Ja, je kunt met zelfbruiner op zonnen. Zelfbruiner hecht zich namelijk aan de bovenste laag van je huid (de dode huidcellen). Terwijl het natuurlijke bruiningsproces door de zon zich in een diepere huidlaag afspeelt. Een belangrijke kanttekening: zelfbruiner beschermt je niet tegen verbranding.
Je kunt prima in de zon met een zelfbruiner. Een tanningproduct heeft alleen effect op de bovenste huidlaag met dode huidcellen: deze verdwijnen na een paar dagen van je huid en zo verdwijnt dus ook je teint.
De combinatie. Bruin worden met zelfbruiner én reflectie van de zon: het kan! Je kan zeker met zelfbruiner in de zon gaan liggen én een tintje krijgen die langer meegaat. Je moet enkel weten dat de zelfbruiner je geen 'echte' bruine kleur geeft terwijl de zon dit wel doet.
Maar 1 ding is zeker: verkleuring door de zon (of zonnebank) vergroot de kans op huidkanker en beschadigt de huid terwijl rond DHA geen enkele wetenschappelijk bewezen gevaren bekend zijn. Wil je een kleurtje, is het dus veiliger om zelfbruiner te gebruiken dan in de zon te bakken.
Gemiddeld vervaagt de spray tan na 5 – 7 dagen, de oorzaak hiervan is de natuurlijke afschilfering van de huid. Door de huid goed voor te bereiden en tussendoor te blijven verzorgen, maak je optimaal gebruik van de duur van de zelfbruiner spray.
Na het smeren moet je je zelfbruiner even laten drogen.
Trek dus even zo min mogelijk kleding aan en kies voor donkere kleuren. Met sporten of douchen moet je ook even wachten, want water veroorzaakt geheid vlekken. Te veel wrijving trouwens ook, dus doe een beetje rustig aan tot je huid niet meer plakkerig aanvoelt.
'DHA is een chemische afgeleide van suiker. Totaal onschadelijk, maar de DHA-molecule heeft wel een specifieke geur. Reageert het DHA met de eiwitten in de hoornlaag van de huid, dan vindt er een oxidatie plaats. Dat chemische proces resulteert in een bruine kleur, maar versterkt eveneens de penetrante DHA-geur.
Nee, zelfbruiner is niet slecht voor je gezondheid. Zelfbruiner reageert namelijk alleen met dode huidcellen. Deze dode huidcellen vallen naar verloop van tijd langzaam van je huid af. Zelfbruiner richt daarom geen schade aan in de onderliggende huid, in tegenstelling tot UV-straling.
Hoe werkt zelfbruiner? In iedere zelfbruiner vind je een stof met de naam dihydroxyaceton (DHA), een kunstmatige suiker dat reageert op de aminozuren van de (dode) huidcellen in de bovenste huidlaag. Door een chemische reactie krijgen die cellen een bruine kleur waardoor de huid bruiner wordt.
Niemand kan je precies garanderen hoelang je zelfbruiner blijft zitten, maar bepaalde dingen kunnen er wel voor zorgen dat de kleur langer blijft. Gebruik een zachte douchegel en smeer je elke dag in met een body lotion (of een lichte gradual tanning lotion).
Dit kan je makkelijk oplossen door de huid in te smeren met baby- of kokosolie en vervolgens in een warm bad te gaan liggen. Door de combinatie van heet water en olie, breek je de fake tan af en verlies je kleur.
De snelste en veiligste manier om bruin te worden zonder lang in de zon te hoeven liggen is door het gebruik van een zelfbruiner. Een zelfbruiner is een cosmetisch product dat je tijdelijk dat mooie bruine kleurtje geeft zonder dat je er uren voor hoeft te zonnen.
Wacht de eerste keer dat je zelfbruiner hebt aangebracht ook lang genoeg om de kleur te beoordelen: pas na 12 uur zie je het echte resultaat. Herhaal elke dag tot je de gewenste kleur hebt bereikt en smeer nadien 2 à 3 keer per week om je kleur te onderhouden.
Masseer de zelfbruinende lotion in met een vloeiende cirkelbeweging en laat hem minstens een half uur intrekken voordat je jezelf aankleedt, voor een mooi, egaal resultaat. En voilà: een stralende, zonnige huid, het hele jaar lang.
Als je een instant zelfbruiner hebt, kun je die de dag van tevoren of zelfs op de dag zelf aanbrengen. Hoppa, in één keer een bruine teint. Aan de andere kant heb je ook 'gradual bronzers' oftewel de zelfbruiners die geleidelijk bruinen.
Zorg voor een zo egaal mogelijke huid. Scrub je lichaam helemaal, vooral je ellebogen, knieën en voeten. Als de dode huidcellen weg zijn, blijft de zelfbruiner beter en langer zitten. Als je je benen gaat insmeren, is het fijn die een dag van te voren te scheren.
De huid van je gezicht is namelijk dunner dan die van je lichaam en bodybruiners werken daarom vaak te intens voor je gezicht. Breng de zelfbruiner voor je gezicht aan op plaatsen die normaal gesproken het meest bruinen door de zon: je neusbrug, je voorhoofd, je wangen en je kin.
Zelfbruiner pakt nu eenmaal beter uit op een gereinigde huid, dus op voorhand douchen is geen overbodige luxe. En is de volgende dag donkerder dan verwacht? Dan kun je weer douchen om de bovenste laag weg te wassen waardoor je tan er natuurlijker uitziet.
Clinique Self sun tinted lotion, is de best geteste bruin-zonder-zon in bodylotion vorm. Deze bodylotion smeert goed, ruikt aangenaam, geeft een mooie egale tint en blijft lang aanwezig. Deze sun lotion kan je opbouwen, na enkele keren smeren ontwikkelt zicht een goudbruine kleur. Geschikt voor het gezicht.
Op zoek naar een natuurlijk kleurtje alsof je net op vakantie bent geweest? Dan het Australische Eco Tan de perfecte go-to. De natuurlijke zelfbruiner is geschikt voor ieder huidtype ook als je wel eens last kan hebben van eczeem of rosacea. Naast de Dove zelfbruiner bodylotion is er ook de zelfbruiner mousse van Dove.
Op het moment dat je tan volledig in is getrokken kun je gewoon zwemmen met een zelfbruiner. Zwemmen in zeewater of in zwembaden met chloor kan er wel voor zorgen dat je kleurtje wat sneller vervaagd.
Smeer de zelfbruiner van je onderbenen over je enkels en op de bovenkant van je voeten. Gebruik hier zo weinig mogelijk. Smeer het niet op je tenen, hielen of zijkanten, want die plekken worden van nature ook niet echt bruin. Als je je rug wilt insmeren, gebruik dan een band om het gelijkmatig uit te wrijven.