Elke 2, 3 of 4 weken wordt de behandeling herhaald. Als blijkt dat u er geen baat bij hebt of als de bijwerkingen te ernstig zijn, wordt de behandeling gestopt.
De behandelperiode varieert van een aantal weken tot een aantal jaren. Als de immunotherapie aanslaat, kunt u na ongeveer 2 maanden verbetering verwachten.
Immuuntherapie werkt niet. Kan ik daarna opnieuw chemotherapie krijgen? Als immuuntherapie niet werkt kan opnieuw chemotherapie gegeven worden. Dit kan alleen als je conditie goed genoeg is.
Niet iedereen met kanker kan immunotherapie krijgen. De behandeling werkt niet bij elke soort kanker. Bij een aantal kankersoorten is immunotherapie een standaardbehandeling. Bij andere kankersoorten kun je de behandeling alleen in onderzoeksverband (een trial) krijgen.
Doel van immunotherapie
Om minder klachten te hebben of de ziekte te remmen. Dit heet een palliatieve behandeling. De ziekte kan niet genezen.
Vijf jaar na de diagnose is 64% nog in leven.90% is 50 jaar of ouder. Sinds immuuntherapie wordt toegepast zijn er in Nederland alleen al bij een uitgezaaid melanoom 8500 patiënten behandeld. Geschat wordt dat wereldwijd enkele tienduizenden levens zijn gered en/of de levens aanmerkelijk verlengd zijn.
Een behandeling bestaat vaak uit meerdere kuren en kan variëren van een aantal maanden tot twee jaar. Immunotherapie kan zwaar zijn en de behandeling kan bijwerkingen geven. Dit komt omdat het immuunsysteem extra actief wordt en het lichaam daarop reageert.
Momenteel is de maximale behandelduur twee jaar. In de praktijk wordt de behandeling korter gegeven vanwege bijwerkingen. De bijwerkingen kunnen nog even aanhouden, met name vermoeidheid en concentratieproblemen. Ook kunnen er nieuwe bijwerkingen ontstaan.
Deze behandeling kan de kans kleiner maken dat de kanker terugkomt. Bij stadium 4 slaat de behandeling bij 30 tot 60% van de patiënten aan. Het percentage hangt af van de agressiviteit en uitgebreidheid van de ziekte en welke immunotherapie gegeven wordt. Aanslaan betekent hier dat de uitzaaiingen meer dan 30% afnemen.
Het hangt bijvoorbeeld af van hoeveel uitzaaiingen u heeft en hoe groot ze zijn. Als u in verschillende organen uitzaaiingen heeft, kunt u meestal niet genezen. U kunt ook kiezen om geen behandeling te krijgen die kans geeft om te genezen. U kunt dan wel behandelingen krijgen tegen uw klachten.
Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
Soms krijgen patiënten curatief immunotherapie na chemo-radiotherapie behandelingen. Bij andere patiënten gaat het om een palliatieve behandeling. De behandeling slaat helaas niet bij iedereen aan.
Immunotherapie kan worden voorgeschreven bij melanoom, longkanker, blaaskanker en nierkanker, kanker in het hoofd-hals gebied en bij Merkelcelkanker. Ook kunt u soms immunotherapie krijgen als u meedoet aan een wetenschappelijk onderzoek.
Er zijn 2 soorten immunotherapie: Behandelingen die ervoor zorgen dat het afweersysteem kankercellen beter herkent en ze zo kan vernietigen. Behandelingen die het afweersysteem activeren door de reactie van afweercellen tegen de tumor versterken (T-cel-respons). Afweercellen kunnen de kankercellen daardoor opruimen.
Immunotherapie voor boompollen, gras of huisstofmijt
wordt niet terugbetaald en kost: +/- 100 euro voor de opstartfase en +/- 100 euro per 6 maand in de onderhoudsfase.
50.000 euro. Immuuntherapie is een waardevolle maar dure toevoeging aan het arsenaal van geneesmiddelen tegen kanker. Een voorbeeld: pembrolizumab is een vorm van immunotherapie voor een aantal kankersoorten. De fabrikant rekent 50.000 euro per jaar voor de behandeling van een patiënt.
Jaarlijks overlijden meer dan 10.000 mensen in Nederland aan longkanker. De helft van de gevallen wordt pas ontdekt als er uitzaaiingen op afstand zijn. Door late diagnose is een operatie niet meer mogelijk en is de kans op overleving klein. De 5-jaarsoverleving van deze patiënten in stadium 4 is slechts drie procent.
Desensibiliseren (immunotherapie) wordt in de meeste gevallen vergoed door je basisverzekering.
Immunotherapie is hetzelfde als immuuntherapie; dit is een behandeling die probeert het afweersysteem sterker te maken, zodat het kanker beter aan kan vallen. Het doel van immuuntherapie is om de tumoren kleiner te maken.
Je kunt immunotherapie krijgen als eerste behandeling bij uitzaaiingen. Immunotherapie werkt het beste als in meer dan de helft van de kankercellen in de tumor het eiwit PD-L1 zit. Een patholoog onderzoekt dit. Hij of zij gebruikt hiervoor een klein stukje van je tumor.
Betere werking immunotherapie
Uit hun onderzoek blijkt dat een mediterraan dieet leek samen te hangen met een betere respons op de immunotherapie met checkpointremmers. Een mediterraan dieet bevat onverzadigde vetten uit olijfolie, noten en vis en antioxidanten en vezels uit groenten, fruit en volkoren granen.
Vermoeidheid tijdens immunotherapie komt regelmatig voor.Hoeveel last u hiervan heeft en hoe lang, wisselt sterk van persoon tot persoon. Meld klachten van vermoeidheid ook altijd bij uw behandelend arts. Mocht u zich lusteloos en moe voelen, houdt hier dan rekening mee in uw dagelijkse leven.
Immunotherapie is een verzamelnaam voor behandelingen die het afweersysteem van de patiënt aanmoedigen om kanker aan te vallen. De therapie richt zich dus niet rechtstreeks tot de kankercellen zelf, zoals chemo- of radiotherapie, maar werkt samen met het eigen immuunsysteem om kankercellen op te ruimen.