Door eerst je oksels te scrubben verwijder je dode huidcellen. Hierdoor kun je met je scheermes dichter op de huid scheren, en geniet je langer van een zijdezacht resultaat. Maar let op: gebruik niet een te grove scrub. De grove korrels kunnen de huid flink beschadigen en zorgen voor irritatie.
Dermatoloog Carlos Charles vertelde aan Self dat je donkere oksels krijgt doordat je huid op die plek meer pigment aanmaakt. Als je scheert, beschadigt je huid een beetje en je huid reageert daar vervolgens op door je huid op die plek dikker te maken. Een dikkere huid is vaak wat donkerder en/of heeft meer pigment.
Citroen Pak een halve citroen wrijf je oksels hiermee in. Dit zorgt niet alleen voor het oplichten van de huid, maar haalt ook meteen dode huidcellen weg. Even laten intrekken (zo'n minuut of 10) en dan afspoelen. Kleine tip: smeer daarna wat vochtinbrengende crème op.
Was je oksels tot tweemaal daags met PH-neutrale zeep. De waslotion van Dermalex, bijvoorbeeld, zorgt dat de bacteriën die zweetgeur veroorzaken, worden verwijderd. Zo voorkom je in ieder geval stinkende oksels!
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur.
Gebruik een milde scheergel.
Daarnaast laten ze een vettig laagje achter op de huid wat ervoor zorgt dat het scheermes de haren niet goed kan pakken en je vaker over de huid moet gaan dan nodig is. Spoel na het scheren alle restanten van de scheergel af want anders kunnen ze huidproblemen veroorzaken.
Begin met je oksels scheren
Als je huid gevoelig is, dan kan tegen de haargroei in scheren leiden tot een brandig gevoel. Als gevoeligheid geen probleem is, dan kan je in beide richtingen scheren, aangezien de haar onder oksels vaak in meerdere richtingen groeit.
Vertel haar dat het haar lichaam is en dat zij mag kiezen wanneer ze zich begint te scheren. Er is geen "ideale" leeftijd om met scheren te beginnen. Als ze het doet om bij haar vriendinnen te horen, wijs haar er dan op dat het belangrijk is dat ze zichzelf blijft.
Er zijn talrijke goede redenen om je te scheren. Zo hebben mannen die hun okselhaar verwijderen minder kans op onwelriekende geurtjes. Haartjes houden namelijk meer bacteriën vast en het zijn juist de bacteriën die de vieze luchtjes veroorzaken.
Afhankelijk van je haarkleur, hoeveelheid haartjes en hoe snel het groeit, scheer je jouw oksels misschien wel wekelijks, twee wekelijks of juist meerdere keren per week.
Glad scheren doe je zo
Gebruik de ene hand om je gezichtshuid strak te trekken en hou met de andere het scheermes vast. Druk niet te hard op de huid, maar laat het mes er soepel overheen glijden. Spoel het mesje tussen de scheerstreken door regelmatig af met warm water om het schoon, glad en scherp te houden.
Om ervoor te zorgen dat je geen irritaties krijgt na het oksels scheren, is het belangrijk dat je altijd scheerschuim of een scheerolie gebruikt. Wanneer je een mesje op je huid zet zonder een schuim te gebruiken is je huid nog erg droog, wat irritaties en wondjes kan veroorzaken.
Scheer de haren met de haargroei mee. Hierdoor voorkomt u dat er teveel druk op de huid komt te staan waardoor u last kunt krijgen van ingroeiende haartjes. Het gebruik van een goede, PH-neutrale en ongeparfumeerde scheerzeep of gel heeft altijd de voorkeur.
Sluip dus voor een subtiele geur check-up eerst naar de koffie-automaat en ruik daarna of het nog snor zit met je eigen geurtje. Valt het tegen? Dan heb je alvast een bakje troost om de publieke vernedering door te spoelen, om vervolgens naar deodorant te grijpen.
Kies voor een deodorant zonder aluminium, zoals de deodorant van Loveli die ik zelf heb ontwikkeld. De werkzame stof tegen zweetgeurtjes is natriumbicarbonaat oftewel zuiveringszout. Je kunt zuiveringszout ook gewoon kopen bij de drogist of de toko en het poeder als deo gebruiken.
Hij is microbioloog aan de Universiteit Gent. Die bacteriën zetten stoffen in ons zweet om in geurtjes. Zweet zelf ruikt nergens naar.
Die talg wordt door huidbacteriën, die het lekker warm vinden onder zo'n oksel, omgezet in de bekende zweetgeur. Een beetje geur is belangrijk voor de seksuele aantrekkelijkheid. Waarom de ene oksel dan toch natter wordt dan de ander of sterker ruikt, blijft een raadsel, zegt Venema. “We hebben geen idee.
Zweet uit apocriene zweetklieren is aanvankelijk geurloos maar kort nadat het zweet aan het oppervlak van de huid is terechtgekomen wordt het door bacteriën op de huid (met name corynebacteriën) omgezet in onaangenaam ruikende stoffen zoals boterzuur en capronzuur.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Citroen is een frisse deodorant
Geen probleem als je een citroen in huis hebt! Dep het sap van de citroen onder je oksels en je zal een hele avond heerlijk fris blijven ruiken. Door de antibacteriële werking gaan alle bacteriën onder je oksel dood en voorkom je nare geurtjes.
Waarom krijg ik gele oksels? Uw zweet kan een kleur hebben door de stoffen in uw bloedbaan. Maar de erg zichtbare gele vlekken ontstaan door de menging van transpiratie met het aluminium in deodorant. Vooral deodoranten die erg sterk zijn gebruiken vaak aluminium, of bijvoorbeeld deo's met anti-transparantstoffen.
Een serum dat veel antioxidanten bevat maakt je huid helderder, inclusief die hardnekkige donkere vlekken. Het helpt je huid stabiliseren na UV-beschadiging. Als je dagelijks een vitamine C serum gebruikt, kan het echt wonderen doen voor je huid.