Bij
Als je in natuurwater hebt gezwommen - bijvoorbeeld in meren, plassen of rivieren - en je krijgt daarna last van rode vlekjes op je huid die erg jeuken of een branderig gevoel geven, dan heb je waarschijnlijk zwemmersjeuk.
De huidziekte heet aquagenic urticaria en is ontzettend zeldzaam, vertelt oud-hoogleraar dermatologie Jan Bos. Over de ziekte is weinig bekend. "Het is onduidelijk wat er bij de ziekte de hand is", vertelt hij. Wereldwijd zijn er 35 mensen die de huidziekte hebben.
Veel dermatologen en beauty experts zeggen: hard water kan droge huid veroorzaken. De redenering hierachter is: in hard water lost de zeep minder goed op, waardoor er een soort residu van zeep en mineralen neerslaat op je huid (eigenlijk net zoals er gebeurt op je kranen, in je waterkoker, of op je douchewand).
Toxiciteit. Wanneer men een overmatige hoeveelheid water drinkt, dan daalt de zoutconcentratie (natrium) in het bloed door een stijging van het bloedvolume. Dit maakt dat het vocht uit het bloed ook in de omliggende weefsels (bv. hersencellen) gaat doordringen die gaan opzwellen.
Een lage concentratie aan chloor, zoals in kraanwater of leidingwater, schaadt onze gezondheid niet. Alleen kun je kleine concentraties al snel ruiken en/of smaken. Gelukkig zijn er manieren om die chloorsmaak en chloorgeur in je leidingwater te slim af te zijn.
De meeste mensen zien bij warmte uitslag gele of roze blaasjes of bultjes op de huid. Deze huiduitslag is enkel te zien op plekken waar de huid ook daadwerkelijk is blootgesteld aan de zon. De huiduitslag lijkt een beetje op kippenvel. Naast roodheid is jeuk een vervelende klacht bij warmte uitslag.
Tijdens kortdurende stress is er tijdelijk een verandering van de huid zichtbaar. Er kunnen plots roze, rode of paarsachtige bultjes of vlekken ontstaan op het lichaam die vaak snel weer verdwijnen als de rust is weergekeerd.
Je krijgt een prikkend en jeukend gevoel op je huid. Soms kun je kleine rode of donkere puntjes zien op je huid.Daarna kun je direct vlekjes en bultjes krijgen.
AQUAGENE URTICARIA (Water allergie)
Sommige mensen kunnen niet tegen contact met water, en krijgen meteen jeuk of een jeukende uitslag. Dit staat ook bekend als “water allergie”.
De meest aannemelijke oorzaak voor de allergische reactie is dat water in contact komt met de talg van de huid, legt Bos uit. "Daardoor ontstaat een substantie die de huid binnendringt en bulten veroorzaakt."
Zwemmersjeuk melden
Als je na het zwemmen last hebt gekregen van zwemmersjeuk, kun je dat melden via de zwemwatertelefoon. Je kunt ook je klachten doorgeven aan de plaatselijke GGD.
Bij zwemmersjeuk heb je bultjes die heel erg jeuken.Je krijgt ze als je gezwommen hebt in een plas, meer of rivier.Je krijgt de bultjes meteen of na 1 of 2 dagen.Zwemmersjeuk is niet gevaarlijk.
Deze huiduitslag jeukt, brandt vaak ontzettend en is rood van kleur. De uitslag verschijnt meestal binnen twee dagen nadat u in natuurwater gezwommen heeft. Er zijn dan larven van de platworm in uw huid gekropen. Na 12 uur kan de jeuk verdwijnen, maar het kan ook 3 weken aanhouden.
De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen. Houd een opvallende uitslag met zichtbaar rode vlekken langer dan een week aan? Bel dan vooral je dokter. Een aandoening zoals eczeem, ofwel dermatitis, is meestal chronisch.
Huiduitslag is over het algemeen niet ernstig en een reactie van ons lichaam op factoren in ons lichaam (zoals stress) of factoren van buitenaf (zoals de haren van de eikenprocessierups). Deze reactie wordt zichtbaar op onze huid.
Het kan komen door virussen, voeding, medicijnen of insectenbeten. De bulten verdwijnen vanzelf binnen uren tot dagen. Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken. Medicijnen (antihistaminica) kunnen de jeuk minder maken.
Je huid kan gaan jeuken en geïrriteerd raken. Je kunt last krijgen van rode uitslag, een branderig gevoel of een kapotte huid. Brandende hitte, sporten, overmatig zweten, een ander product voor huid- of lichaamsverzorging, synthetische stoffen en strakke kleding kunnen zweetuitslag verergeren.
Hitte-uitslag is een huidaandoening die ontstaat door warmte. De zweetkanaaltjes in de huid zijn verstopt, waardoor het zweet niet naar buiten kan. Hierdoor ontstaat er een ontsteking en komen er bultjes of blaasjes op de huid. Deze bultjes zijn rood en vaak gevuld met vocht.
De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water.
Kraanwater is een betere keuze dan flessenwater. Om verschillende redenen. Zo bevat flessenwater mogelijk te veel bacteriën. Die bacteriën kunnen in aantal vermeerderen van zodra je de fles opent en als je die te lang of te warm bewaart.
Spa Blauw heeft een zuurgraad of pH-waarde van 6. Dit is te zuur voor het lichaam. Beter zou zijn een pH-waarde van bronwater tussen de 7,3 en 7,6. Dan komen de pH-waarde Bar-Le-Duc en de Ph-waarde Sourcy beter in de buurt.