Het eerste centrum om zijde te produceren in Italië was Catanzaro in de 11e eeuw.
Zijde wordt gemaakt van het draad van de zijderups, de larve van de zijdevlinder. De rupsen hebben twee zijdeklieren, waarmee zij één draad spinnen die hun cocon vormt. Meestal wordt er van 5 à 8 van zulke draden een streng gedraaid. Deze strengen worden vervolgens tot stof geweven.
Natuurzijde. Echt zijde, ook wel natuurzijde genoemd, is een natuurlijk product en daarom kostbaar. Het is een substantie die wordt afgescheiden door verschillende soorten insecten als de zijderups en bepaalde soorten spinnen. De substantie stolt tijdens het afscheiden wanneer het in contact komt met de buitenlucht.
Op onderstaande site verkopen ze het voor tussen de 13 en 25 euro per meter (90cm breed).
Ongeacht of zijderupsen pijn lijden, is zijde alsnog niet bepaald diervriendelijk, want er worden miljarden rupsen in gevangenschap gehouden en gedood, alleen voor een klein beetje zijde.
Hoewel zijde als weefsel vrij sterk is, is het kwetsbaar als het gaat om onderhoud, net als wol. Het kan het beste met de hand gewassen worden, in koud/lauw water. Gebruik een speciaal wasmiddel, geschikt voor wol en zijden stoffen. In ieder geval nooit heet wassen en ook niet laten weken.
Ook in de zijde-industrie worden grote hoeveelheden water verbruikt. Het productieproces is inefficiënt, wat een negatieve invloed heeft op het klimaat. Van beide stoffen is de productie daarnaast dieronvriendelijk, omdat schapen op een ruwe manier van hun wol worden ontdaan en zijderupsen levend gekookt.
De werking van zijde en van satijn is in essentie hetzelfde. Beide zorgen voor een stralende huid en een glanzende haardos. Dus wat betreft de werking kunnen we zeggen dat er geen verschil is tussen een zijden en een satijnen kussensloop. De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn.
Omdat zijde een eiwit is, mag het alleen gewassen worden met een pH-neutraal wasmiddel, zonder optische witmakers. Was je het een keer met een normaal wasmiddel, dan zal het sneller slijten. Hoe lang een zijden kussensloop bij dagelijks gebruik meegaat wisselt per persoon. Dat kan 1,5 jaar zijn, maar ook 4 jaar.
Was zijde altijd op de hand – ook wanneer het etiket iets anders zegt. Maak gebruik van lauwwarm water dat niet warmer wordt dan 30 graden. Vermijd bleek en andere alcoholhoudende vloeistoffen en gebruik een zacht wasmiddel, speciaal voor zijde.
Ook wel genoemd: Zijde satijn, satijnzijde, crêpe satin en charmeuse. Bij Silk Heaven vindt u 19 en 22 momme zijden beddengoed van moerbeizijde. We noemen dit simpelweg; '100% zijde'. Satijn is dus geen materiaal, maar een manier van weven en kan gemaakt zijn van polyester, zijde of katoen.
Zijde heeft de unieke en fantastische eigenschap dat het warm aanvoelt tijdens de winter, maar zijde voelt ook lekker koel tijdens warme zomerdagen. Hoe dat kan leggen we je uit. De natuurlijke temperatuur regulerende eigenschap van zijde wordt ook wel isothermisch genoemd.
grens, rand, uiteinde, vlak, zij, zijde, zijkant.
De zijde rupsen worden gekweekt en de zijde wordt gewonnen van de cocon. De zijde die wordt gewonnen van rupsen die zich enkel voeden met bladeren van de moerbei boom wordt moerbeizijde genoemd.
Gebruik geen alkaline-houdend wasmiddel bij het wassen van zijde. De zijdevezel wordt hierdoor aangetast. Een goed wasmiddel is van het merk Ecover voor zijde (en wol).
IJszijde verwijst in het algemeen naar viscosevezel, een grote verscheidenheid aan kunstmatige vezels. De alkalische cellulose wordt alkalisch gemaakt door natuurlijke cellulose en vervolgens omgezet met koolstofdisulfide om cellulosexanthaat te vormen.
De beste vocht-en temperatuurregulatie heeft u met een zijden dekbed. TENCEL™ en bamboe viscose gaan minder lang mee dan zijde. In vergelijking met katoen, dons of wol bieden bamboe en TENCEL™ een betere vocht en temperatuurregulatie.
Een zijden kussensloop zit vol proteïnen (eiwitten), aminozuren en antioxidanten. Deze voeden en behouden de natuurlijke vochtbalans van jouw huid en haar terwijl je slaapt. In tegenstelling tot andere stoffen absorbeert zijde geen vocht, maar heeft het een vochtregulerende werking.
Satijn | 50+ kleuren voor €2,50 per meter! Budgetstoffen.nl.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
De zijderups is de larve van de zijdevlinder (Bombyx mori) en een van de weinige insecten die door de mens voor zijn product gekweekt wordt. De zijdeteelt stamt uit China, waar men al in de oudheid ontdekte hoe deze vlinder op de bladeren van de witte moerbei te kweken was.
Satijn kan worden gemaakt van een synthetische stof als polyester of nylon, wat meestal het geval is, maar ook van katoen en zelfs van zijde. Door de weeftechniek worden ook satijnen producten glanzend, maar hebben vaak een doffe kant. Satijn kan dus vegan proof zijn, maar ook niet.