Met een blusdeken kun je een persoon omwikkelen, waarvan de kleding vlam heeft gevat, om zo het vuur te doven. Een blusdeken is geschikt voor brandklasse A. Een blusdeken is alleen geschikt om in de allereerste seconden een brand te doven. Het is geen blusmiddel zoals een brandblusser of een brandslang.
Brandklasse A: vaste, niet smeltende stoffen.Voorbeelden hiervan zijn verpakkingsmateriaal, papier, hout en textiel.Brandklasse B: vloeistoffen en smeltende vaste stoffen. Denk hierbij aan verschillende soorten kunststoffen, oplosmiddelen, olie, benzine, was en vet.
Brandklasse C
geeft aan dat het product geschikt is voor het blussen van gassen, zoals butaan, propaan en aardgas.
Blusdeken: niet doen
Niet elke blusdeken is geschikt om olie- en vetbranden te blussen. Een ongeschikte deken kan zelfs vlam vatten bij het afdekken van de pan! Daarom is ons advies: Gebruik geen blusdeken bij een vlam in de pan.
Brandklasse A zijn vaste, niet smeltende stoffen. Dit zijn stoffen die je over het algemeen thuis of in een kantooromgeving tegenkomt.
Brandklasse C duidt aan dat de brandblusser geschikt is voor het blussen van gassen, zoals aardgas, butaan, propaan, LPG.
Brandklasse B
Dit is een brand van vloeibare stoffen zoals: benzine, dieselolie, aceton, was. Geschikte blusmiddel: sproeischuimblussers, CO2 blussers of poederblussers.
Een ABC-poederbrandblusser is aangewezen bij volgende brandklassen: Brandklasse A: vaste organische stoffen zoals papier, hout, kunststoffen, kolen, stro... Brandklasse B: vloeistoffen zoals olie, alcohol, benzine, vetstoffen, bitumen... Brandklasse C: gassen zoals propaan, butaan, aardgas...
Nee, voor brandklasse d zijn speciale 'klasse d blussers' ontwikkeld. Deze blussers bevatten een speciaal soort poeder en verschillen daarmee van de poederblussers die u misschien wel kent van brandklasse a, b en c. Een brand van metalen mag absoluut NIET geblust worden met een waterblusser.
Brandklasse D duidt aan dat de brandblusser geschikt is voor het blussen van metalen, zoals aluminium, kalium, natrium, magnesium.
Brandklasse B duidt aan dat de brandblusser geschikt is voor het blussen van vloeistoffen en stoffen die vloeibaar worden (smelten). Zoals benzine, olie, was, kunststoffen, ...
We raden aan om een schuim-vetbrandblusser (ABF) te voorzien in de keuken. Naast de klassieke branden van vaste stoffen en vloeistoffen, kunnen ze ook vetbranden blussen.
Er zijn diverse soorten branden die kunnen worden ingedeeld op basis van de materialen die branden en de manier waarop de brand bestreden kan worden. De meest voorkomende classificatie van branden is gebaseerd op brandklassen. Deze worden aangeduid met de letters A, B, C, D en F.
Brandklasse E zijn "elektriciteitsbranden". Deze brandklasse wordt niet meer gebruikt omdat elektriciteit wel een oorzaak kan zijn van brand maar zelf geen brandend materiaal is.
Brandklasse F vet en olie branden zijn die in de meeste gevallen frituur of bakolie branden deze moeten dan ook geblust worden met een vet brandblusser. Houd hierbij altijd voldoende afstand. In deze brandklasse mag u nooit met water blussen. Een brandklasse f brand met water blussen is zeer gevaarlijk.
Welke brandblusser is dan wel geschikt voor elektriciteit? Zowel een schuimblusser als een CO2-blusser kan hiervoor perfect worden gebruikt. Zowel het schuim uit een schuimblusser als CO2 geleidt elektriciteit niet en is daarom niet alleen effectief, maar vooral ook veilig.
Fire Control Poederblussers
Poederblussers hebben een zeer hoge bluscapaciteit en kunnen ingezet worden voor het blussen van vaste-, vloeistof- of gasbranden (brandklasse A, B en C). Bovendien kan hiermee onder spanning staande apparatuur worden geblust.
Een brandklasse D poederblusser heeft een groot effectief blusvermogen en is geschikt voor vele soorten branden. Het bluspoeder van een D brandklasse poederblusser bestaat uit natrium chloride. Poederblussers zijn niet elektrisch geleidend enzijn ook niet vorstgevoelig.
Een CO2 blusser is te herkennen aan de zwarte expansiekoker of sneeuwkoker aan het uiteinde van de slang. Tussen de expansiekoker en slang zit een handvat, dat men tijdens gebruik van de blusser moet vasthouden.
Brandklasse E is in Nederland te komen vervallen omdat elektriciteit zelf niet brand, het is slechts een oorzaak. Denk aan bijvoorbeeld één TV die gaat branden vanwege elektriciteit, maar dat is dan een klasse A brand, niet een klasse E brand. Brandklasse F, dit gaat om een brand van vetten en olie bij het koken.
Er zijn verschillende classificaties die de reactie van materiaal aangeven bij een brand. A1 en A2 zijn niet brandbaar, de B1 brandklasse is moeilijk ontvlambaar en brandvertragend, B2 is normaal ontvlambaar en B3 ontvlambaar.