Als huurder moet u een huurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Deze verzekering moet op zijn minst brand en waterschade dekken. De verzekering is bedoeld als bescherming voor de verhuurder. Ze geeft de garantie dat eventuele schade aan zijn pand vergoed wordt.
Een brandverzekering (ook woningverzekering genoemd) is niet wettelijk verplicht, ook niet als u uw woning verhuurt. Maar ook al heeft uw huurder een eigen brandverzekering, toch is het erg belangrijk dat u als eigenaar ook zelf een brandverzekering afsluit.
De kosten voor die polis en de kosten voor de brandverzekering voor het gebouw zijn voor de verhuurder. Brandverzekering De eigenaar betaalt de brandverzekering voor het pand.
Ook als huurder heb je een brandverzekering nodig. Je bent namelijk verplicht om de woning die je huurt in zijn oorspronkelijke staat aan de eigenaar terug te geven. De financiële gevolgen van een schadegeval kun je opvangen door je aansprakelijkheid als huurder te verzekeren.
De meeste huurders zijn contractueel verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Sinds kort is een brandverzekering in Vlaanderen en Wallonië ook wettelijk verplicht. Goed om weten: Sommige huurcontracten bevatten een clausule 'afstand van verhaal'.
Is de brandverzekering wettelijk verplicht? Een brand- of woonverzekering afsluiten, is wettelijk niet verplicht. Toch eisen de meeste banken bij de aanvraag van een hypothecaire lening, dat u een brandverzekering afsluit. Bij een hypothecaire lening geeft u immers uw woning in onderpand.
Je moet als huurder een brandverzekering afsluiten om je eigen inboedel te beschermen. De brandverzekering van de verhuurder-eigenaar dekt enkel de schade aan het gebouw, maar niet de inboedel van de huurder. Ook wordt door het afsluiten van een brandverzekering de huurdersaansprakelijkheid verzekerd.
Uw huurdersaansprakelijkheid dekken
Als huurder ben je aansprakelijk voor de schade die veroorzaakt wordt aan de woning die je huurt. Jij hebt namelijk de verplichting tegenover de eigenaar om de woonst in de staat zoals je ze ontvangen hebt terug te bezorgen bij het einde van de huurovereenkomst.
Wat is een inboedelverzekering? Een inboedelverzekering is een verzekering tegen mogelijke schade veroorzaakt aan je inboedel. Het is een schadeverzekering die onder de brandverzekering valt. Algemeen dekt een inboedelverzekering schade door brand, vandalisme, inbraak of waterschade.
Voor de doorberekening van leveringen (gas, water en elektriciteit) en (woon)service gelden twee belangrijke voorwaarden: de kosten moeten werkelijk gemaakt én redelijk zijn. Je verhuurder mag dus nooit meer in rekening brengen dan wat de service hem zelf heeft gekost.
U kunt aan uw huurder de kosten doorrekenen van de door hem gebruikte nutsvoorzieningen, als u die kosten zelf voorschiet. De onroerende voorheffing die u voor uw woning of appartement betaalt, kunt u daarentegen niet ten laste van de huurder leggen.
Het huurdersrisico is de waarde waarvoor een huurder aansprakelijk is ten aanzien van de verhuurder aangaande schade aan het gehuurde goed. De huurder moet de verhuurder vergoeden volgens de werkelijke waarde van het goed. Dat wil zeggen de heropbouwwaarde verminderd met de slijtage van het gebouw.
Uw huurdersaansprakelijkheid dekken
Als huurder bent u aansprakelijk voor de schade die veroorzaakt wordt aan de woning die u huurt.
Sommige eigenaars laten in hun brandverzekering een clausule afstand van verhaal toevoegen. Dat betekent dat u als huurder de schade aan het gebouw waarvoor u verantwoordelijk bent niet zelf moet betalen. In ruil daarvoor vraagt de eigenaar dan meestal dat u de meerkost van deze clausule in de brandverzekering betaalt.
Het afsluiten van een brandpolis (blokpolis) is wettelijk niet verplicht.
Huurt u een woning? Dan is het niet nodig om een opstalverzekering af te sluiten. De eigenaar en/of verhuurder van de woning is namelijk verantwoordelijk voor schade aan de opstal. Hij of zij dient hier dan ook een opstalverzekering voor af te sluiten.
Ook als een brand of een lek bij jou schade aan de buren veroorzaakt, zal jij voor de kosten opdraaien. Tenzij je een brandverzekering als huurder hebt, natuurlijk. Daarom moet je verplicht in Vlaanderen een brandverzekering afsluiten. Je bent niet verplicht je inboedel te verzekeren, maar het wordt wel aangeraden.
Sinds 1 januari 2019 ben je in het Vlaamse Gewest verplicht om je te verzekeren voor brand- en waterschade. Dat geldt zowel voor huurders als eigenaars. Een brandverzekering is dus niet alleen nuttig maar ook verplicht als het om je hoofdverblijfplaats gaat.
De brandverzekering van Argenta. vanaf 11,89 €/maand.