Wapens, pepperspray, munitie en explosieven is ook verboden bagage; Vuurwerk en pyrotechnisch materiaal, slagpijpjes, dynamiet en vergelijkbare producten. Beschermde dieren en beschermde plantsoorten zijn verboden bagage.
Welk eten mag mee in de ruimbagage? Binnen de EU: In de EU geldt vrij verkeer van goederen (dus ook eten) en personen dus je mag ongeveer alles meenemen! Buiten de EU: Alles, behalve vlees, zuivel, eieren, vis, groente en fruit. Bekijk deze website van de douane voor meer informatie.
In de accu van een powerbank zit het brandbare materiaal lithium. Lithium is een brand- en explosiegevaarlijke stof. Het is vaak maar een hele kleine hoeveelheid, maar toch is dit risicovol. Mocht een accu om een of andere reden oververhit raken, kan dit zorgen voor kortsluiting in de batterij met brand als gevolg.
Je mag voor maximaal € 430,- aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Ook over een teveel aan sigaretten, tabak of drank betaal je belasting. Hoeveel sigaretten of (sterke) drank je mag invoeren, hangt af of je Nederland binnenkomt vanuit de EU of daarbuiten.
Houdt u er wel rekening mee dat u zich moet houden aan de geldende regels voor vloeistoffen: verpakkingen van maximaal 100 ml en maximaal 1 liter vloeistof in totaal.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Vloeistoffen. U kunt uw shampoo en andere vloeistoffen in kleine verpakkingen van maximaal 100 ml per stuk meenemen. Verpak alle vloeistoffen samen in 1 doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje met een maximale inhoud van 1 liter. Als u grotere hoeveelheden wilt meenemen, kunt u dat in uw ruimbagage inpakken.
moet alle elektronica in de handbagage of kan en mag een elektrische tandenborstel en een elektrisch scheerapparaat in de koffer? Goedemiddag Melanie, een elektrische tandenborstel en/of scheerapparaat mogen meegenomen worden in zowel de hand- als ruimbagage.
Elektronica en batterijen
U mag 15 apparaten met een lithiumbatterij tot 100 Wh meenemen in uw ruimbagage, als de apparaten volledig uitgeschakeld zijn. Als u een apparaat met een lithiumbatterij tot 160 Wh wilt meenemen, moet u hiervoor toestemming vragen. Batterijen groter dan 160 Wh zijn nooit toegestaan.
Ruimbagage is de bagage die je afgeeft bij de incheckbalie van de luchtvaartmaatschappij, dat vervolgens wordt ingeladen in het bagageruim van het vliegtuig. Net als voor het meenemen van handbagage gelden er voor ruimbagage bepaalde voorwaarden en voorschriften waar je je als vliegtuigpassagier aan dient te houden.
De meeste vaste etenswaren mag je meenemen in je handbagage in het vliegtuig. Denk hierbij aan belegde broodjes, salades, groente en fruit, vlees, snoep, koekjes, nootjes, snacks, taart. Als jij een huisgemaakte appeltaart mee wil nemen aan boord, mag dat gewoon!
Voor alle luchtvaartmaatschappijen gelden de volgende regels: Neem vloeistoffen, crèmes en spuitbussen alleen in kleine hoeveelheden van maximaal 100 ml mee. Verpak ze samen in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje (1 zakje per persoon).
Tandpasta bijvoorbeeld vloeit niet onder zijn eigen gewicht op de tandenborstel; het is een vaste stof. Echter, als je genoeg druk uitoefent, stroomt het als een vloeistof uit de tube.
Vloeistoffen zoals drank, tandpasta, cosmetische crèmes of gels mogen alleen met uw handbagage mee in een transparante plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. De verpakkingen mogen niet groter zijn dan 100 ml. Grotere verpakkingen moeten met de ingecheckte bagage in het laadruim mee.
Spontaan ontbranden
Daar komt bij dat weer een heel nieuw risico ontstaat als laptops verplicht in de ruimbagage moeten worden gestopt: brandgevaar. "Lithiumbatterijen, zeker de oudere types, zijn heel gevaarlijk", zegt Van Doesburg tegen RTL Nieuws. "Ze kunnen spontaan ontbranden."
Nooit meer in je ruimbagage doen:
Sieraden en horloges; Camera('s); Elektronische apparaten, waaronder je laptop of iPad; Opladers (dus ook je powerbank niet);
Make-up in je handbagage wordt bijna altijd gezien als een vloeistof, of het nu een bodymist is, handcrème, foundation, lipgloss, mascara, nagellak of deodorant. Deze vloeistoffen mogen bij de meeste vliegtuigmaatschappijen maximaal 100ml per stuk zijn.
Een spuitbus deodorant mag mee in de handbagage tot maximaal 100 millimeter per verpakking. Totaal mag er 1 liter aan vloeistoffen mee. Houd er rekening mee dat de douane altijd het laatste woord heeft. In de ruimbagage is het ook toegestaan om deodorant mee te nemen.
Medicijnen meenemen in originele verpakking
Neem medicijnen mee in de originele verpakking van de apotheek met etiket. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.
Bij vloeistoffen denk je uiteraard aan vloeibare dranken, zoals water, frisdrank en vruchtensappen. Maar als het gaat om vloeistoffen in je handbagage bedoelen we ook gels, crèmes, zalfjes, pasta's en spuitbussen (aerosols).
Onder vloeistoffen vallen alle vloeibare producten. Bijvoorbeeld je make-up remover, nagellak, shampoo en lenzenvloeistof. In principe valt alles wat smeerbaar is onder een gel. Mascara, tandpasta, crème, creamy oogschaduw, lipstick en lippenbalsem vallen hier dus onder.
De Douane houdt bijvoorbeeld toezicht op de invoer, de uitvoer en het vervoer van goederen. Daarbij controleert de Douane of de bij invoer verschuldigde belastingen worden betaald en of goederen bij uitvoer voldoen aan de voorschriften. Daarnaast ziet de Douane toe op de naleving van wetgeving op het gebied van VGEM.
Op een groot deel van Schiphol worden 3D CT-scans gebruikt om jouw handbagage te controleren. Via deze CT-scans kunnen securitymedewerkers de inhoud van je handbagage in 360 graden bekijken en op een scherm draaien voor een nauwkeurige inspectie.
Vaste medicatie en naalden voor medisch gebruik zijn ook toegestaan. Vloeibare medicatie moet apart worden meegenomen in een doorzichtig en hersluitbaar zakje. De hoeveelheid moet beperkt blijven tot het noodzakelijke gebruik tijdens jouw reis.