Niet op de tocht Het is voor ons soms lekker, even in de deuropening in de wind staan tijdens die hitte. Voor je baby is dit absoluut niet goed. Let dus goed op dat je baby niet op de tocht ligt in zijn of haar bedje.
Het hoofdje is daarbij een kwetsbare plek: 60% van de lichaamswarmte van het kindje kan via het hoofdje verdwijnen. Het is daarom van belang een baby warm aan te kleden en vooral zijn handjes, voetjes en hoofdje goed te bedekken. Bij koud en winderig weer kan de tere babyhuid snel geïrriteerd en uitgedroogd raken.
Vermijd tocht
Dit is niet goed voor je baby. Heb je een airco, volg de gebruiksaanwijzing en zet hem maar een paar graden kouder dan de buitentemperatuur. Je kindje kan anders teveel afkoelen.
De ventilatie. Wanneer je op de tocht ligt kun je de volgende dag last krijgen van een stijve nek of een verkoudheid. Zorg er daarom voor dat ook je kindje niet op de tocht ligt. Maar ventileer de kamer goed zodra je kindje uit bed is.
Pas op dat de baby niet op de tocht staat, dit geldt ook voor buiten of bij verplaatsen van het ene naar de andere vertrek. Zet dus ook geen ventilator aan, gericht op je baby.
Naast de kleding van je baby aanpassen, kan je hem laten afkoelen door met een natte hydrofiele luier of washandje over zijn gezicht en nek te gaan. Je kan hem ook in bad doen. Kies dan wel voor lauwwarm water, zodat hij niet te snel afkoelt.
Een ventilator kan zorgen voor spierpijn en kramp
Als je de ventilator 's nachts aanzet, kan het goed zijn dat je stijf en met spierpijn wakker wordt. Volgens The Sleep Advisor komt dat omdat de geconcentreerde koude lucht spanning zet op je spieren, waardoor je kramp krijgt.
Airconditioning en ventilators
Het gebruik van een airco bij kleine kinderen en baby's kan geen kwaad, zolang het verschil in temperatuur met andere ruimtes niet te groot is.
Indien mogelijk, kan je ook met een ventilator lucht laten circuleren voor de baby gaat slapen. Met een nat laken of een pot ijsblokken ervoor kan je ook (iets) koelere lucht laten ventileren. Zorg wel zeker dat de ventilator niet gericht is op het hoofdje van je baby.
In het Limburgs klinkt het best gezellig. “Ik zit op de trek”, zeggen ze daar als ze in de tocht zitten. Toch is tocht allesbehalve gezellig en kan het zorgen voor heel veel lichamelijke ongemakken. Bekende gevolgen van langdurig op de tocht zitten, zijn stijve schouders of een stijve nek.
Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer. Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding.
Te veel water in het eerste levensjaar kan leiden tot levensbedreigende watervergiftiging. Daarom wordt het expliciet afgeraden om extra water te geven aan baby's jonger dan zes maanden. Te veel water verstoort de elektrolytenbalans en het natriumgehalte van uw kind daalt.
Er zijn nog een aantal voordelen als baby's en jonge kinderen buitenslapen t.o.v. binnenslapen. Zo slapen de kinderen in de buitenlucht meestal langer en dieper.Hierdoor rusten ze beter uit en hebben ze de rest van de dag meer energie.
Gebruik bijvoorbeeld een speen met een kleiner gaatje of las een extra pauze in tijdens het voeden, waarbij je je baby laat boeren. Ga ook je eigen voedingspatroon eens na als je borstvoeding geeft. Voedingsmiddelen als knoflook, kool, paprika en ui kunnen zorgen voor extra darmkrampjes en winderigheid bij je kindje.
Windstoten zijn kortdurende rukwinden of windvlagen van minstens 50 kilometer per uur. Bij zware windstoten (vanaf 75 km/u) kan het KNMI een waarschuwing uitgeven. Vanaf windkracht 9 spreken we van storm.
Sinds hij geboren is, slaapt baby in een slaapzak. Dit is de beste manier om een veilige slaap te garanderen voor uw kind tussen 0 en 12 maanden. Vanaf de leeftijd van 18 maanden kan baby met een dekbed slapen omdat hij oud genoeg is om zich te bewegen en zelf uit bed te komen.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Hoera. De veiligste slaaphouding van je baby is op de rug. Op deze manier is het gezichtje helemaal vrij, waardoor je kleintje goed kan ademen. Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt.
Meet bij twijfel over de warmte de lichaamstemperatuur op als je baby heeft geslapen en je de doeken losmaakt. Tot 37.5°C is normaal. Een lichaamstemperatuur van 37.6°C of hoger betekent dat je baby ziek is, dat hij te warm gekleed of toegedekt is of dat hij in een te warme omgeving verkeert.
Als een baby het te warm heeft, krijgt hij rode plekken en soms kleine rode bultjes: 'warmte-uitslag'. Zie je warmte-uitslag bij jouw baby? Zorg dan voor extra verkoeling. Je kunt bijvoorbeeld het hoofd, de armen en benen van jouw baby af en toe met wat water of een natte doek koelen.
Houd de zon overdag buiten en doe de gordijnen en/of rolluiken dicht. Zet in de vooravond even alle ramen open en laat het huis even doorluchten. Gebruik katoenen lakens en een luchtdoorlatende matrasbeschermer. Je kan ook een ventilator gebruiken om de kamer af te koelen.
De hele nacht een ventilator aan laten staan is namelijk slecht voor je gezondheid. Het apparaat verspreidt namelijk niet alleen koude lucht.
Woning slim koelen
Een airco of ventilator zorgt op warme dagen voor een koel huis. Maar een airco gebruikt veel meer energie dan een ventilator en bevat schadelijk koudemiddel. Met zonwering, goede isolatie en slim luchten hou je al een hoop warmte buiten.
De kosten van de ventilator komen gemiddeld dus neer op 0,02 euro per uur en op 0,16 euro voor een hele nacht.