Sameneenkoekopen.nl biedt je de mogelijkheid een eigen stukje duurzaam vlees te kopen. Het vlees van sameneenkoekopen.nl is van echte vleesras koeien, die gedurende hun comfortabele leven in een grote wei hebben gestaan en goede voeding hebben gehad, zonder antibiotica.
Vlees met het Demeter-keurmerk vind je vooral in natuurwinkels. Dit vlees komt van kleinschalige, biologisch-dynamische boerderijen, waar de dieren nog natuurlijker worden gehouden dan op biologische boerderijen.
Bij natuurvoedingswinkels als Ekoplaza kun je grasgevoerd vlees vinden. Er zijn ook veel biologische boeren waar je rechtstreeks vlees kunt kopen. Rechtstreeks is het vaak een stuk goedkoper.
Nee, vlees van de (keur)slager is niet per definitie biologisch. Slagers mogen er zelf voor kiezen waar zij hun vlees vandaan halen. Dit kan van een bioboer komen die biologische vlees levert, of een gewone boer die niet-biologische vlees levert.
Volledig diervriendelijk vlees bestaat niet, maar je kunt wél vlees kopen van dieren die goed hebben geleefd. Er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen vlees en zuivel uit de vee-industrie en dat van biologische, of kleinere veehouders. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor varkensvlees van vijfsterren-varkensboeren.
Vlees van de slager = beter vlees
Het resultaat: hun vlees is vaak beter en smaakvoller. Door je vlees bij de slager te kopen, kun je ook makkelijker de afkomst van het vlees achterhalen, zodat je lokaler en bijgevolg duurzamer vlees kunt kiezen.
Vrije uitloop
Kippen onder het Beter Leven keurmerk hebben een uitloop. Bij het Beter Leven keurmerk met 2 en 3 sterren hebben kuikens een vrije uitloop naar buiten. Hier mogen ze vanaf uiterlijk de 28e levensdag minimaal 8 uur per dag in rondscharrelen. Kippen zijn van oorsprong bosdieren.
Meeste keuze in biologisch
Kook met de biologische producten van boeren die de natuur hun werk laten doen. Deze producten worden verbouwd volgens de richtlijn van het Europees Biologisch keurmerk. Dat betekent geen kunstmest en/of niet-natuurlijke bestrijdingsmiddelen én geen synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen.
Eerlijk vlees betekent vlees waar je alles over mag weten. Er wordt op een eerlijke manier met het dier en het vlees omgegaan, zonder het te misbruiken of verspillen.
In een uitzending van Zembla deze week blijkt dat een groep wetenschappers al in 2007 een bijzondere ontdekking deed. Namelijk dat er aanwijzingen zijn dat kippen die biologisch voer krijgen, gezonder zijn dan kippen die gangbaar voer krijgen.
Het oer-Hollandse weiderundvlees bij Jumbo is afkomstig van veehouders die zich hebben toegelegd op weidegang. Robotmelker Hans van Middelaar uit het Brabantse Sterksel is een van de veehouders die weiderund aan Jumbo gaat leveren.
Nettorama domineerde het vleesgedeelte van het onderzoek vorig jaar met eerste plaatsen op vier aspecten. Op kwaliteit/versheid en deskundigheid neemt Poiesz de 1e plek over en de noordelijke formule doet dat ook op de hele ranglijst (van 7,20 naar 7,46).
De grasgevoerde koeien worden biologisch gehouden. Dit houdt onder anderen in dat ze een bijna het hele jaar buiten lopen, er geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt worden in de wei. Dit is een gezonde keuze voor mens, dier en de natuur!
Uiteraard verkoopt Jumbo ook biologisch varkensvlees, met het 3 sterren Beter Leven keurmerk. Meer weten over het Beter Leven keurmerk?
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Biodieren worden goed verzorgd: ze eten biologisch voeder en krijgen voldoende ruimte binnen in de stal én buiten. Zo kunnen ze rustig hun natuurlijke gedrag vertonen: pikken, wroeten, eten, en rustig met hun soortgenoten omgaan.
De biologische varkens komen uit onze eigen gesloten keten en worden geslacht in onze slachterij in Groenlo. Hier worden varkens geslacht die biologisch of volgens het 1 ster Beter Leven keurmerk zijn gehouden.
3 sterren. Er is de meeste aandacht voor dierenwelzijn. Alle dieren kunnen naar buiten. De stal is zo ingericht dat het dier zoveel mogelijk keuzevrijheid heeft.
Producten van de Keurslagers zijn van uitstekende kwaliteit, veelal verwerkt in eigen keuken en de Keurslager weet waar zijn/haar producten vandaan komen. (Vlees)producten worden veelal lokaal/in Nederland ingekocht en bij leveranciers die oog hebben voor aspecten als kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.
Al onze biologische producten worden onafhankelijk gecontroleerd door Stichting Skal. Omdat ze aan alle voorwaarden voldoen, verdienen ze het Europees Keurmerk. Dat herken je aan het groene 'EU-blaadje' op de verpakking.
Foodwatch deelde op Facebook een foto van een koelvak van Albert Heijn met onder andere broccoli uit Kenia en boontjes uit Marokko en noemde het 'het-duurzaamheid-kan-ons-niet-bommen-schap'. Maar het is niet alleen Albert Heijn die groenten uit Afrika of Latijns-Amerika haalt.
Wil je vooral op het milieu letten, dan zit er niet veel verschil tussen scharrel, vrije uitloop en biologisch. Op sommige punten scoren scharrel of vrije uitloop wat beter, op andere punten biologisch. Betere omstandigheden voor de kippen betekenen vaak een minder goede score voor het milieu.
Zuivel met één ster
Vanaf nu is in alle winkels melk en yoghurt met één ster van het Beter Leven keurmerk verkrijgbaar. Met zowel Jumbo, de zuivelverwerker als melkveehouders is nauw samengewerkt om de introductie mogelijk te maken.
Het beste is om kip te kopen bij een ecologische slager of bij een poelier waarvan je zeker weet in welke omstandigheden de kip heeft geleefd. Zo niet, koop dan biologische kip met een officieel bio-label.