De MRI maakt doorsnede opnamen van je hoofd en
Kort samengevat geeft het inzicht in de gezondheid van je hersenen. De radioloog kan verschillende dingen zien op de MRI-scan van het hoofd. Denk hierbij aan mogelijk hersenletsel na een trauma, herseninfarcten of hersenbloedingen, hersentumoren of holte-ontstekingen.
De aanwezigheid van hersenletsel kan mogelijk worden aangetoond met een scan: bijvoorbeeld een CT-scan, een PET-CT-scan of een MRI-scan.
Een CT-scan maakt vooral botten goed zichtbaar. Kalkhoudende tumoren, zoals een craniofaryngeoom, kun je daarmee goed zien. Weke delen (zoals hersenweefsel, vocht, spieren) zie je minder goed. Kleine afwijkingen of veranderingen in hersenweefsel zijn daardoor moeilijk te beoordelen.
Een CT-scan is een beeldvormende methode waarbij door middel van röntgenstralen een dwarsdoorsnede van de hersenen kan worden gemaakt. De arts kan op deze manier eventuele tumoren, infecties of andere medische problemen die de hoofdpijn veroorzaken opsporen.
De specialist doet neurologisch en neuropsychologisch onderzoek om de diagnose dementie te bevestigen. Eventueel wordt aanvullend onderzoek gedaan, bijvoorbeeld met een MRI-scan. Ook zal de specialist de ziekte vaststellen die de dementie veroorzaakt, zoals de ziekte van Alzheimer.
Meestal komt een wittestofafwijking door zuurstoftekort in de hersenbloedvaatjes. Hoge bloeddruk en aderverkalking kunnen de risicofactoren zijn. Uit een onderzoek bleek dat er een samenhang is tussen aderverkalking (atherosclerose) van grote bloedvaten en het aantal mensen met dementie.
Er zijn scans die de de hersenstructuren (anatomie) in beeld brengen zoals de CT-scan en de MRI-scan. Zij tonen bijvoorbeeld de grootte van de hersenen, de ligging, een ruimte innemend proces en of er afwijkingen of (focale) littekens zichtbaar zijn.
Wat zijn symptomen van een hersentumor? Er zijn meerdere symptomen bij een hersentumor. De belangrijkste zijn: aanhoudende hoofdpijn, uitvalsverschijnselen, epileptische aanvallen of verandering in verstandelijk vermogen en gedrag. De symptomen zijn vaak afhankelijk van de plaats, grootte en de soort van de tumor.
Een CT-scan wordt vaak gebruikt bij het opsporen van ziektes. Een nadeel van een CT-scan is dat patiënten tijdens deze scans worden blootgesteld aan straling.Dit kan mogelijk stralingsgerelateerde tumoren veroorzaken.
Beeldvormend onderzoek (MRI / CT)
Waarom: Een scan van de hersenen wordt vaak standaard gedaan in de dementiediagnostiek. Met een MRI of CT scan kunnen we de hersenen zien. We kunnen behandelbare aandoeningen uitsluiten. Ook kunnen we kenmerken van dementie zien, zoals hersenkrimp of slijtage van de bloedvaten.
Direct merkbare symptomen na hersenletsel
Bewusteloosheid. Verwardheid. Geheugenverlies (posttraumatische amnesie: PTA)Hoofdpijn.
Bij een MRI-scan worden er foto's gemaakt van doorsneden van het lichaam.Zo is het mogelijk om in detail naar de zenuwen te kijken.
Er is dus geen nazorg nodig. Na het onderzoek worden de beelden geanalyseerd door de radioloog. De patiënt wordt op de hoogte gebracht van de resultaten door de arts. In de meeste ziekenhuizen moet je daarvoor op een aantal werkdagen rekenen, bij Open MRI Zen volgen de resultaten binnen de 24 uur.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Wat kun je uit een CT-scan afleiden? “Je kunt interne organen bekijken zoals longen, lever, hart of hersenen.Maar ook botstructuren, breuklijnen, prothesemateriaal en gewrichten zijngoed zichtbaar. Bovendien kun je met een scan bekijken waar een bepaalde afwijking in een orgaan zich bevindt.
Anders dan u denkt. Veel mensen denken dat hoofdpijn een teken is van een hersentumor. Niets is minder waar. Hoofdpijn komt veel voor (50 tot 80 procent van alle Nederlanders), maar wordt gevoeld in de buitenkant van het hoofd: de schedel, vliezen, spieren en bloedvaten.
Als eerste manier om hersentumoren op te sporen, kijken de onderzoekers naar het DNA van een stukje hersentumorweefsel van de patiënt. Dit DNA bevat unieke mutaties, deze mutaties proberen ze vervolgens op te sporen in de urine, bloed of plasma van de patiënt.
Hoe kan je het herkennen? De persoon klaagt van hoofdpijn, misselijkheid en braken (vooral 's ochtends).Meestal treden ook geheugenproblemen, traagheid en slaperigheid op.Evenwichts- en gezichtsstoornissen komen ook voor.
MRI/CT. Op de afdeling Radiologie maken we een MRI/CT-scan van uw hersenen. Met deze scan kunnen we zien of de TIA blijvende schade aan uw hersenen heeft veroorzaakt. En we kijken of de bloedvaten in uw hersenen verder in orde zijn.
Een MRI-scan maakt een serie foto's van je lichaam, of van een deel ervan. Het apparaat werkt met een magneetveld, radiogolven en een computer. Met een MRI-scan kan de arts een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Wat vaak vooral opvalt is dat men langzamer gaat denken, spreken en handelen. Men kan zich moeilijker concentreren en moeilijker meerdere dingen tegelijk doen. Naast de geestelijke achteruitgang kan iemand ook lichamelijke verschijnselen hebben, zoals wankeler of langzamer lopen.
Op T1-beelden wordt vocht zwart afgebeeld, terwijl op T2-beelden water juist wit wordt afgebeeld (zie afbeelding 1). De afweging voor T1- of T2-magnetisatie hangt van wat in kaart moet worden gebracht. Lichaamsdelen waar geen water zit, zoals lucht of bot, geven geen signaal en zijn altijd zwart op de MRI-scan.