Reinigen met stoom is hygiënischer en duurzamer Met stoomreiniging bespaar je op water waardoor je een minder vochtige vloer krijgt. Combineer je stoomreiniging met een microvezel stoommop, dan zijn de vloer en voegen direct na reiniging ook weer droog.
Met stoom bereik je de dieperliggende plekken en poriën. Hierdoor verwijder je gemakkelijker dan met traditionele reinigingsmethoden vervuiling zoals voedselresten, melkpoeder, olie, vet, lijm, hars, inkt of koolstof. Met stoomreiniging bespaar je ook tot 80% op water en reinigingsmiddelen.
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Een vloer dweilen doe je door in één hoek van de ruimte te beginnen en met de dweil zigzaggend door de hele ruimte te gaan. Neem alle hoekjes en spleetjes mee. Dus niet alleen met de dweil een beetje over het looppad aaien, maar het hele oppervlak goed boenen. Spoel je dweil na iedere 2 á 3 vierkante meter goed uit.
Nog een nadeel van schoonmaken met warm water: er blijven zeepresten achter. Want warm water verdampt een stuk sneller dan koud water. Dweil je de vloer met warm water, dan verdampt dat water en zie je al gauw de resten van je schoonmaakmiddel. Je vloer wordt plakkerig en streperig.
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.
Om strepen te voorkomen moet je na de vloer dweilen, de vloer altijd drogen, drogen, drogen. Dus de tweede oorzaak van die doffe vloer met strepen is: we drogen niet na! We laten het water meestal opdrogen, terwijl dat dus niet goed is voor de vloer. We drogen vanaf nu na met een schone, droge doek.
Bij het dweilen kun je ook een paar druppels Dreft door het water roeren. Dit is geschikt voor laminaat, pvc, keramiek, vinyl, kurk en linoleum. Een scheutje Dreft reinigt deze vloeren goed en laat geen sporen achter.
Een allesreiniger ontvet en dat wil je juist niet met een geoliede houten vloer. Dweil je houten vloer dus niet met een allesreiniger. Deze zal uiteindelijk de beschermlaag verwijderen en je vloer is dan gevoelig voor vuil en vlekken.
Hoewel het misschien een snelle en gemakkelijke manier lijkt om vuil en vlekken te verwijderen, kan het gebruik van stoom op een bank een aantal negatieve effecten hebben op de stof, het frame en de vulling. Stoom met een temperatuur van minimaal 100 graden kan de vezels van de stof beschadigen.
Enerzijds zijn er de kosten voor het energieverbruik. Als je een jaar lang wekelijks een oppervlak van 100 m² schoonmaakt, verbruik je grosso modo 84,7 kWh energie om stoom te genereren, wat je aan het gemiddelde tarief in april 2022 ongeveer 30,5 euro per jaar kostte.
Voordelen stoomreinigers
De stoom laat geen resten achter en verwijdert vieze geurtjes. Doordat je niet meer hoeft te boenen en te schrobben, bespaar je veel tijd. Omdat je geen schoonmaakmiddelen meer nodig hebt en minder water gebruikt, is een stoomreiniger ook nog eens kostenbesparend.
Een stoomzwabber is zeker een apparaat dat de moeite waard is om in uw huis te hebben. Met zijn hulp kunnen zelfs de vuilste vloeren snel en zonder schoonmaakmiddelen worden gereinigd.
Voor ieder liter water waar je je stoomreiniger mee kan vullen, voeg je 100ml azijn en een eetlepel waterstofperoxide aan de stoomreiniger toe. Wil je er een lekker geurtje aan toevoegen, dan is een paar druppels wasmiddel perfect! Azijn werkt desinfecterend en beschermt ook nog eens je stoomreiniger.
Bij hardnekkig vuil kan het reinigen middels stoomreiniging een oplossing bieden. Deze maakt gebruik van warm water en stoom om vuil los te maken uit het tapijt.
Dweilen met azijn is dus niet altijd een goed idee. Alhoewel azijn een goede manier is om te ontkalken, werkt dat niet zo voor je strijkijzer. Het kan zelfs de interne delen van het apparaat beschadigen.
Ajax allesreiniger fris (1000 ml)
Het effectieve en ecologische reinigingsmiddel bevat een aantal ontvettende eigenschappen en is hierdoor zeer goed in het schoon en glanzend maken van bijvoorbeeld vloeren, het aanrecht of (keuken)kastjes. Na het schoonmaken blijft er een heerlijk frisse geur achter.
Schoonmaken: warmer is niet beter
Hedendaagse schoonmaakproducten voor de vloer zijn echter bedoeld om met koud of lauw water te gebruiken. Hun doeltreffendheid vermindert dus zelfs als ze in contact komen met hoge temperaturen. Met koud water verspil je bovendien geen energie om het water te verwarmen.
Vloertegels schoonmaken kun je het beste doen met een sopje van warm tot heet water, een beetje bleek en dopje allesreiniger. Allesreiniger geeft de tegels een beetje glans en maakt dat de ruimte lekker ruikt. De bleek reinigt de tegels en voegen. Als de vloer niet erg vies is, kun je de bleek achterwegen laten.
Om je laminaatvloer echt goed te reinigen, kun je een scheut schoonmaakazijn bij het water doen en de vloer met een microvezel doek afnemen. Met een dweil de laminaat vloer schoonmaken is natuurlijk ook mogelijk maar zorg er voor dat het niet te nat wordt.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.