De Elfstedentocht is uitstekend te fietsen. Tijdens de 7-daagse tocht fiets u vanaf Leeuwarden langs alle elf steden. De 265 kilometer lange tocht kunt u op uw eigen tempo volbrengen. Onderweg kunt u het Friese merengebied bewonderen en een bezoek brengen aan de pittoreske steden op de route.
De afstand van het fietsen langs de Elfsteden bedraagt namelijk 235 kilometer. Dat is een eind; het is ook niet voor niets de tocht der tochten. Net als de schaatsers van de Elfstedentocht is het daarom verstandig om je er als fietser goed op voor te bereiden.
De route van deze 235 kilometer lange tocht start en finisht in Bolsward. Deelnemers starten in 23 verschillende groepen, 's morgens tussen 05.00 en 08.00 uur in het centrum van Bolsward. Iedere 8 minuten start er een groep met ongeveer 650 deelnemers.
De inschrijving voor de tocht van 2022 is niet veranderd. Iedereen die deel wil nemen aan de Fietselfstedentocht kan vanaf 1 t/m 15 december 2021, stempelkaarten aanvragen via onze website. Hierna volgt een geautomatiseerd lotingsproces. Het inschrijfgeld bedraagt € 25,00 per stempelkaart.
U moet de Fietselfstedentocht binnen 1 dag/etmaal fietsen. Daarvoor krijgt u maximaal 19 uur de tijd. Net als bij de reguliere tocht moet u de dag dat u de tocht fietst vóór 24.00 uur gefinisht zijn; Het is mogelijk om in elke stad te starten.
Wat zijn de elf steden van de elfstedentocht? Vanuit Leeuwarden schaatsen de deelnemers met de klok mee langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum om vervolgens te finishen in Leeuwarden. De snelste rijders doen ongeveer 7 uur over de 200 kilometer lange ijstocht.
De 84e na-oorlogse Fietselfstedentocht vindt plaats op maandag 6 juni 2022. De start is om 05:00 uur bij het stadhuis in Bolsward, de finish is vanaf 14:00 uur op Plein 1455.
15.000 fietsers die achter elkaar door het Friese landschap fietsen, elk op eigen snelheid. Dat zorgt voor een indrukwekkend beeld maar vraagt ook de nodige discipline van de deelnemers.
Tot en met 2015 hebben 27 deelnemers de tocht 50 maal of vaker gefietst. Koploper is de heer Reitsma uit Stiens. Hij volbracht in 2014 zijn 61e tocht, dhr. P.H. Hilarides fietste in 2015 zijn 60e tocht.
Ruim 22.000 mensen hebben aangegeven op Pinkstermaandag 6 juni 2022 mee te willen doen aan de Fietselfstedentocht.
Zodra je bent ingeloot krijg je informatie over de betaling van het inschrijfbedrag, € 25,00 per stempelkaart. De inschrijving is pas definitief wanneer het volledige inschrijfbedrag is ontvangen door de Fietselfstedentocht.
De tocht voert de deelnemers vanuit Leeuwarden naar achtereenvolgens de steden Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en over de Bonkefeart weer terug naar de finish in Leeuwarden.
In Leeuwarden aan de Bonkevaart, eindigt de Elfstedentocht met de auto. Net als de schaatsers heb je een tocht van ruim 200 kilometer gemaakt.
Coen de Koning, Evert van Benthem en Auke Adema hebben ieder twee Elfstedentocht overwinningen op hun naam staan. De snelste Elfstedentocht is tot op heden geschaatst door Evert van Benthem.
Fietsen langs de Elfsteden, dat is natuurlijk voor fietsers de tocht der tochten! Over een afstand van circa 265 km geniet je van het weidse Friese land. Je start en eindigt in principe in Leeuwarden en fietst met de klok mee, maar andersom mag ook.
De waterwegen tussen de elf Friese steden vormen het 200 kilometer lange parcours van de Elfstedentocht. Daarom kan dit sensationele schaatsevenement alleen gehouden worden tijdens zeer strenge winters. Beleef dit unieke evenement als het ijs dik genoeg is.
Ieder jaar hoopt Nederland op een Elfstedentocht. De laatste tocht werd 25 jaar geleden verreden. Het was een zware tocht op 4 januari 1997 door sterke wind in combinatie met lichte tot matige vorst.
NOS Elfstedentocht gemist? Start met kijken op NPO Start.
Stempelposten. Elke deelnemer krijgt bij de inschrijving een stempelkaart. In bovengenoemde elf steden staan stempelposten.
Elfstedenkruisje. Als je de tocht helemaal hebt uitgereden, dan krijg je na afloop een Elfstedenkruisje. Dit is een speciaal bewijs van deelname. Verder krijgen de eerste elf aankomende mannelijke deelnemers en de eerst vijf aankomende vrouwen een medaille.
Om een elfstedentocht te kunnen houden moet het eerst heel streng vriezen en het ijs moet minsten 13 – 15 centimeter dik zijn om al die duizenden mensen te kunnen dragen. De Veiligheid staat bij de Elfstedentocht voorop. Pas als het ijs over de hele route veilig is, kan de tocht doorgaan.
De meeste Elfstedentochten (elf van de vijftien) werden gehouden bij ijsdikten van meer dan 25 centimeter.