Het Suikerfeest is een van de islamitische feestdagen. Officieel heet dit het Ramadanfeest. De term Suikerfeest komt omdat er die dag veel zoetigheid gegeten wordt, zoals baklava. Op deze dag vieren de moslims het einde van de maand Ramadan.
Het Suikerfeest, Ramadanfeest of Eid-al-fitr (einde ramadan, Arabisch: عيد الفطر) is een islamitische feestdag waarop het einde van de vastenmaand ramadan gevierd wordt.
Het Suikerfeest
Dit is een uitbundig feest met veel zoete lekkernijen, zoals Turks fruit. Moslims vieren het Suikerfeest samen met hun hele familie. Ze geven elkaar cadeaus en het is ook gebruikelijk om de armen iets te geven. 'Zoet eten, zoet praten' is het motto van het feest.
Tijdens die vastenmaand eten en drinken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Nu die maand voorbij is, is het tijd voor feest: gebed (in de moskee), eten (veel en lekker), cadeautjes (voor de kinderen) en familiebezoek. Officieel duurt het Suikerfeest drie dagen, maar het 'zwaartepunt' ligt op de eerste dag.
1 Shawwal.
Het Suikerfeest duurt drie dagen. Het Suikerfeest - ook wel het "Kleine Feest" (Turks: Şeker Bayramı) - is de uitbundigste gebeurtenis in het islamitische jaar. Na dertig dagen overdag niet gegeten, gedronken, gerookt of gevreeën te hebben wordt de traditionele Ramadan (Vastenmaand) afgesloten.
Het feest heet Eid al Fitr, letterlijk het “kleine feest”. Moslims wensen elkaar dan een gezegend of gelukkig feest: Eid moebarak.
Einde ramadan: Suikerfeest
Moslims gaan aan het einde van de ramadan bij elkaar op visite en geven cadeautjes of geld. In veel families kopen ze voor het Suikerfeest ook nieuwe kleding om er op hun best uit te zien. Wil je een moslim feliciteren met het afronden van deze bijzondere maand, zeg dan: eid mubarak!
[islam] Het Suikerfeest is een Islamitisch feest aan het einde van de jaarlijkse vastenmaand, de Ramadan.
Volgens de Marokkaanse tradities staan er heel veel koekjes op tafel, vaak meer dan 10 verschillende soorten. De dag zelf begint vaak met Marokkaanse pannenkoeken en andere deegwaren. Bij familie wordt er vaak couscous en tajines met vlees gegeten.
Moslims vieren vandaag dat de ramadan voorbij is, een maand die als heilig geldt en waarin wordt gevast van zonsopgang tot zonsondergang. De gangbare term voor het feest is het Arabische Eid al-Fitr. Dit betekent letterlijk 'het feest van het verbreken van het vasten'.
Het Suikerfeest is een islamitisch feest. Het einde van de ramadan wordt dan gevierd. Hoeveel Nederlanders het Suikerfeest precies vieren, is niet bekend. Volgens het CBS zijn er zo'n 840.000 moslims in Nederland.
Wens ze komend weekend 'Eid Mubarak', ofwel 'vrolijk Suikerfeest'.
Elke dag die Hajar niet vast, doneert ze vijf euro aan een door haar gekozen goed doel. Dat wordt ook wel Fidyatu Siyaam genoemd en is een alternatief voor mensen die niet mee kunnen doen vanwege gezondheidsredenen.
Eid slaat op de festiviteiten zelf en Moebarak betekent gezegend. De groet betekent dus iets als Gezegend Feest. Wanneer iemand je Eid Moebarak wenst, is het beleefd om te antwoorden met Khair Moebarak. In de islamitische wereld bestaan ook talrijke andere begroetingsformules ter gelegenheid van deze feesten.
Ik kom je condoleren. Tekrardan, baş sağlığı dilerim.
Het woord Suikerfeest stamt af van het Turks. "In Turkije werd het altijd Şeker Bayramı genoemd. Dat betekent letterlijk Suikerfeest. In Nederland wonen veel Turkse moslims en daardoor zijn we het hier ook zo gaan noemen."
Het Offerfeest is het grote feest terwijl het Suikerfeest (Eid-al-fitr of Eid al-Fitr) het kleine feest wordt genoemd. Op deze dag worden door moslims dieren die volgens dhabiha geslacht zijn gegeten. Het vlees wordt door hen gegeten en verdeeld onder armen, buren en familieleden.
Moslims gebruiken de Arabische term Ied ul-Fitr, letterlijk vertaald: het feest van het verbreken van het vasten. Uiteraard dekt deze benaming de lading uitstekend. Ied ul-Fitr zijn twee Arabische woorden, maar internationaal geaccepteerd en gebruikt.
Dat komt omdat de islamitische kalender niet de zon volgt, zoals de westerse kalender, maar de maan. Volgens de islamitische kalender begint een nieuwe maand op het moment dat de eerste glimp van de nieuwe maan zichtbaar wordt. Zo'n 'maanmaand' duurt net iets korter dan een westerse maand, zo'n 29,5 dag.
Tijdens het Suikerfeest wenst iedereen elkaar Eid Mubarak ('een gezegend feest').
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Het is een nacht van gebed en meditatie, vergeving van zonden en bepaling van het lot. Deze gebeurtenis wordt ook wel 'nacht van de vergeving' genoemd; er wordt aan Allah gevraagd de gestorven hun zonden te vergeven. In de moskee wordt ook druk gebeden ter voorbereiding van de Ramadan die twee weken later begint.