De zomertijd zorgt ervoor dat het 's morgens een uur later licht is, en 's avonds een uur later donker. Op 21 juni, de langste dag van het jaar, wordt het rond 05.20 uur licht en gaat de zon onder rond 22.00 uur.
De bedoeling van de zomertijd is om op het noordelijk halfrond maximaal gebruik te kunnen maken van het daglicht, omdat de dagen in het voorjaar lengen en in het najaar weer korter worden. Het idee erachter is dat door de klok voor- en achteruit te zetten, het nog een uur langer licht blijft na het eind van de werkdag.
Het is gunstig voor de volksgezondheid als we in Nederland het hele jaar door de standaardtijd (wintertijd) instellen. In deze tijdinstelling komt de zon vroeger op, en dit sluit beter aan bij het bioritme van de mens. Dit blijkt uit een internationaal literatuuronderzoek van het RIVM.
Het verzetten van de klok heeft invloed op je gezondheid
Wat wel zeker is, is dat zelfs kleine, eenmalige verschuivingen in ons ritme gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid. Zo'n 25 procent van de Nederlanders heeft hier last van. Na het ingaan van de zomertijd hebben veel mensen moeite met in slaap vallen.
Groot-Brittannië zit in de tijdzone van de Greenwich Mean Time (GMT). Het is hier altijd 1 uur vroeger dan in Nederland waar we onder de European Standard Time vallen. Net als in Nederland kent het Verenigd Koninkrijk een zomertijd waarbij de klok 1 uur vooruit gaat, de British Summer Time (BST).
De natuurlijke tijd is de wintertijd en daar is ons lichaam aan gewend. Als we de zomertijd aanhouden betekent dat, dat het 's ochtends later licht is en 's avonds later donker.
Om economische redenen werd de zomertijd opnieuw ingevoerd. In de zomer wordt het zo vroeg licht, dat er veel daglicht verloren gaat. Door de klok een uur vooruit te zetten, is het 's avonds een uur langer licht. Door meer gebruik te maken van het daglicht, gebruik je minder energie.
Beslissing over winter- en zomertijd uitgesteld: "Er komt geen afschaffing de komende jaren", aldus Europese Commissie. Er komt de "komende jaren" geen afschaffing van de winter- en zomertijd. Dat heeft de Europese Commissie geantwoord op een vraag van Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD).
Ongeveer 70 landen kennen zomer- en wintertijd, waaronder bijna geheel Europa en Noord-Amerika. In Canada gaat de wintertijd op de eerste zondag van november in, en in Syrië op de laatste vrijdag van oktober.
Het winteruur is de standaardtijd, het zomeruur is een aanpassing die in ons land in 1977 werd ingevoerd in de nasleep van de oliecrisis. De centrale gedachtegang is de volgende: door de tijd een uur op te schuiven in de zomer, is er tijdens de dag langer zonlicht.
De klok moest één uur en veertig minuten vooruit worden gezet zodat het in Nederland even laat zou zijn als in Duitsland. In 1946 werd de zomertijd afgeschaft. In 1977 werden zomer- en wintertijd echter alweer ingevoerd. Dit keer vanwege de oliecrisis.
Het tijdsverschil met Qatar (WK voetbal) is 2 uur later (wintertijd). We geven ook de zomertijd en wintertijd van 2021 weer.
Grootste tijdsverschil op de wereld
Tussen de Line-eilanden van Kiribati en het Amerikaans-Samoa zit hemelsbreed een afstand van 2300 kilometer, maar qua tijd zit er een verschil tussen van 25 uur.
Het land met de meeste tijdzones is Frankrijk: door de vele overzeese gebieden zijn dat er in totaal 12 (gedurende de zomertijd 13). Rusland heeft de meeste opeenvolgende tijdzones, namelijk 11 (van UTC+2 tot en met UTC+12).
Hoewel het 'maar' om een uur verschil gaat, hebben sommige mensen enkele dagen tot wel weken nodig om te wennen aan de zomertijd. Je biologische klok moet ook een uur vooruit worden gezet. Daarmee zorg je ervoor dat je een gezond slaapritme houdt dat past bij de seizoenen.
Het twee keer aanpassen van de tijd in een jaar is slecht voor de biologische klok van mensen. En vooral jonge kinderen hebben er last van. Namelijk 80% van de jonge kinderen lijdt daardoor twee keer per jaar onnodig aan jetlag. Ook vanuit duurzaamheidsoogpunt kunnen we beter de klok niet meer verzetten.
Wanneer gaat de klok vooruit? Pak je agenda maar erbij: in de nacht van zaterdag 26 maart op zondag 27 maart gaat zomertijd 2022 in. Tijdstip: 2:00 uur.
De eerste keer dat de zomertijd werd toegepast, was in de Eerste Wereldoorlog. De Duitse regering voerde de zomertijd in, omdat het praktischer en goedkoper was. Het was langer licht buiten, wanneer de klok een uur vooruit werd gezet. Daardoor ging de zon bijvoorbeeld niet om 21.00 uur onder, maar pas om 22.00 uur.
Duitsland valt tijdens de wintertijd in tijdzone UTC +1. Duitsland valt tijdens de zomertijd in tijdzone UTC +2. Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Duitsland? Er is geen tijdsverschil.
De wintertijd is de originele tijd, maar in 1977 voerden we de zomertijd in. De gedachte was: als het 's avonds langer licht is, hoeven we minder lampen aan te zetten. Én mensen kunnen langer van hun vrije tijd in het daglicht genieten. Maar de laatste jaren is er steeds meer kritiek op de winter- zomertijdregeling.