Weerstand is een manier van de ander om te laten merken dat hij betrokken is en dat hij opkomt voor zijn eigen belangen. Het is de kunst om er achter komen wat dat belang van de ander is én dat jullie er samen uit komen. Ga dus niet tegenover de ander staan maar probeer er naast te staan.
Weerstand is het vermogen van het menselijk lichaam om negatieve of schadelijke invloeden van buitenaf te weren. Je weerstand zorgt ervoor dat 'indringers', zoals virussen en bacteriën, je lichaam niet ziek kunnen maken.
eigenschap van een voorwerp die aangeeft hoe goed het voorwerp spanning 'weerstaat'. Een grote weerstand betekent dat bij een grote spanning weinig stroom gaat lopen.
Aanhoudende vermoeidheid is een van de voornaamste symptomen van een verzwakt immuunsysteem. Hoewel dit ook te maken kan hebben met chronische stress of laaggradige ontsteking, gaat het bij een verminderde weerstand vaak gepaard met regelmatig terugkerende ziektebeelden of infecties.
Mensen hebben weerstand tegen veranderingen. Iemand met weerstand is emotioneel, koppig en enigszins irrationeel. Veranderingen leiden tot een soort rouwproces met gevoelens van ontkenning, een vecht of vlucht reactie en uiteindelijk ook de berusting en het zien en benutten van nieuwe kansen.
Zoals het menselijke lichaam weerstand opbouwt om negatieve invloeden van buitenaf weg te werken om ziekten te voorkomen, zo heeft weerstand ook een functie binnen jouw team of organisatie. Weerstand heeft een functie dus. Bij weerstand speelt vaak mee dat mensen de vertrouwde situatie in stand willen houden.
Iedereen ervaart wel eens weerstand, dit kan zijn vanuit jezelf of de ander. Weerstand vanuit jezelf kan bijvoorbeeld tegen cliënten zijn, of omdat je betrokken raakt bij een reorganisatie binnen je bedrijf wat je niet ziet zitten. Weerstand kan ontstaan bij elke vorm van verandering in je leven.
Weerstand ontstaat wanneer iemand zich niet gehoord, gezien of begrepen voelt! Dit gedrag komt veel voor en roept bij alle betrokkenen vaak extra weerstand op tijdens gesprekken.
WWK-model: Inzicht in veranderbereidheid bij verandering
Medewerkers en leiding zijn bereid te veranderen en eigenaarschap te tonen voor de verandering als ze 'weten' wat de verandering betekent, als ze de verandering 'willen' en als ze de verandering en de nieuwe manier van werken aan 'kunnen'.
Weerstand is vaak niets anders dan een aarzeling van mensen bij de boodschap die een trainer of coach brengt. Vaak is het een signaal dat je samen op iets wezenlijks bent gestuit.
Interne en externe drempels
Denk hierbij aan de dingen die je tegen jezelf zegt of de veronderstellingen van je eigen kunnen (“Ik kan niet goed verkopen” of “mensen zitten toch niet op mij te wachten”). Externe drempels gaan over negatief gedrag van anderen waardoor je je tegen laat houden.
In een definitie van weerstand als cognitieve toestand gaat het erom dat mensen nog niet toe zijn aan de verandering. Dat kan betekenen dat zij nog niet weten wat de veran - dering inhoudt of dat zij bedenkingen hebben bij de verandering.
Een verandering start meestal met een beeld van het doel. Het is nog niet concreet hoe het eruit gaat zien en onduidelijk wat het voor iedereen in gaat houden. Het is de start van een ontdekkingsreis voor jou en je team of organisatie. En kenmerkend van een ontdekkingsreis is dat je niet weet wat je gaat vinden.
Als stress aanhoudt, dan blijft het lichaam flink wat cortisol aanmaken. Hierdoor wordt het immuunsysteem voor langere tijd onderdrukt wat een negatief effect heeft op de weerstand en dus op de gezondheid in het algemeen.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Ook slaaptekort, te weinig lichaamsbeweging, roken en stress zijn allemaal factoren die zorgen voor een lagere weerstand. Bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld hormonen of prednison) en ziekten (bijvoorbeeld aids en kanker) zorgen ook voor een lage weerstand.