De normale lichaamstemperatuur van een baby schommelt tussen de 36,5 en 37,5 graden. Wanneer je kleintje een temperatuur heeft tussen de 37.5 en 38 graden spreek je van verhoging bij je baby.
Bij koorts is de temperatuur in het lichaam 38 graden of hoger. Je meet de temperatuur bij je kind het best via de anus (poepgaatje).
Kijk je naar de normale lichaamstemperatuur van je kroost, dan schommelt deze tussen de 36,5 en 37,5 graden. Is er sprake van verhoging dan ligt de temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden. Boven de 38 graden heet het koorts.
Koorts komt veel voor bij kinderen, vooral bij kinderen jonger dan 5 jaar. Je kind heeft koorts als de temperatuur in het lichaam 38 graden of hoger is.
De normale lichaamstemperatuur van een baby schommelt tussen de 36,5 en 37,5 graden. Wanneer je kleintje een temperatuur heeft tussen de 37.5 en 38 graden spreek je van verhoging bij je baby.
Als je kind koorts heeft hoef je meestal niet naar de huisarts. Maar in deze situaties moet je wel direct de huisarts bellen. Bij koorts is de temperatuur in het lichaam 38 graden of hoger.
Een huisartsbezoek is in ieder geval nodig in de volgende gevallen: Je baby is ouder dan 3 maanden en de koorts houdt langer dan 3 dagen aan. Je kindje geeft ook over of heeft diarree. De temperatuur van je 3 maanden of jongere baby stijgt boven de 38 graden.
Symptomen herkennen
Kinderen jonger dan 5 jaar kunnen minder goed of niet aangeven wanneer ze last ondervinden van warme weersomstandigheden. Vooral zuigelingen kunnen oververhitting en dorst onvoldoende kenbaar maken. Doordat baby's slechts in beperkte mate kunnen zweten, ontwikkelen ze sneller koorts.
Een slaapzak die je moet sluiten met knopen is geen goede slaapzak voor je baby. Als je kleintje ziek is en koorts heeft moet je hem of haar niet te warm aankleden. Als je kleintje al aan het zweten is, kun je je kleintje beter zonder slaapzak laten slapen of kiezen voor een dunne slaapzak.
De lichaamstemperatuur van je baby moet tussen de 36.5°C en de 37.5°C liggen. Is de temperatuur hoger of lager? Temperatuur de baby dan bij de volgende voeding opnieuw. Bij een temperatuur van 36.5°C en lager is het verstandig om een kruik te gebruiken.
Een normale lichaamstemperatuur ligt tussen de 36.5 en 37.5°C. Er is sprake van koorts wanneer de temperatuur boven de 38°C komt. Bij kinderen kan de temperatuur door inspanning of huilen al tot 38°C stijgen. Bij een infectie loopt de temperatuur al gauw op tot 40 à 41°C.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Hou daarom goed de lichaamstemperatuur van je baby in de gaten als het warm is. Controleer in zijn nek of voel aan zijn voetjes als je twijfelt of hij het te warm heeft.Als die lauw aanvoelen, dan zit je goed.Voelt zijn nekje bezweet aan, trek je baby dan minder kleding aan.
De gemiddelde verlaging ten opzichte van baseline temperatuur met een hoge dosis paracetamol was 0,3 graden C (95% BI 0 graden C tot 0,6 ° C) hoger dan die bij de met placebo behandelde patiënten. De behandeling met lage dosis paracetamol heeft niet geleid tot een lagere lichaamstemperatuur.
Doe dat zeker als je geen warmte-regulerend slaapzakje gebruikt. Als de koorts 's nachts wegebt of het zweet niet goed weg kan, kan je kleintje het snel te koud krijgen. We weten het allemaal, een ziek kindje is huis is nooit een pretje, in het minst voor het kleintje zelf.
Voldoende rust. Het is belangrijk dat je kind genoeg (bed)rust krijgt als het koorts heeft. Maar het hoeft niet in bed te blijven liggen en mag eventueel ook naar buiten.
Is je baby jonger dan drie maanden en heeft hij koorts? Raadpleeg dan onmiddellijk je huisarts. Koorts kan bij jonge kinderen een alarmsignaal zijn van een ernstige en levensbedreigende aandoening. Bij kinderen vanaf 3 maanden zegt de hoogte van de temperatuur minder over de ernst van de ziekte.
Als stelregel geldt dat hoge koorts (meer dan 39°C) gevaarlijker is naarmate men jonger is. Dus hoe jonger het kind, hoe minder lang je mag wachten om een arts te consulteren. Belangrijk is om ook steeds andere signalen in het oog te houden.
De meest betrouwbare manier om de temperatuur te meten, is in de billen (rectaal). Bij zuigelingen is dat zelfs de enige betrouwbare manier. Bij oudere kinderen kun je de temperatuur het beste in de mond of onder de oksel opnemen, tenzij je arts de rectale methode heeft aangeraden.
Het is belangrijk dat je baby het niet te koud heeft. Meet daarom thuis gedurende de eerste 24 uur elke drie uur de lichaamstemperatuur (voor de voeding) en daarna in ieder geval drie keer per dag. De normale temperatuur is tussen de 36.5 en 37.5°C.
Bij een temperatuur tussen de 37,5°C en 38,0°C spreken we van verhoging, daarboven noemen we het koorts. Koorts kan in verschillende mate aanwezig zijn: tot 38,5°C spreken we van lichte koorts, tot 39,0°C van matige koorts, tot 39,5°C van hoge koorts en bij 40°C of hoger van hevige koorts.
Wanneer moet ik naar de dokter bij koorts? Bij twijfel is het altijd beter om een arts te raadplegen. In het algemeen bezoek je best snel een dokter als je koorts boven de 39 °C oploopt, gepaard gaat met andere kwaaltjes, of lang duurt.