Kunnen paarden en schapen goed tegen kou? Ja, weidedieren zoals paarden en schapen ontwikkelen een wintervacht waardoor ze goed tegen kou kunnen. Zorg wel altijd voor een droge ligplek, goed en genoeg voer en vers drinkwater.
Ook schapen en geiten kunnen goed tegen koude temperaturen, op voorwaarde – alweer – dat ze op een droge plek kunnen schuilen. Tegen regen en wind kunnen ze immers minder goed dan tegen koude temperaturen. Daarenboven hebben zij – net als koeien en paarden – voldoende voeder en onbevroren water nodig.
Veel dieren zoals konijnen, paarden, kippen en schapen kunnen prima de hele winter door buiten zijn.
Schapen lopen op hun nagels en die zijn ongevoelig voor ijs en sneeuw. De dikke vacht houdt het schaap lekker op temperatuur!
Hoewel je met jezelf best medelijden kunt hebben als je uren in de regen staat, hoef je dat met een schaap niet te hebben. Zijn vacht kan wel tegen een stootje. Dat komt door de talg die het schaap aanmaakt, lanoline genaamd. Dat maakt zijn vacht vet en beschermt het schaap tegen de invloeden van het weer.
Schapen eten ruwvoer, dat wil zeggen gras en hooi. Pas op dat er geen Jacobskruiskruid in het hooi zit, dit is giftig. Ook lusten ze wat blaadjes en twijgjes, maar let wel op dat u ze, bijvoorbeeld met snoeiafval, geen giftige planten zoals bijvoorbeeld Taxus voert, dat kan dodelijk zijn.
De vacht niet afscheren is trouwens geen optie: Schapen die (nog) niet geschoren zijn, hebben grotere kans op 'omvallen'. En als schapen met een dikke vacht eenmaal op hun rug terecht zijn gekomen, kunnen ze zichzelf niet meer terugdraaien. En dan zal het schaap het niet overleven.
Schapen worden niet zwaarder als ze in de regen staan. Dit komt omdat er in het wol van een schaap wolvet (lanoline) inzit. Door het wolvet gaat het water langs zijn vacht en blijft het niet zitten. Zo wordt het schaap niet nat.
Pasgeboren lammeren zijn erg kwetsbaar voor de kou en raken snel onderkoeld. Zodra de lammeren opgedroogd zijn kunnen ze goed tegen de kou, sneeuw en wind. Ze hebben wel behoefte aan beschutting.
Voor uw schapen- en/ of geitenhok kunt u prima tarwestro gebruiken. In de professionele geitenhouderij wordt er ook gerstestro gebruikt om de hokken mee op te strooien (geiten eten er ook graag van). Door het stro laag voor laag op te strooien creëert u een “potstal”.
Volgens Anouchka Mulder van de Dierenambulance is het dier helemaal de oude en heeft het schaap een gezonde eetlust. Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
Schapen zijn kuddedieren die je nooit alleen mag houden. Ze hebben een grote weide en een stal nodig.
Dieren moeten altijd de beschikking hebben over voldoende vers drinkwater. De NVWA zegt dat een paar keer per dag water aan een dier aanbieden niet voldoende is. Dieren moeten verkoeling kunnen opzoeken op schaduwplekken of in een goed geventileerde stal. Dit staat volgens de NVWA in het Besluit Houders van Dieren.
Als de temperatuur boven de ca. 23 graden celcius stijgt en schaduw ontbreekt, ondervinden schapen hittestress. Hittestress geeft een verhoogde ademhalingsfrequentie, extra vochtinname, verminderde eetlust en lagere melkgift. Voldoende schaduw op warme dagen vermindert de hittestress.
Al heel lang gebruiken mensen de wol van schapen om dekens en kleding te maken. Bijna 10.000 jaar geleden begonnen mensen met het houden van schapen. Schapen worden nu nog steeds gebruikt voor hun wol, het vlees, de melk en de mest. Sommige mensen denken dat onze tamme schapen afstammen van Moeflons.
Als je een tuin hebt, kun je de dieren extra goed helpen. Wat te denken van struiken of planten die in de winter nog bessen of vruchten dragen? Nestkastjes neerzetten of ophangen voor vogels, vlinders, bijen, vleermuizen en zelfs egels is ook een optie.
Bij warm weer en onvoldoende schaduw gaat de ademfrequentie van schapen en geiten omhoog. Ze drinken meer en hebben een verminderde ruwvoeropname. Dit laatste zorgt voor een verminderde warmteproductie. Een hoge luchtvochtigheid kan hittestress bij warme weersomstandigheden verergeren.
Weidedieren zoals geiten en ezels kunnen niet goed tegen de kou en al helemaal niet tegen de regen. Hun vacht is niet waterdicht. Zorg voor een droge en tochtvrije stal.
Stal. Aan nattigheid hebben geiten een hekel: beschutting tegen regen en wind is dus noodzakelijk. Afhankelijk van het ras verdragen geiten temperaturen tussen 6 en 27 °C. Zeker jonge dieren hebben snel last van de koude.
Snoeiafval en herkauwers
Adelaarsvaren, bereklauw, eikels, gevlekte scheerling, goudenregen, hedera (klimop), jacobskruiskruid, laurierkers, nachtschade, pieris japonica, rhododendron, sint-janskruid, taxus, vingerhoedskruid en wolfsmelk zijn giftig voor de meeste schapen en kunnen dodelijke gevolgen hebben.
Er zijn extreme langslapers zoals de vleermuis, buidelrat, luiaard en goudhamster met 15-20 uur slaap per dag. En kortslapers, zoals de olifant, de koe, het schaap en het paard, met een slaaptijd van 3-4 uur per dag.
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild.
Geblaat wijst op onrust in de groep. Het is voor schapen de beste manier om te communiceren. Als ze zich op hun gemak voelen maken de dieren nauwelijks geluid. Maar hebben ze honger, dorst of voelen ze zich onrustig, dan hoor je ze luid en duidelijk.
Schapen scheren gebeurt vaak maar 1 keer per jaar. Het kan echter nodig zijn om ze in de winter een extra scheerbeurt te geven om ze te beschermen tegen parasieten.
Hoeveel schapen kun je per uur scheren? Als je ervanuit gaat dat een schaap scheren maximaal 2 minuten duurt kun je tussen de 30 en 60 schapen per uur scheren, wat fors is! Scheren is belangrijk, dus het is goed om te weten dat je zoveel schapen in korte tijd kunt scheren.