Basis van Chinese keuken Ze voegen niet alleen smaak toe, maar dragen ook bij aan de unieke aroma's van de keuken. Ingrediënten zoals tofu, bamboescheuten, en waterkastanjes zijn essentieel voor gerechten, terwijl specerijen zoals steranijs, korianderzaad en Szechuanpeper een unieke smaakdimensie toevoegen.
Oude Chinezen gebruikten voornamelijk dierlijk vet en olie om te koken en een kleine hoeveelheid dierlijke olie is niet genoeg om sauteerkoken populair te maken. Zo was roergebakken eten nog steeds exclusief voor veel restaurants in de Song-dynastie (960-1279).
Hoe kan het toch zo snel klaar zijn? Het meeste eten in een Chinees restaurant (maar dat geldt evengoed voor andere restaurants) wordt 's middags voorbereid: de groenten en het vlees zijn tegen het avonduur allang gesneden. Groothandels verkopen ook voorgekookte rijst en mie.
De meest voorkomende Chinese kookmethoden zijn roerbakken, frituren, bakken, stoven, koken, stromen en roosteren .
Bij een typisch Chinese maaltijd mag je je verwachten aan een lekkere soep, heerlijke verse groentengerechtjes (aubergine en broccoli zijn populair) en een combinatie van vis-, vlees- en kipgerechten. Uiteraard wordt dat steeds aangevuld met rijst en/of noedels.
Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
In de Chinese eet-etiquette wordt het als onbeleefd beschouwd om eerst uzelf te bedienen. De norm is om ouderen en gasten te bedienen voordat u zelf eten neemt. Deze praktijk komt voort uit de Chinese waarden van respect voor ouderen en gastvrijheid. Eerst uzelf bedienen wordt gezien als egoïstisch en respectloos.
De Chinese keuken, die de nadruk legt op volwaardige voeding, groenten en magere eiwitten, kan een goede optie zijn voor mensen die een gezond gewicht willen behouden of wat extra kilo's willen verliezen .
En Chinezen of chinezen? Het is bijvoorbeeld: 'In China spreken de Chinezen Chinees. ' In eten bij de chinees/Chinees zijn beide spellingen te verdedigen. Het werkwoord chinezen is met een kleine letter.
Bereid een Chinees banket voor
We hebben een menu samengesteld met heerlijke en makkelijke Chinese recepten die perfect zijn om een gezin te voeden of vrienden te vermaken als onderdeel van een Chinees Nieuwjaarsdiner. De truc met deze gerechten is om de meeste ingrediënten van tevoren klaar te maken .
Hoewel de traditionele Chinese keuken met basisproducten als groenten, tofu en zeevruchten heel gezond is, zijn de Chinese gerechten die je bij ons vindt, dat niet altijd. Veel van die gerechten bevatten veel koolhydraten en vet, in veel te grote porties.
Chinees eten wordt meestal "familie-stijl" gegeten, wat betekent dat alle hoofdgerechten in het midden van de tafel worden gezet en iedereen een kom rijst heeft om de hoofdgerechten te begeleiden. Daarom zijn de porties Chinees eten in authentieke Chinese restaurants meestal groter. Ze delen de grootte .
Hoe lang kun je de restjes bewaren? Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn. Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer.
Chinezen zijn gek op thee, ze nemen het overal mee naartoe. De meesten komen zelfs met een kop thee op het werk aan of nemen die mee op reis. Door het contact met de Westerse wereld kunt u ook steeds vaker Fanta, Cola of Sprite kopen of bestellen in een restaurant.
Rijke mensen in het oude China aten een verscheidenheid aan vlees, groenten en granen. Het dieet van arme mensen bestond voornamelijk uit eenvoudige granen, aangevuld met groenten die ze zelf konden verbouwen voor persoonlijk gebruik . Vlees was een zeldzaamheid, gereserveerd voor speciale gelegenheden zoals het nieuwe jaar en bruiloften.
Vóór de Qin- en Han-dynastieën (221 v.Chr.) werd dierlijk vet gebruikt om te koken. Tijdens de Sui- en Tang-dynastieën (581-907 n.Chr.) werden zowel sesam als koolzaad gebruikt om olie te maken.
In de Chinese zakencultuur draagt men formele kleding. Mannen dragen een donker pak met stropdas, dames een rok of jurk. In de Chinese cultuur is het onbeleefd om eten of drinken te weigeren, eet en drink daarom het liefst alles wat u wordt aangeboden.
Zowel binnen de Altaïsche taalfamilie alsook op zichzelf staand. Het Japans heeft een schrift dat op het Chinees lijkt en daar grotendeels op gebaseerd is, maar Chinezen kunnen het Japans niet verstaan en nauwelijks lezen.
Begroeten. Wanneer de Chinezen elkaar begroeten geven ze elkaar een hand waarbij ze toch een klein beetje naar voren buigen. Een handkus bij een eerste ontmoeten van een Chinese dame is een absolute NO-go volgens de Chinese etiquette. Ook mensen die elkaar vaker hebben gezien zullen een hand geven of gedag wuiven.
Het Chinese dieet bestaat uit rijst, groenten en magere eiwitbronnen zoals kip, vis en tofu, zoals. Een van de belangrijkste aspecten van het Chinese dieet is de nadruk op balans . Maaltijden bestaan doorgaans uit een combinatie van verschillende voedingsmiddelen, waaronder groenten, granen en eiwitten.
Als je na een chinese maaltijd enorm last krijgt van buikkrampen, dan kan dat een reactie zijn op Ve-tsin. Om nog maar te zwijgen over de diarree, hoofdpijn, stijve nek, tintelende vingers en braken. Typische verschijnselen die horen bij het Chinees-restaurant-syndroom.
Een Chinees hartgezond dieet verlaagt de bloeddruk aanzienlijk bij Chinese volwassenen . Traditionele Chinese keuken met minder natrium kan de bloeddruk aanzienlijk verlagen bij Chinese volwassenen en zou ernstige hart- en vaatziekten met 20% kunnen verminderen, volgens nieuw onderzoek.
Het is onderdeel van de Chinese cultuur dat wanneer men uit eten gaat, de gastheer traditioneel meer eten bestelt in plaats van minder om gastvrijheid te tonen aan zijn gasten . Hoe meer eten er niet wordt opgegeten, hoe gastvrijer de gastheer lijkt.
Luid slurpen van je noedels wordt in heel Japan en China gezien als een compliment aan de chef-kok – een teken van diepe waardering voor je maaltijd uit één kom. In Zuid-Korea en Singapore is dat echter minder het geval. Daar krijg je misschien ondankbare blikken – het soort dat je krijgt als je te luid praat in een stille treinwagon.
In de middag eten ze ook rijst of noodles. Dit meestal dan in de vorm van noodlesoep. En 's avonds gaan ze thuis door met het eten van rijst met verschillende vlees-, vis- of groentegerechten daarnaast. Als toetje snijden Chinezen meestal een schaal fruit of nemen ze nog een soepje toe.