Dieffenbachia: zowel de bladeren als de stengel zijn giftig. Het gif tast de keelholte, het maag- en darmstelsel (braken, diarree) en de ademhaling aan. Ficus: het sap is giftig, tast de slijmvliezen en nieren aan. Hortensia: de bol en het zaad zijn giftig, het gif veroorzaakt maag- en darm problemen.
De Dieffenbachia is een van de meest giftige kamerplanten die er zijn. Zijn giftige sap kan bij inname voor een gezwollen keel zorgen. Raadpleeg bij contact of inname direct de huisarts.
De volledige plant is giftig voor zowel mens als dier.
Daarom zet je de plant bij voorkeur op een plaats buiten bereik van kinderen en huisdieren.
Dieffenbachia. De Dieffenbachia is zeer giftig. Het bevat kristallen in zijn cellen, die als mens of huisdier ze binnen krijgen een brandend gevoel en zwellingen veroorzaken. Dit kan zelfs tot verstikking leiden.
verwittig gespecialiseerde hulp: bel de huisarts en het Antigifcentrum (070/245.245)volg de raad van het Antigifcentrum op; het kan van belang zijn dat medicinale kool aanwezig is; dit mag enkel gebruikt worden na aanbeveling van het Antigifcentrum.
Dieffenbachia – De dieffenbachia plant is giftig voor honden en kan zorgen voor zwelling en brandwonden in de bek van de hond. Wanneer de hond op de bladeren kauwt komt er een stof vrij welke deze klachten veroorzaken. Bij inname kan deze plant zorgen voor ademhalingsproblemen en in het ergste geval leiden tot de dood.
Het sap is gevaarlijk voor de ogen en veroorzaakt braken en diarree. Lelietjes van dalen: zowel de bloem, de bladeren als de stengel zijn giftig, het gif werkt in op het hart en kan dodelijk zijn. Monstera (gatenplant): een zeer populaire kamerplant waarvan het blad en stengel giftig zijn.
Wat moet ik doen wanneer mijn kat een vergiftigde plant heeft gegeten? Wanneer je kat van een giftige plant heeft gegeten, of symptomen vertoont die na het eten van een giftige plant ontstaan, neem dan direct contact op met de dierenarts, ook buiten kantooruren. Je kat kan in levensgevaar verkeren!
Bij het verzorgen van de Dieffenbachia is het vooral belangrijk dat de plant voldoende water krijgt.Zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt. Deze kamerplant houdt niet van de volle zon, maar staat wel graag in de halfschaduw. In de winter wijkt de verzorging een beetje af.
Vingerhoedskruid is een tot 1,8 meter hoge plant met paarse, soms witte bloemen.De bloemen lijken op vingerhoedjes, vandaar de naam. Ze worden druk bezocht door hommels. Een forse plant kan bijna 100 bloemen dragen, en is dus een flinke meerwaarde voor een open plek in het bos, een bosrand of tuinborder.
Let op, Vingerhoedskruid is zeer giftig. Geen plant dus om met hele jonge kinderen in de tuin te zetten. En handschoenen aan als je de bloemen voor in je vaas knipt.
De plant bevat de glycosiden: digoxine en digitoxine (digitaline) en is erg giftig. Digoxine wordt gewonnen uit de bladeren van tweejarige planten en wordt gebruikt bij behandeling van bepaalde hartritmestoornissen (atriumfibrilleren) en (steeds minder) bij de behandeling van hartfalen.
In Australië leeft een van de gevaarlijkste planten ter wereld. Deze gympie-gympie is verwant aan onze jeukende brandnetel. De plant is bedekt met holle naalden, die van een soort glas (silica) zijn gemaakt. Als je de gympie-gympie per ongeluk aanraakt kan zo'n naald in je huid boren.
De dieffenbachia komt uit Amerikaanse tropische regenwouden en kan 50 centimeter tot 2,30 meter hoog worden.
Wanneer de kamerplant te donker staat, bijvoorbeeld meer dan 2 meter van een raam op het noorden, dan zal de groei stagneren. Bovendien is de kans op wortelrot groter, omdat de kamerplant op een donkere locatie minder water verbruikt. In het algemeen groeit de Dieffenbachia naar het licht toe.
Soms treden verschijnselen vrij snel na de opname al op, maar soms ook pas na enkele dagen. Veel voorkomende verschijnselen zijn: Overgeven en diarree. Bloedingen.
Als hij giftige planten eet of besmet is met organische mest of pesticiden van het naburige veld, zal je kat stoppen met eten, het koud hebben of juist koorts krijgen, verwijde pupillen en kwijlen. In alle gevallen loopt een vergiftigde kat moeilijk, beeft, speekselt veel, geeft zelfs over en hoest.
De meest voorkomende giftige kamerplanten
– Alocasia Zebrina, bekend als Olifantsoor. Naast deze planten zijn ook de Narcis, Lelietje-van-Dalen, Hyacint, Amaryllis, Christusdoorn, Sansevieria, Ficus, Lepelplant, Kerstster en Begonia giftig.
Helaas is de Yucca wel giftig wanneer je in aanraking komt met het sap. Let dus op met huisdieren en kinderen. Bij de Yucca is het belangrijk dat je regelmatig water geeft, maar hij heeft niet zo heel veel nodig per keer. In de winter is het belangrijk dat de grond weer helemaal droog is voordat je 'm weer water geeft.
Is het schadelijk wanneer het blad van de monstera druppelt? Het ziet er wat afwijkend uit wanneer je druppels ziet hangen aan het blad, maar gelukkig hoef je je geen zorgen te maken. Guttatie is een normaal proces en is niet schadelijk voor de plant.
Het verschilt per soort of een cactus giftig is. Sommigen zijn eetbaar. Indien de plant bij schade wit melksap verliest, is de kans groot dat deze giftig is. Raadpleeg de huisarts wanneer je witte melksap uit de Cactus/Euphorbia hebt ingenomen of in je ogen hebt gekregen.
Extreem giftige planten voor honden zijn o.a. taxus (conifeer), gele monnikskap, herfsttijloos (lijkt beetje op een krokus), pontische rododendron, vingerhoedskruid, wonderboom, maretakken, doornappels en bilzekruid.
De Aloe Vera is niet giftig voor mensen. Voor mensen is het sap van de Aloeplant zelfs genezend, het sap wordt vaak tegen brandwonden gebruikt. Echter is het sap van deze plant wel giftig voor huisdieren als honden en katten.
Over het algemeen bloeit de Dieffenbachia niet in een woonkamer. Wanneer de plant toch bloemen krijgt, kost dit de plant eigenlijk alleen maar energie . Je kunt in dat geval het beste de bloemen eraf halen, want ze hebben verder geen toegevoegde waarde en ze zijn ook niet heel sierlijk.