Zo zijn vitamine C en E beide antioxidanten die belangrijk zijn voor de ogen, omdat ze helpen gezonde cellen te beschermen tegen oxidatieve schade door onder meer Uv-straling, vervuiling en zonlicht. Verder zijn er aanwijzingen dat luteïne en zeaxanthine de conditie van de ogen ondersteunen*.
Antioxidanten vind je in vitamine A, C en E. Deze helpen bij het gezond houden van de cellen en het weefsel van het oog en gaan AMD tegen. Carotenoïden is een bepaalde antioxidant wat tevens het risico op AMD en andere chronische oogaandoeningen tegengaat.
Vitamine voor ogen
De vitamines A, C, K1 en E zijn ook goed voor de ogen en kunnen de kans op staar verkleinen. Staar is een ziekte waarbij mensen last hebben van wazig zicht, onduidelijk contrast, lastig zien in het donker en dubbelzicht. Luteïne en zeaxanthine kunnen ook de kans op staar verkleinen.
Vitamine B (vooral vitamine B1, B2, B6, B12 en foliumzuur) helpen oogziekten voorkomen. Ook ondersteunt vitamine B de werking van de oogspieren. Een tekort aan vitamine B kan zorgen voor gevoeligheid voor licht, oogontsteking en in het ergste geval een verhoogd risico op verlamming van de oogspieren.
Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan je vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc. Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u opeens niet goed ziet. U ziet bijvoorbeeld opeens een donkere vlek of u mist een deel van uw beeld. Het kan komen door een beroerte of netvliesloslating in het oog. De huisarts onderzoekt waardoor het komt.
Zeaxanthine en luteïne krijgen we binnen via voeding. Vooral groene groenten bevatten veel van deze stoffen: boerenkool, spinazie, broccoli, andijvie, spruiten en bladsla.Maar ook erwten, tuinbonen, tomaten en eieren.
Op zich kunnen oogaandoeningen zoals bijziendheid goed opgelost worden met brillen, contactlenzen of door je ogen te laten laseren op volwassen leeftijd. Maar bijziendheid is meestal te wijten aan een oogbol dat tijdens de groei te lang is geworden, wat risico's met zich meebrengt zoals een netvliesloslating.
Elke dag twee tot drie liter water of ongezoete thee drinken, zorgt ervoor dat uw ogen het vocht krijgen dat ze nodig hebben. Genoeg slapen helpt uw ogen ook om weer op te laden. Zeven tot acht uur slaap per nacht is voldoende.
Bij een geïrriteerd of ontstoken oog is het slim om kamillethee in huis te halen. Door de ontstekingsremmende werking en het kalmerende effect zal je minder last hebben van je oog.
Ogen. Magnesium helpt de ogen ontspannen, net zoals het helpt bij een normale spierwerking.
Ook voor jouw ogen is zink een belangrijke voedingsstof. Het helpt onder meer om scherp te zien in het donker. Het is van belang om dagelijks voldoende zink binnen te krijgen.
Het omega 3 vetzuur DHA, vanaf 250 mg per dag, en vitamine B2 zijn goed voor het gezichtsvermogen en ze ondersteunen de conditie van het oog. Zink speelt een rol bij het functioneren van het netvlies en helpt om scherp te blijven zien, ook in het donker.
Neem contact op met de huisarts als je plotseling wazig ziet en/of last hebt van andere symptomen, zoals pijnklachten aan het oog, lichtflitsen of het zien van vlekken. Breng ook een bezoek aan de huisarts wanneer je klachten maar niet over gaan of je je ongerust voelt.
Een ongezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat je ogen achteruit gaan.Hieronder valt onder andere een eenzijdig dieet, roken en bovenmatig alcohol gebruik. Een gezonde leefstijl draagt niet alleen bij aan je algemene gezondheid, maar kan ook bijdragen aan het gezond houden van je ogen.
Vanaf een jaar of veertig krijgen veel mensen last van ouderdomsverziendheid, ofwel presbyopie. Mensen gaan dan van dichterbij slechter zien en ondervinden de meeste problemen met lezen. Dit komt omdat de spieren van je oog de lens minder makkelijk bol kunnen trekken om scherp te stellen.
Het normale oog (zonder brekingsafwijking)
Hoe groter het aantal dioptrieën, hoe sterker de lens. De brekingssterkte van het hoornvlies is ongeveer 40-45 dioptrieën, die van de lens is ongeveer 20-22 dioptrieën.
Je oog is een ronde bol die stevig in je oogkas ligt. Kleine spiertjes houden hem op zijn plaats en zorgen ervoor dat je je ogen kunt bewegen. De oogbol is gevuld met doorzichtig glasvocht, zo blijft hij mooi rond en je kunt er goed doorheen kijken. Traanvocht houdt de buitenkant van je ogen schoon en vochtig.
Door stress kan je tal van lichamelijke klachten krijgen. De spanning kan zich ook uiten in je oogspieren. Door de druk in je oogspieren kun je last krijgen van de volgende klachten: Wazig zicht.
Een trillend ooglid wordt vaak veroorzaakt door vermoeidheid, stress of het gebruik van alcohol of cafeïne. Als je vaak last hebt van een trillend ooglid raden we aan om een bezoek te brengen aan de opticien (of natuurlijk de huisarts). Een opticien kan dan de gezondheid van je ogen onderzoeken.