Virgin kokosolie is een benaming voor pure onbewerkte kokosolie die nog een groot gedeelte aan voedingsstoffen uit de kokosnoot bevat. Alle eisen op het maken van virgin kokosolie zijn heel hoog. Allereerst wordt de schil van de pit eraf gehaald.
Levende kokosolie herken je letterlijk aan de “ levendigheid” in de structuur. Zodra de olie stolt, zal goed koud geperste olie niet veranderen in een strakke, gladde structuur, maar zul je “ kraters” blijven zien en is de substantie niet egaal.
Bij Holland & Barrett kun je kokosolie kopen in verschillende varianten: Virgin kokosolie, smaakneutrale Cooking Cream, Biologische Kokosolie en een vloeibare kokosolie variant om mee te koken.
Deze kokosolie smaakt volledig neutraal. Hij is dus heel geschikt voor recepten waar je geen kokossmaak wilt, zoals zelfgemaakte plantaardige boter of roomkaas. Je kunt hem natuurlijk ook gewoon gebruiken om burgers en pannenkoeken in te bakken.
Het verschil is dat de vloeibare MCT olie uit vrijwel alleen 'medium chain triglycerides' bestaat, terwijl kokosolie nog andere stoffen bevat. Zo bevat vaste kokosolie een groot aandeel laurinezuur. Dit is een uniek, verzadigd vet dat ook in moedermelk zit.
Start met 1 theelepel per dag tot max. 6 theelepels per dag. Meer MCT-olie innemen heeft weinig zin.
Met koudgeperste virgin kokosolie behoud je grotendeels de goede voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine E, lecithine, carotenoïden, mineralen, polyfenolen en fytosterolen (bron, bron, bron). En dat is juist wat virgin kokosolie beter en gezonder maakt dan de geraffineerde kokosolie.
Ga op zoek naar 'vierge' kokosolie. Dat is koudgeperste kokosolie. De term' vierge' geeft aan dat alleen jonge kokosnoten van de beste kwaliteit gebruikt werden. Soms zal je zien dat de term 'extra vierge' gebruikt wordt.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
De kokosolie van Lidl is net als alle andere kokosolieën uit de winkels bewerkt. Verder is het wel een prima kokosolie, hij valt onder de categorie ” de gulden middenweg”. Echter zijn er geen plantages traceerbaar en zijn er geen certificaten en keurmerken vindbaar. Wel het bekende groene biologische keurmerk.
Als kokosolie in een gesloten pot wordt bewaard is die tot wel twee jaar na de productie houdbaar. De lange houdbaarheid heeft ook te maken met het hoge percentage (negentig procent) van verzadigde plantaardige vetten. Eenmaal geopend moet de olie binnen drie tot zes maanden worden opgemaakt.
Conclusie, is olijfolie gezond(er)?
Zowel extra vierge olijfolie als kokosolie hebben gezondheidsbevorderende effecten. Toch is de Voedingswaardetabel duidelijk in zijn oordeel: waar extra vierge olijfolie een 8,3 scoort op gezondheidswaarde, scoort kokosolie een 5,6.
Kokosolie voor puistjes: kokosolie werkt ontstekingsremmend en is daarom bijzonder geschikt voor een onzuivere huid, puistjes of acne. Let er echter wel op dat je spaarzaam met het product omgaat. Te veel kokosolie kan de poriën verstoppen en daarmee juist mee-eters en puistjes veroorzaken.
Je kan het voor eindeloos veel doeleinden gebruiken en veel mensen hebben het in hun kast staan. Maar kokosolie is niet geschikt als glijmiddel. Waarom niet? Kokosolie heeft dan wel antivirale en antibacteriële eigenschappen, het kan de vaginale pH-balans verstoren en infecties veroorzaken (zoals gistinfecties).
Kokosolie bevat erg veel verzadigd vet, maar dat zijn vooral middellange ketens vetzuren. Die werken ontstekingsremmend. Dankzij die verzadigde vetzuren is kokosolie bij verhitting ook stabieler dan bijvoorbeeld zonnebloemolie. Zolang het met mate wordt gebruikt in de keuken kan het in elk geval geen kwaad.
Doordat de vetten in de olie zo 'stabiel' zijn, kan je kokosolie heel lang bewaren op kamertemperatuur. Zet de olie niet in de koelkast, anders is hij te hard om te gebruiken. Bij kamertemperatuur kun je gemakkelijk met een lepel een beetje olie uit de pot halen om te gebruiken.
Kokosolie wordt (extra) virgin genoemd als ze onbewerkt of ongeraffineerd is; als ze gemaakt wordt van de eerste persing van verse kokosnoten zonder toevoeging van chemicaliën.
Je kunt kokosolie ook mengen met wat suiker, dan krijg je een lekkere scrub voor de normale tot droge huid. Als je het vaker gebruikt krijg je gezonder haar dat sneller groeit. Kokosolie is heel geschikt als je een gevoelige huid hebt, want het is 100% natuurlijk en anti-allergeen.
100% Bio Kokosolie - Heeft een hoog regeneratief en epitheliaal effect, verzacht de gevoelige en allergische huid, geschikt om acné en eczeem tegen te gaan.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
De MCT olie is te verhitten tot 177 *C. Het is te gebruiken als bak-vet, om mee te koken en te braden. Je kunt het koud toevoegen aan je smoothie, iedere dag een klein scheutje is meer dan voldoende om de gezonde voordelen eruit te halen.
Koken met MCT olie? MCT olie kan gebruikt worden om mee te koken, maar onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat extra virgin olijfolie beter is, zelfs op heel hoge temperaturen! Toch is het het gezondst om niet op heel hoge temperaturen te koken (dus niet frituren of in elk geval niet te vaak).