"Bij een gebroken hart knijpt de onderkant van het hart niet of nauwelijks samen.Het hart krijgt dan de vorm van een Tako-tsubo. De oorzaak kan liefdesverdriet, het plotseling overlijden van een dierbare of plotseling heftige pijn zijn, maar ook het winnen van een loterij kan acute heftige emotionele stress geven.
Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat mensen met liefdesverdriet ook daadwerkelijk fysieke pijn kunnen voelen. Dit komt omdat onze hersenen de emotionele pijn van het einde van een relatie op dezelfde manier registeren als fysieke pijn, zoals bijvoorbeeld je arm stoten.
"Je hart krijgt een opdonder bij hevige emoties." Van een dramatische gebeurtenis breekt je hart natuurlijk niet letterlijk in tweeën, maar het kan wel degelijk van slag zijn. Hevige emoties veroorzaken soms een ontsteking aan het hart, waardoor je je heel beroerd kunt voelen.
Liefdesverdriet is soms zelfs gevaarlijk. In je brein kan liefdesverdriet namelijk dezelfde gevoelens en klachten opwekken als bij griep, depressie of zelfs een cocaïneverslaving. Dat betekent dat je van liefdesverdriet soms echt ziek wordt, en dat wil je natuurlijk niet.
Het gebroken-hart-sydroom manifesteert zich als een hartaanval en kan in zeldzame gevallen dodelijk zijn. In de meeste gevallen herstellen mensen na een tijdje. Het komt ook voor bij ernstige emotionele gebeurtenissen, dus letterlijk: een gebroken hart.
De dwangmatige gedachten zorgen dat je niet kunt ontspannen. Je raakt gestrest. Dat heeft zijn weerslag op je lijf: je kunt moeite hebben om te slapen of slaapt juist heel veel, je kunt kortademig raken en je eetlust verliezen.
Volg je hart
Gelukkig herstellen mensen met het gebroken-hart-syndroom door de nodige rust over het algemeen binnen enkele weken vanzelf weer. In sommige gevallen krijgen zij tijdelijk medicijnen die het hart ondersteunen en ontlasten. Ook biedt OLVG hen psychische ondersteuning via een hartrevalidatietraject.
Maar mannen blijken nog veel langer last te hebben van pijn na een relatiebreuk dan vrouwen. Dat trauma kan soms jaren aanslepen en zelfs decennia later nog de kop opsteken, blijkt uit onderzoek. Dat is zelfs het geval als ze zelf de relatie beëindigen en ze daar achteraf wat spijt over hebben.
Als die persoon zijn diepste gevoelens met je deelt en zich hierbij op zijn gemak voelt, is dat ware liefde. Als die persoon het prima vindt als hij er niet perfect uitziet, of als hij struikelt of een beetje eten tussen zijn tanden heeft, voelt hij zich zodanig op zijn gemak bij je dat je hem helemaal mag zien.
Hoofdpijn, borstpijn, duizeligheid en obstipatie bleken allemaal meer voor te komen onder de rouwenden. Datzelfde gold voor angst en depressie, die volgens de onderzoekers ook aardig voorspelden of iemand last had van lichamelijke klachten.
De pijnreactie wordt veroorzaakt in de interne cingulate cortex (emotionele hersendeel) van ons brein. Zowel fysiek- en emotionele pijn komen terecht op deze plek. Daardoor kan liefdesverdriet ook echt tot lichamelijke klachten leiden.
Niet alle harten reageren hetzelfde. De capaciteit van het hart om op verschillende omgevingseisen te reageren varieert tussen mensen. Het hart van de ene persoon kan snel en/of heel sterk reageren op verschillende ervaringen, terwijl het hart van een ander hier juist onverschillig op reageert.
Kun je je letterlijk (bijna) doodschrikken? Of zoals we ook wel zeggen een hartverzakking krijgen. Het antwoord is ja. Bij een hevige emotionele schok kunnen er zoveel stresshormonen in het bloed terecht komen waardoor er een hartinfarct kan optreden.
Dat is normaal, want verliefdheid heeft met van alles te maken: geuren, genen, interesses, afkomst, zelfbeeld, er open voor staan... Maar het brengt je in de war. Soms maakt de ander het dan uit, uit verwarring, niet omdat jij niet de moeite waard bent.
71 procent van de deelnemers was na ongeveer 11 weken over het ergste verdriet heen. Toch is er wel degelijk een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben de neiging om direct door de pijn overspoeld te worden, terwijl mannen deze emoties uitstellen.
Onderzoekster Erica Kinkel was verrast te zien hoe groot de impact van liefdesverdriet is: ”Je kunt fysieke klachten krijgen als buikpijn, hoofdpijn en misselijkheid. Daarnaast heeft een kwart van de mensen die we hebben ondervraagd, dezelfde klachten als mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis.
Zorg ervoor dat hij zich sterk en zelfverzekerd voelt door hem complimenten te geven die hem een goed gevoel over zichzelf geven, of geef hem het gevoel galant te zijn door hem de deur voor je open te laten houden. Als jij ervoor zorgt dat zijn ego een boost krijgt, zal hij meer tijd in jouw buurt willen doorbrengen.
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Dit is een relatie waarbij beide partners bereid zijn om 100% van zichzelf te geven, wat er ook gebeurt. Als je echt van iemand houdt, moet je er niet aan denken of je aan het geven bent of aan het nemen, maar je moet langs beide kanten bereid zijn om te geven, te geven, te geven en dan nog wat meer te geven.
Vrouwen spelen dus hard to get, om meer waard te lijken. Zodat jij meer tevreden bent wanneer je haar eindelijk hebt veroverd. Als je meer tevreden bent, is de kans hoger dat je een relatie met haar wilt (en voor haar zorgt).
Als hij constant dingen naar je stuurt en om je mening vraagt en daar zijn best voor doet, laat dat zien dat hij aan je denkt. Als hij je heel vaak berichten stuurt en altijd heel snel reageert op jouw berichten, dan is dat een goede graadmeter om te zien of hij veel aan je denkt.
Hoe lang die periode het beste kan duren is ook afhankelijk van de ernst van de breuk, maar in de regel is het beter om zeker 30 dagen lang uit zijn gezichtsveld te blijven. Wees niet bang dat hij je snel vergeet, zeker als jullie een innige relatie hebben gehad.
Het komt bijna uitsluitend voor bij vrouwen na de menopauze en wordt uitgelokt door hevige emoties,zoals een relatiebreuk bijvoorbeeld ('gebroken hart'-syndroom), maar evengoed door andere emotionele gebeurtenissen (overlijden van partner, zwaar ongeval, enzovoort).
Iemand missen gebeurt niet tijdens een gesprek, maar juist bij afwezigheid van contact. Voer dus een kort, prettig gesprek en kap het daarna weer af door te zeggen dat je iets gaat doen (zeg bijvoorbeeld dat je lekker gaat koken). Op deze manier geef je het brein van je ex de tijd om jou te gaan missen.