Koolmonoxide is een giftig gas dat kan vrijkomen bij een onvolledige verbranding. Dit kan gebeuren bij een Cv-ketel. Wanneer deze ruimte dan ook nog slecht geventileerd wordt, wordt de kans op een CO-vergiftiging vergroot. Wanneer je dus van je zolder waar je Cv-ketelstaat, een slaapkamer wilt maken.
Oorzaak van koolmonoxide uit uw cv
Een goed werkende cv trekt zuurstof van buiten aan bij deze verbranding. De gassen die bij de verbranding vrijkomen, worden weer naar buiten afgevoerd. Wanneer dit proces niet goed werkt, ontstaat de kans op koolmonoxidevergiftiging.
De CV-ketel heeft lucht nodig voor de verbranding van gas. Een gesloten CV-ketel haalt deze lucht via een afvoer of van buiten, terwijl een open CV-ketel deze lucht uit de ruimte haalt waar de ketel hangt. Een open CV-ketel moet je dan ook zeker niet dichtbouwen, omdat deze dan te weinig kan ventileren.
Het is af te raden zelf de CV-ketel te verplaatsen. U kunt natuurlijk het nodige voorbereidende werk doen, zoals het omleggen van leidingen en het creëren van een stroompunt. Het installeren van de CV-ketel zelf moet vakkundig gebeuren, omdat er bij de verbranding van gas schadelijke stoffen vrijkomen.
De meeste CV-ketels worden in woonhuizen op zolder geplaatst. De voornaamste reden hiervoor is de beschikbare ruimte én het gemak om de rookgasafvoer te vervangen omdat deze direct door het dak gaat. Het enige nadeel is de afstand tussen de ketel en tappunten op de begane grond.
badkamer. Net als de keuken is de badkamer een geschikte plek voor uw CV-Ketel. De CV-Ketel kan bijvoorbeeld netjes in een badkamerkast worden geplaatst. In de badkamer wordt veel water gebruikt, waardoor dit snel rondgepompt is.
Compacte cv ketels zijn vaak niet dieper dan 30cm, niet hoger dan 60cm en maximaal 35 tot 40cm breed. Houd er rekening mee dat de leidingen en het expansievat ook ruimte nodig hebben. De cv-monteur moet er ook nog bij kunnen.
Zo kun je een CV-ketel wegwerken
Een houten schuifdeur kun je ook zelf maken. Je kunt het ook een stuk praktischer aanpakken door de CV-ketel weg te werken in een opbergkast. Dit is voornamelijk handig als de CV-ketel op een prominente plek in bijvoorbeeld de keuken of slaapkamer hangt.
Bij een gesloten cv ketel wordt de buitenlucht naar de brander toegevoerd. Deze verwarmingsketel heeft een pijp voor luchttoevoer. Die luchttoevoer (de inlaat) is vaak in één pijp gecombineerd met rookgasafvoer (de uitlaat). Een gesloten cv-ketel installatie kan in principe overal in huis.
De CV-ketel past nog steeds in het plan om je woning te verduurzamen. Uiteindelijk gaat de vertrouwde CV-ketel op z'n retour en wordt vervangen door alternatieve en duurzame verwarmingssystemen. Maar dat wil niet zeggen dat je nú geen nieuwe CV-ketel kunt (of mag) aanschaffen en gebruiken. In elk geval tot 2026.
Intergas Xtreme 36 CW5
De Intergas Xtreme 36 CW5 is de best geteste CW5 ketel van 2022, met een testscore van 7,9. De ketel levert veel warm water, zodat je dagelijks kunt genieten van een heerlijke stortdouche of het gebruik van een bad. Daarnaast is deze ketel extra zuinig in het gebruik van tapwater.
De meeste cv-ketels hebben een levensduur van zo'n 12 tot 15 jaar. Daarna is het vaak tijd om afscheid te nemen en op zoek te gaan naar een nieuwe cv-ketel. Nieuwe modellen zijn vaak een stuk energiezuiniger dan modellen van een aantal jaar geleden. Bovendien weet je zeker dat je geniet van een lekker warm huis.
Hoe goed uw neus ook is, koolmonoxide ruikt u niet. Ook kunt u koolmonoxide niet in de lucht proeven. Gelukkig zijn er wel manieren om een onvolledige verbranding te herkennen. Als een gastoestel niet goed werkt, is de vlam oranje in plaats van blauw.
Een cv-ketel kan veel koolmonoxide produceren als de ketel niet goed is afgesteld of onderhouden, waardoor de verbranding onvolledig is. Maar verbranding is altijd een heel klein beetje onvolledig. Daarom maakt elke cv-ketel altijd wel wat koolmonoxide.
Hoe klinkt een koolmonoxide alarm
Als de melder potentieel gevaarlijk CO-niveaus detecteert, gaat de rode LED onmiddellijk knipperen en daarna klinkt een luid signaal.
Elektrisch verbruik: 14.361 kWh x € 0,22 = € 3.159,42 gemiddeld per jaar. Voor het verminderen van energiekosten is het nog niet rendabel om te kiezen voor een elektrische cv-ketel. De laagste verbruikskosten zijn op dit moment te realiseren met een gas cv-ketel.
ProLine NxT is de kleinste in zijn soort en past overal, ook in een keukenkastje. Hij meet 58 x 35 x 28 cm (h x b x d) en de zijkant mag tegen de muur. Door zijn afmetingen en lage gewicht (19 of 22 kg) zijn de plaatsings- mogelijkheden ruimer dan van andere ketels.
Ja, het is mogelijk om een cv-ketel in de kelder te plaatsen. Het is niet de ideale plek. Het water dat vrijkomt bij de verwarming moet worden afgevoerd via de rioolaansluiting. Deze ligt gelijkvloers, waardoor je een extra pomp nodig hebt om het condenswater omhoog te pompen.
Een cv-ketel is het centrale punt van een verwarmingsinstallatie dat daadwerkelijk zorgt voor de verwarming van water.
Een cv ketel mag wel degelijk in een kelder hangen, of het handig is dat is afhankelijk van wat voor soort kelder het is. De regels hiervoor zijn hetzelfde als voor een cv ketel op de zolder of in de bijkeuken.
Voor het probleemloos toepassen van een regendouche moet er gekeken worden naar de warmwaterklasse van de cv-ketel, de diameter van het leidingwerk en de capaciteit van de afvoer/sifon. Voor een regendouche wordt er een cv- ketel met een warmwaterklasse van minimaal CW4 geadviseerd.
Wil je warm water in twee badkamers tegelijk gebruiken? Dan adviseren wij je om een CW6 cv-ketel aan te schaffen. Met een CW6 ketel ben je altijd verzekerd van heerlijk warm water als er in het huis op twee verschillende plaatsen tegelijkertijd gedoucht wordt.
Het belangrijkste verschil tussen een CW4 en een CW5 ketel is dat een CW5 ketel op meerdere plekken tegelijkertijd warm water kan leveren. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een persoon aan het douchen is, en de ander de afwas doet. Het warme water dat tegelijkertijd geleverd wordt, is echter niet onbeperkt.