Een dichtgeknepen gevoel in de keel kan ontstaan door een irritatie in de keel. Ook kan er een brokgevoel bij ontstaan. Sommige mensen klagen ook over een kriebel in de keel. Vaak zit dit gevoel ter hoogte van het strottenhoofd, waarbij ook de neiging kan bestaan om vaker te slikken of te schrapen.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Het is vaak al een opluchting wanneer de KNO-arts geen afwijkingen vindt. Door deze geruststelling verdwijnt de klacht vaak vanzelf. Dit vindt meestal geleidelijk plaats, met af en toe nog opspelen van het brokgevoel. Na enkele weken tot maanden is het definitief verdwenen.
Een verhoogde spierspanning van de keel voelt vaak als een slijmprop die niet weggeslikt kan worden. Wanneer dat langdurig bestaat spreken we van een brok in de keel gevoel. Angst of stress zijn meestal de oorzaak maar het is belangrijk om bij langdurige klachten een medische oorzaak uit te sluiten.
Een brok in de keel-gevoel wordt ook wel 'globusgevoel' genoemd. Het is een langer durend, niet pijnlijk gevoel dat er iets in de keel zit. Het komt vaak voor; tot wel 45% van de mensen heeft hier wel eens last van. Vijf procent van de bezoeken bij de KNO-arts gaat over het globusgevoel.
Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden. De behandeling bestaat uit adviezen van de fysiotherapeut over het hoesten, het slijm dunner maken met medicijnen zodat het makkelijker opgehoest kan worden en/of de hoeveelheid slijm minderen met medicijnen.
Veel mensen vinden de vermoeidheid extreem. De vermoeidheid kan samengaan met lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, keelpijn, pijn in de ogen, het koud hebben, klappertanden, rillen, jeuken of gloeien van de huid, grieperig of koortsig zijn.
Verhoogde spierspanning in het strottenhoofd, ontstaan door verdriet of angst, kan een globusgevoel, maar ook slikklachten of keelpijn veroorzaken. De oorzaken van keelontsteking verschillen ook sterk per leeftijdsgroep.
Symptomen corona (algemeen)
Verkoudheidsklachten, zoals een verstopte neus of loopneus. Keelpijn. Droge hoest.
Typische symptomen die horen bij een corona infectie zijn: keelpijn, neusverkoudheid, koorts, droge hoest en vermoeidheid. Ook slijm ophoesten, hoofdpijn en verlies van reuk en smaak komen voor. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten binnen één week, hoewel een hoestje soms langer kan aanhouden.
Vaak is het voldoende dat mensen gerustgesteld worden dat er geen ernstige oorzaken voor een droge keel zijn. De klacht verdwijnt namelijk vaak geleidelijk en vanzelf, met af en toe nog opspelen van de droogte klachten. Na verloop van weken tot maanden is het vaak definitief verdwenen.
Andere redenen kunnen zijn: 's Nachts heb je weinig tot geen afleiding als bijvoorbeeld het kijken van je favoriete Netflix-serie; Liggen kan ervoor zorgen dat het slijm zich ophoopt in de achterkant van onze keel; 's Nachts drink je minder en kan snot kleveriger worden en je neus en luchtwegen verstoppen.
Keelpijn is ontzettend vervelend, maar kan zelden echt kwaad; het gaat meestal vanzelf over. Over het algemeen ben je er na ongeveer 1 week weer bovenop.
Keelpijn door stress. Stress is een van de grootste bedreigers van je immuunsysteem. Het zorgt voor een vecht-of-vluchtreactie in je lichaam, die de focus legt op overleven in plaats van gezond blijven. Keelpijn en hoesten zijn dan ook veelvoorkomende symptomen van een verminderde weerstaand door chronische stress.
Soms is corona de oorzaak van een keelontsteking of keelpijn. Bij klachten die bij Covid-19 horen, is het raadzaam om jezelf te laten testen. Keelpijn hoort daar ook bij, net als bijvoorbeeld verkoudheid, koorts (verhoging), hoesten of verlies van reuk of smaak.
De ziekte van Pfeiffer komt door een virus. Mogelijke klachten zijn: keelpijn, koorts en dikke, gevoelige halsklieren. Pfeiffer gaat vanzelf over, meestal binnen een paar weken. Bij erge keelpijn kun je paracetamol nemen.
Verwerk vlees, vis, kip, ei of kaas eventueel in een ragout. Probeer pasta met ruim saus, ragout of een maaltijdsoep. Pap, vla en (drink)yoghurt eten gemakkelijker. Kies ook eens voor ontbijtproducten als muesli of cornflakes met yoghurt of melk.
Slikken doen we zeer vaak: speeksel wordt overdag twee maal per minuut weggeslikt en tijdens slaap ongeveer eenmaal per minuut. Slikken lijkt eenvoudig, maar is in werkelijkheid een zeer ingewikkeld samenspel van diverse spieren en zenuwen. Hierbij spelen timing, coördinatie, gevoel en spierkracht een grote rol.
Vaak wordt hier geen duidelijke oorzaak voor gevonden, zijn de klachten onschuldig en verdwijnen ze vaak vanzelf. Toch kunnen langdurige klachten leiden tot ongerustheid. Als het slijm in de keel niet verdwijnt of als er klachten bijkomen, maak dan een afspraak bij een KNO-arts.
Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan. Behandeling is lang niet altijd nodig.
Slikproblemen ontstaan door een verminderde functie van de mond- en/of keelspieren. kunnen het gevolg zijn wanneer verslikken erg vaak voorkomt. Door COVID-19 kunt u (ernstig) verzwakt en benauwd zijn. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit en veiligheid van uw slikfunctie.
Dysfagie betekent een stoornis in het slikproces. Hierbij geraakt het voedsel niet verder dan de mond of keelholte, of komt het vast te zitten in de slokdarm na het slikken. Het is niet hetzelfde als het gevoel hebben dat er een brok in de keel zit, zonder verband met voedsel of slikken.
De logopedist kan ontspanningsoefeningen aanleren en werken aan een betere stemtechniek. Daarbij kan een massage van het strottenhoofd goed helpen. Het globusgevoel kan dus een psychische oorzaak hebben en is dan op een goede manier te verhelpen.
Zuig op een zuurtje, keelpastille of dropje
Deze tip werkt vooral bij een zere keel. Als je voor het slapengaan op een 'snoepje' zuigt verzacht je je keel door het extra speeksel dat je aanmaakt. Niet doen als je al in bed ligt natuurlijk, want je wil niet in slaap vallen met een 'snoepje' in je mond!