Een draadnagel is een uit staaldraad vervaardigd object. Meestal aan de ene kant voorzien van een kop en aan de andere kant een punt. Hierdoor kun je twee of meer objecten met elkaar verbinden. Een spijker is daarentegen een stukje smeedwerk, vierkant in doorsnede en taps toelopend.
De benamingen nagel en spijker worden door elkaar gebruikt. In Vlaanderen heeft men het meestal over een nagel. Toch is er wel degelijk een verschil. De spijker is de voorloper van de nagel, gemaakt uit brons, koper en later smeedijzer.
Een spijker of nagel is een bevestigingsmateriaal uit de oudheid en gemaakt van smeedijzer dit in tegenstelling tot een draadnagel, die meestal van staal gemaakt is. Beide begrippen worden door elkaar gebruikt, terwijl hetzelfde bedoeld wordt.
Draadnagels worden onder andere gebruikt om hout vast te spijkeren ("nagelen"). Ze worden met een hamer in het hout gedreven of met een spijkermachine of nagelpistool in het hout geschoten. Niet alleen de vorm en afmetingen van de nagel, maar ook de spijkertechniek is bepalend voor de sterkte van een nagelverbinding.
Betonspijker. De betonspijker is ook gemaakt van gehard staal. Daarnaast bevat deze spijker ribbels, waarmee hij zich vast hecht in beton. Een variant hierop is de plintnagel.
Met dubbelzijdige montage tape heeft u een goed alternatief voor boren en spijkeren. Grote kleefkracht, maar soms wel met resten bij verwijderen. Een eenvoudig alternatief op dubbelzijdig tape, zijn montagestrips.
Spijkers in de muur slaan klinkt zo simpel, maar kan nog best lastig zijn. Je wil niet op je vingers slaan, maar als je de spijker niet ondersteunt dan sla je gemakkelijk de spijker krom.
De beste manier om bevestigingsmaterialen tegen roest te beschermen is door ze te galvaniseren of van een zinklaag te voorzien. Zink beschermt het staal van de spijker niet, maar vormt een laag die aangetast wordt voordat het staal aangetast wordt.
De regel is simpel: de nagel moet drie keer zo lang zijn als de dikte van het materiaal dat je wilt bevestigen. Voorbeeld: als het materiaal 15 mm dik is, moet de nagel 45 mm lang zijn.
Betonnagels zijn korte spijkers met een grote kop en meestal gegalvaniseerd. Zoals de naam al zegt zijn dit spijkers voor beton of baksteen. Betonnagels zijn gemaakt van hard staal en bevat ribbels. Daardoor hecht de spijker zich in beton.
Als het spel van start gaat, moeten de kinderen de spijker die tussen hun benen hangt zo snel mogelijk in de fles laten zakken. Zij mogen daarbij hun handen niet gebruiken. Door het aannemen van de “poep-houding” en de juiste bewegingen van heupen en bovenbenen, probeert iedereen om de spijker in de fles te krijgen.
Beste pneumatische tacker (op lucht) – Metabo DKNG 40-50. Het beste toestel om pneumatisch (op lucht) te spijkeren en te nieten is de Metabo DKNG 40/50. Dit is een toestel dat je met een flexibele buis op een compressor aansluit. Vervolgens schiet je spijkers en nietjes zoals je een pistool gebruikt.
De schroefnagel heeft zijn naam te danken aan de spiraalvormige schacht. Door deze spiraalvormige schacht hebben deze nagels een 3x zo hoge uittrekweerstand als normale gladde nagels. Schroefnagels worden voornamelijk gebruikt voor het monteren van profielen op hardhout en andere constructiewerken.
Voor gevelbekleding raden wij nagels aan. Dit kunnen speciale spijkers voor een tacker zijn of spijkers met schroefdraad, ook wel schroefnagels genoemd. Spijkers hebben de voorkeur, omdat u bij gevelbekleding vaak grote oppervlakten moet doen en dan is dit sneller.
Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
De tengellatten worden bevestigd met in elke tengellat minstens 2 nagels per Celitplaat; m.a.w. de tussenafstand tussen de nagels bedraagt gemiddeld minder dan 30 cm. Minimale lengte van de panlatnagel = lengte van de tengellatnagel + dikte panlat - 10 mm. Minimale lengte van de panlatnagel = 40 mm + dikte panlat.
Buiten of in vochtige binnenruimtes kun je het beste RVS A2 schroeven gebruiken. Deze kunnen worden blootgesteld aan weersinvloeden zonder dat ze gaan roesten. RVS schroeven herken je aan het staal dat iets gladder en glanzender lijkt.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
RVS schroeven zijn goed bestand tegen corrosie, al zijn ze niet helemaal vrij van roest. Dit ligt vooral aan de kwaliteit van de schroeven. Zo kunnen A2 schroeven nog wel roesten als ze te maken krijgen met zure regen of zout water. Bij de A4 schroeven is dit niet het geval, deze zijn echter wel duurder.
Een schilderij ophangen zonder boren kan met behulp van het schilderij ophangsysteem Contour Rail door deze te verlijmen aan de wand (en tegen het plafond). Zo is het boren van gaten voor pluggen of schroeven overbodig.
De betonhaken hebben een draagvermogen tot 8 kilo en kunnen daarmee vrijwel ieder schilderij, klok of spiegel dragen. De betonhaken zijn geschikt voor harde wanden van beton, hard gesteente maar ook hardhout. De betonhaken hebben drie stalen nagels die u met een hamer stevig verankert in de harde wand.
De zelfklevende tesa Powerstrips Plafondhaak is een snellere en eenvoudigere oplossing. Het is een verwijderbare haak met een draaibare kop die veilig aan bijna elk plafond kan worden bevestigd. Hij kan voorwerpen tot 500 g dragen. Bovendien kan je deze haak op elk moment verwijderen zonder dat hij sporen nalaat.