Let op: De fret valt onder de jachtwet. Dit betekent dat een fret niet los (of aan een riempje) mag lopen in een gebied waar vermoed kan worden dat de fret gebruikt wordt voor het opjagen van dieren uit de jachtwet. Vaak staat er in een huurovereenkomst of u huisdieren mag houden, of dat u het moet vragen.
De fret (Mustela putorius furo) is een langgerekt roofdiertje met een flexibel lijf en korte pootjes, dat tot de familie van de marterachtigen behoort. Het is de gedomesticeerde vorm van de bunzing. Bunzing en fret zijn onderling te kruisen, maar de kruisingen die dat oplevert, zijn ongeschikt als huisdier.
Een jonge fret kopen of adopteren kost tussen 20 tot 50 euro of meer, afhankelijk van de kweekvariant. Een gecastreerde/gesteriliseerde en ingeënte fret kost tussen 60 tot 150 euro. Let dus op bij de aankoop wat er bij de prijs in zit!
Een fret kan als huisdier worden gehouden, maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Om een fret goed op te voeden moet u stevig in uw schoenen staan. Daarnaast hebben ze speciale, medische zorg nodig. Daartegenover staat wel dat het hele interessante dieren zijn.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
De dieren die op de nieuwe positieflijst staan en mogen worden gehouden zijn de bekende huisdieren (kat, hond, konijn e.d.) en vee (paard, koe, schaap e.d.) en een aantal andere dieren zoals Chinees waterree, waterbuffel, en een aantal soorten kleine zoogdieren als goudhamsters en gerbils.
Het moet afgelopen zijn met het houden van allerlei exotische zoogdieren als huis- of hobbydier. Het kabinet heeft een lijst gepubliceerd met dertig dieren die nog wel gehouden mogen worden. Vanaf 1 januari 2024 wordt het dan verboden om bijvoorbeeld een serval, stokstaartje of luiaard in huis te nemen.
Een fret geeft geuren af aan de omgeving, om zo zijn territorium te markeren. Dit wordt gedaan door zowel de moertjes als de rammen, al doen de rammen het frequenter. Als een fret in een onrustige omgeving woont met meerdere fretten, kan het zijn dat deze dieren extra gaan markeren.
Hou er voor je fret dus rekening mee dat de kosten tussen de 450 en 500 euro per maand bedragen.
Maak gebruik van het idee, dat de meeste fretten hun nest niet willen bevuilen. Leg zoveel mogelijk doeken in de overige hoeken, zodat ze deze niet willen bevuilen. Hopelijk werkt dit en zal de fret veel zindelijker zijn. Leer vanaf het eerste moment, dat de poepbak de plek is om zijn behoefte te doen.
Omdat fretten geen koolhydraten kan verteren mogen ze geen groenten en fruit eten. Het eten van fretten is dus rauw vlees, hierbij moet je denken aan muizen, kuikens en ratten.
POF fretten
U kunt deze POF-fretten (financieel) adopteren en dus adoptieouder worden van één of meerdere van onze oudere of ongeneeslijk zieke fretten.
Niet alleen om hen kunstjes te leren en hun verrijking hoog te houden, maar ook om hun aanhankelijkheid te stimuleren. Clickertrainen is een leuke en positieve manier om een band met je fret op te bouwen of te versterken. Het heeft een zeer positief effect op bange, angstige en bijtfretten.
Hoeveel kost een muis? De prijs voor een huismuis varieert van 1 tot 5 euro. De prijs van speciale soorten varieert tussen de 10 tot 25 euro per dier. Voor een geschikte kooi en toebehoren betaal je minimaal 40 euro.
Veel huisdieren, zoals konijnen, knaagdieren en verschillende soorten vogels en vissen, koop je in een goede dierenspeciaalzaak. Je kunt ook terecht bij een fokker of kweker; de adressen kun je krijgen bij de rasvereniging.
Een cavia, een hamster, een rat of een huismuis: allemaal ook heel aaibaar en een stuk minder veeleisend dan een hond of een kat. Wat niet wegneemt dat je ook zo'n kleine huisgenoot adequaat moet verzorgen, dus zorg altijd dat je je goed inleest van tevoren.
Fretten slapen erg veel, tot wel 12 à 16 uur per dag en daarom hebben ze beschutte plaatsen nodig om te slapen en rusten.
Fretten houden van lekker eten. Speciaal frettenvoer is het best voor ze. Deze brokjes zitten boordevol eiwitten. Daarbij zorgen de brokjes ervoor dat ze de tanden schoon houden en er weinig tandsteen ontstaat.
De fret hoeft niet, maar mag wel af en toe in bad, veelvuldig een fret in bad doen is zelfs schadelijk voor zijn huid. Hij gaat meer huidvet produceren en hierdoor krijgt de fret een sterkere lijfgeur. Wilt u hem toch in bad doen gebruik dan een fretten- (dieren-) shampoo. Een shampoo voor mensen is ongeschikt.
In principe is wassen met warm water voldoende en is het voor de lichaamsvet niet handig (fretten)shampoo te gebruiken. Evt. bij huidproblemen kun je denken aan teershampoo voor honden. Zet vervolgens de kraan op lauw tot iets warm water en haal daarná je fretje pas op.
Fretten kunnen binnenshuis gehouden worden maar ook buiten. Ze leven normaal in een omgevingstemperatuur van 4-18°C. Onze winters zijn dus te koud om de fret buiten te laten zitten. Een temperatuur boven de 30° kan hitteslag geven dus zet de kooi niet direct in de zon, ook niet binnen.
Daarom is een woning geen geschikte omgeving voor een chinchilla. Ze leven vooral 's nachts en maken dan zelf wel veel lawaai en rommel. Chinchilla's zijn slecht tam te maken. Het zijn zeer sociale dieren die in het wild met tientallen soortgenoten in grote groepen leven: een situatie die in huis niet is na te bootsen.
Gezelschapsdieren, zoals honden, katten, duiven, (sier)kippen, konijnen en cavia's. Landbouwhuisdieren, die gedomesticeerd werden om hun nut, het leveren van voedsel, goederen en diensten. Hiertoe behoren koeien, schapen, geiten, varkens, eenden, kippen, ganzen en paarden.
De gemiddelde aanschafprijs van een chinchilla ligt tussen de 20 en 100 euro. Zeldzame kleuren zijn duurder. De huisvesting voor chinchilla's is niet goedkoop omdat u een groot formaat kooi nodig heeft. Daarnaast moet u rekening houden met terugkomende kosten voor speciaal chinchillavoer, hooi en chinchillazand.