Biowijn wordt zonder chemische middelen geproduceerd waardoor die dus ook niet in ons lichaam terechtkomen.Dat maakt biologische dus wel degelijk gezonder dan de conventionele wijn. En dat betekent zeker niet dat de consument daarvoor meer hoeft te betalen. Biologische wijn wordt dus betaalbaarder.
In biologische wijnen zit minder sulfiet dan in gewone, gangbare wijnen. Dat is wettelijk bepaald. Zo mag er in gangbare rode wijn maximaal 160 mg/l worden toegevoegd en bij witte wijn maximaal 210 mg/l.
Biologische wijn maken is een manier van werken
Biologische wijnen worden namelijk gemaakt met respect voor de natuur, zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. Biologische wijnen zijn dus puur natuur.
Wijnen zonder sulfiet bestaan niet! Van nature zit er namelijk al een laag percentage sulfiet in wijn. Er bestaan wijnen waarbij er geen sulfiet wordt toegevoegd tijdens het productieproces of vlak voor het bottelen.
Wat is biologische wijn? It's Organic spreekt over biologische wijn als die is bereid uit biologisch geteelde druiven: met aandacht en zorg voor het milieu zijn geteeld, zonder het gebruik van kunstmest, de toepassing van gentechnologie en met een minimaal gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.
Biowijnen herken je aan het welbekende EU-biolabel. Concreet betekent dit dat 95% van de agrarische ingrediënten biologisch zijn. De druiven die aan de basis van de wijn liggen, worden dus ook 100% biologisch geteeld.
Biologische wijn begint bij de kwaliteitsdruiven die biologisch geteeld zijn, dus zonder gebruik van chemische pesticiden of kunstmest. De biologische druiven groeien uit een natuurlijk vruchtbare bodem die zorgt voor een sterke plant.
Sulfieten (E-nummers E220 t/m E228) zijn conserveermiddelen en kunnen van nature veel zitten in gedroogde vruchten, wijn en citroensap. Mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen heel milde maar ook heftige reacties krijgen op sulfiet. Het kan gaan om hartkloppingen, huiduitslag of vochtophoping.
Met name voor bepaalde astmapatiënten kan sulfiet in wijn al in een hele lage dosering averechts op de luchtwegen werken. Daarom wordt op het wijnetiket altijd vermeld 'bevat sulfiet(en)'. Voor de meeste mensen is sulfiet echter een veilige stof, zeker in de minieme concentraties die tegenwoordig worden gebruikt.
In de Bordeauxwijnen van Jumbo en Lidl zat ook nog pyrimethanil. Volgens de normen, zoals deze door de Europese voedselwaakhond EFSA en het Nederlandse College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) zijn vastgesteld, zijn er geen overschrijdingen.
Bio wijngaarden staan als we het niet weghalen vol gras en onkruid.” “Bij natuurwijn mag er niets aan de druiven worden toegevoegd, behalve een beetje sulfiet. Het gisten gebeurt door het natuurlijke gist op de druiven.”
Biologische wijnen moeten verplicht een keurmerk op hun fles hebben. Meestal wordt het Europees biologisch keurmerk (het 'blaadje met de sterren') gebruikt. De druiven worden voor de oogst gecontroleerd op biologische wijnbouw principes én de wijn wordt nog een keer gecontroleerd voordat deze wordt gebotteld.
Alcohol zorgt via een chemisch proces voor meer urineproductie. Hierdoor droogt het lichaam uit, waardoor de vloeistofdruk in de hersenen verlaagd wordt. Dit resulteert in hoofdpijn, nadorst en een droge mond. Drink dus voor ieder glas wijn óók een glas water.
Het toevoegen van gebrande zwavel aan wijn is aan strenge maxima gebonden: 160 mg per liter voor rode wijn, 210 mg per liter in droge witte wijn en rosé, 260 mg in zoete witte wijn en tot 400 mg in rijke, stroperige dessertwijnen.
Bij witte wijnen wordt over het algemeen meer sulfiet gebruikt dan bij rode wijnen. Rode wijnen hebben vrijwel altijd tannine dat zorgt voor de betere houdbaarheid. Op het moment dat een wijn meer sulfiet bevat dan de richtlijn weergeeft, zal dit op het achteretiket vermeld moeten worden.
Nadelen van sulfiet in wijn
Allergische reacties, hoofdpijn, misselijkheid en spijsverteringsproblemen: het kan allemaal optreden wanneer iemand gevoelig is aan sulfiet. Daarnaast mijden astmapatiënten en mensen met een slechte lever en slechte nieren beter producten met te veel sulfiet.
Er komen steeds meer natuurlijke wijnen op de markt. Bij deze wijnen wordt in principe geen sulfiet toegevoegd. Sinds kort is er zelfs een product op de markt dat sulfree heet. Voeg een druppel toe aan de wijn en het sulfiet is eruit.
Natuurwijn wordt vaak geroemd omdat er geen sulfiet aan zou worden toegevoegd. Sulfieten zijn stoffen die zwavel bevatten. Deze worden toegevoegd aan conventionele wijnen (de niet-natuurwijnen). Het bevordert de houdbaarheid, doordat de wijn minder snel oxideert en doordat bacteriën geen kans krijgen.
Het komt van nature voor in planten uit de look-familie. Het wordt meest gebruikt als conserveringsmiddel in ons voedsel, maar komt ook veel voor als kleurstof. Wat veel mensen niet zouden denken, of verwachten, komt sulfiet ook gewoon voor in biologische producten.
Waarom sulfiet aan wijn toevoegen? Sulfiet zal eerst bacteriën en daarna ook ongewenste gisten uitschakelen. Tenslotte remt het oxidatie van de wijn af waardoor de houdbaarheidstermijn sterk verlengd wordt bij wisselende temperaturen.
De wijn wordt alleen maar geproduceerd met enkel biologisch geteelde druiven. Tevens houdt een wijnboer zoveel mogelijk rekening met het milieu. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest, pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen.
Organic wijn wordt volgens biologische werkwijze geproduceerd. Dit houdt in dat de wijn met respect voor de natuur wordt gemaakt, zonder daarbij chemicaliën of kunstmest te gebruiken. Puur natuur op zijn allerbest.