière.
In het afgelopen jaar waren er bijna 1,5 miljoen baanwisselingen. Dat is zo'n 1 op de 5 werknemers in Nederland. Werknemers met een flexibel contract wisselden veel vaker van baan dan werknemers met een vast contract.
De stelregel is: als je bij je eerste werkgever vertrekt voordat het jaar om is, blijf dan zeker een jaar op je tweede job. Anders zullen rekruteerders een patroon van jobhoppen in je cv herkennen. Dat is voor veel potentiële latere werkgevers een rode vlag om je aan te werven.
Jobhoppers ontdekken sneller wat ze wel en niet leuk vinden.Je leert dit namelijk het beste door het zelf te ervaren. Door op onderzoek uit te gaan en verschillende banen uit te proberen trek je waardevolle conclusies. Hierdoor beland je vaak sneller bij de baan die het beste bij je past.
41 procent zou de baan wat langer een kans geven. Deze groep zou binnen twee tot zes maanden ontslag nemen als de baan echt niet leuk is. 15 procent zou het zeven tot elf maanden de tijd geven en de overige 24 procent zou proberen het er een jaar vol te houden.
Het hebben van twee of meer banen is niet relevant voor het bepalen van de belasting die u moet betalen. De belastingdienst kijkt naar de hoogte van uw totale (jaar)inkomen. Het hebben van twee of meer banen is daarbij niet relevant.
Februari – april. In februari stijgt het aantal vacatures weer en ja, dat betekent meer kans om je droombaan tegen te komen én te krijgen. De wisselingen resulteren immers in nieuwe openingen en sollicitanten zijn weer voorzien. Het voorjaar is een top tijd om te wisselen van baan.
Mag je meerdere banen tegelijkertijd hebben? In Nederland zijn geen specifieke wettelijke beperkingen op hoeveel banen je precies mag hebben. Je werkgever kan niet verbieden dat je ook voor andere werkgevers aan de slag gaat. Dus je mag zelf beslissen of je meerdere functies of werkzaamheden met elkaar wilt combineren.
In 32 procent van de 7,9 miljoen werknemersbanen in 2016 is de baanduur 10 jaar of langer. In 21 procent van de banen ligt de duur tussen de 5 en 10 jaar. Daarnaast heeft 18 procent een baanduur van 2 tot 5 jaar, 14 procent een baanduur van 1 tot 2 jaar, en 15 procent een baanduur korter dan 1 jaar.
En verveling is het meest duidelijke teken dat het tijd is voor een nieuwe baan. De Australische professor Cynthia Fisher omschrijft verveling als 'een status waarin iemand een gebrek aan interesse voelt voor de huidige werkzaamheden'. Met andere woorden: als je je vaak verveelt, is het tijd voor een andere functie.
Het loont dus om te jobhoppen, want wie overstapt naar een nieuwe werkgever kan daar zo tussen de 5 tot 10 procent aan salarisverhoging bij onderhandelen, blijkt uit de cijfers. Dat gebeurt dan ook meer: 13 procent verandert dit jaar van baan, vorig jaar was dat ruwweg 10 procent.
Uit een enquête van uitzendbureau Randstad blijkt dat liefst drie kwart van de werknemers bij zijn of haar huidige werkgever wil blijven. Ondanks de tienduizenden openstaande vacatures en de coronacrisis.
Het salaris is het belangrijkste argument (mannen 39,7 procent en vrouwen 31,4 procent) en daarna volgen 'meer uitdaging', 'betere arbeidsvoorwaarden' en 'meer persoonlijke ontwikkeling', zo blijkt uit het NSO 2019. Nu het nog goed gaat met de economie, is het een goed idee om te veranderen van baan.
Millennials voelen zich niet door dezelfde dingen in een baan aangetrokken als de vorige generatie. Volgens Alexander is carrière maken een van de belangrijkste factoren voor Millennials, wat ook verklaart waarom zoveel kandidaten regelmatig van baan wisselen.
Spreek je zorgen uit wanneer je baan tegenvalt
Het delen van je zorgen is in dit geval verstandig. Met iemand in het thuisfront, maar vooral ook met iemand op de werkvloer zelf. Liefst je leidinggevende. Samen is er altijd een mogelijkheid om de situatie verder onder de loep te nemen.
Pas wanneer je met je tweede baan boven die inkomensgrens van de eerste schijf komt, wordt het inkomen bóven €69.399 belast in de tweede schijf met een tarief van 49,5% (net als wanneer je voor 1 werkgever werkt dus). Je wordt met een tweede baan dus niet direct benadeeld en betaalt niet meer belasting over je inkomen.
Nee, het aantal banen of werkgevers dat je hebt is niet relevant voor het bepalen van de belasting die je moet betalen. Voor de berekening van de hoeveelheid belasting die je moet betalen, kijkt de Belastingdienst naar de hoogte van je totale (jaar)inkomen. Het aantal banen dat je hebt is daarvoor niet relevant.
Zwart werken is niet helemaal illegaal. Je moet het dan wel aangeven bij de belastingdienst. Hoeveel mag je precies verdienen met zwart werken? Het bedrag dat je met zwart werken mag verdienen in 2023 is maximaal €8.520 per jaar.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
De meeste mensen werkten in de bedrijfstakken zakelijke dienstverlening, de handel (waaronder groothandel en detailhandel) en de zorg. Dat zijn ook bedrijfstakken waar relatief veel vrouwen werken. De landbouw, industrie en bouwnijverheid telden daarentegen veel meer mannen dan vrouwen.