U kunt de Smart regenton ook gebruiken zonder regenpijp. De deksel klikt u met de holle kant naar beneden in de regenton. De deksel werkt nu als een soort van trechter. Er wordt nu rechtstreeks regenwater opgevangen.
Afhankelijk van de regenton die u kiest, moet men soms in de regenton nog een gat boren. De meeste regentonnen hebben echter ook een schroefdraad aansluiting, of een voorgeboord gat. Let bij de samenstelling van regenton en vulautomaat dus op het type aansluiting.
Met een verbinding set koppelt u regentonnen aan elkaar. Dit kan via de bovenzijde, de ene regenton loopt nu over naar de de andere. Het kan ook via de onderzijde met behulp van een T stuk, de tonnen worden nu gelijkmatig gevuld. Voor het lekvrij installeren van een kraan en of koppelingen.
Vultijd regenton
Per m2 vang je vervolgens 1 liter water op voor elke millimeter regen dat er valt. Volgens het KNMI valt er gemiddeld 43 mm regen in de maand April, wat dus neerkomt op 43 x 48 = 2064 liter water! Met een vat van 168 liter kun je concluderen dat na een flinke regenbui de ton wel vol zit.
Is de ton vol, dan zorgt de regenautomaat ervoor dat het water wordt afgevoerd via de regenpijp op het riool. Een regenautomaat wordt ook verkocht onder de naam vulautomaat en kost € 10,- tot € 30,-. Je kunt ook meerdere regentonnen aan elkaar koppelen, hiervoor zijn speciale verbindingssets te koop.
Zorg tijdens de winter er ten alle tijde voor dat de regenton helemaal leeg is. Als een regenton gevuld is met water en het gaat vriezen zet dit uit. Door het uitzetten kan de regenton gaan scheuren en zal de regenton gaan lekken.
Om te voorkomen dat de regenton overloopt kunt u een slangtule in de regenton maken. Deze slangtule, ook slangpilaar genoemd, kan met het schroefdraad in een houten of kunststof regenton gedraaid worden. Aan de andere kant kan een flexibele slang worden gemonteerd zodat de regenton niet overstroomt.
Ja, dit kan wel eens gebeuren want het water dat in de regenton komt zal voornamelijk stilstaan en in combinatie met al het organische afval (vogelpoep, bladafval etc.) dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces.
Regenwater dat je opvangt in een regenton, is uitstekend te gebruiken in de tuin. Een regenton kan per jaar zo'n 7000 liter drinkwater besparen, als je dit water ook gebruikt voor andere doeleinden zoals het wassen van de auto. Hiermee bespaar je jaarlijks tien euro op uw waterrekening.
De beste plek voor een regenton is dicht bij een regenpijp en bij voorkeur in de schaduw. Als de ton in de volle zon staat wordt het water warm. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit.
Regenton Harcostar antraciet
Deze regenton is gemaakt van mooi kunststof en komt in een antraciete kleur. Daarnaast heeft de waterton een handig kraantje, een mooie inhoud van maar liefst 227 liter en bestaat deze ook nog eens voor 75% uit gerecycled materiaal! Een echte winnaar dus.
De kostprijs van een regenton hangt vooral af van het volume en de uitvoering. Je vindt al een klassieke groene, ronde regenton van 100 liter vanaf ongeveer 40 euro, incl. btw. Voor een terracotta regenton van 500 liter in de vorm van een amfoor kan de prijs dan weer oplopen tot ongeveer 400 euro, incl.
Kunststof en houten regentonnen
Dit is niet voor niets, kunststof is namelijk zeer geschikt materiaal voor het opvangen van regenwater en is bestand tegen diverse weersomstandigheden. Hierdoor hebben regentonnen een lange levensduur van minimaal 5 tot 10 jaar.
Reacties. Goudwinde en blauwwinde kun je er prima in doen. Het zijn sterke vissen, eten muggen en ze worden heel oud.
Meet de hoogte van de opening van de regenton
De uitstroomopening (waar het water uit de regenpijp loopt) in de regenpijp moet even hoog of ongeveer 1 centimeter hoger komen. Als de regenton vol is, loopt het water dan terug de regenpijp in. Markeer de hoogte.
- Bij een tuin van 125 m2 (is een gemiddelde tuin in Nederland) heeft u minstens een 180 / 250 liter regenton nodig. - Bij een dak van 25m2 met 1 regenpijp heeft u minstens een 100 liter regenton nodig wanneer u minimaal 1x per 2 dagen gebruik maakt van het regenwater in een kleine tuin.
Mijn regenton blijf lekken
De kieren kunnen aan de binnenkant met wat siliconenkit worden dichtgesmeerd. Siliconenkit beweegt mee met de werking van het hout en kan daarmee de levensduur van het ton weer wat verlengen.
Zolang het niet vriest, is er niets aan de hand. Maar heb je een houten regenton, dan kan deze al bij een paar graden vorst kleine scheurtjes vertonen en daardoor kapotvriezen. Water dat bevriest, zet immers uit. Ook een kunststof ton kan gaan scheuren als deze langdurig wordt blootgesteld aan vorst.
Het regenton kraantje kunt u het beste even inpakken met een stukje stof en plastic of helemaal van de regenton schroeven, zo voorkomt u dat het kraantje kapot vriest. Wanneer u een regenton heeft gekocht met harde stevige wanden, dan is deze in principe bestand tot een vrieskou van -15 graden.
Met een regenton verbruik je minder leidingwater, waardoor er minder grondwater opgepompt hoeft te worden. Zo zorgen we er samen voor dat de drinkwatervraag niet nog meer stijgt. Regentonnen zijn dus goed voor het milieu, maar ook voor je tuin en je portemonnee.
Regenwater opvangen kan op verschillende manieren. De bekenste vorm is bovengronds opvangen met een regenton, maar je kan ook ondergronds water opvangen en opslaan. Welke geschikt is voor jou, hangt bijvoorbeeld af van de grootte van jouw tuin.