Je kunt gehoorverlies herkennen aan het feit dat je:
het gevoel hebt dat je niet meer zo goed hoort als vroeger. het volume van televisie/radio/muziek steeds harder zet. steeds vraagt om iets nog eens te herhalen. vindt dat andere mensen moeilijk te verstaan zijn.
Slechthorenden hebben last van gehoorverlies. Als je spraak minder goed verstaat dan vroeger, ben je slechthorend. Audiologen en KNO-artsen definiëren slechthorend als een gehoorverlies van 35 dB op het beste oor. Dit is ook het criterium om in aanmerking te komen voor een vergoeding van een gehoorapparaat.
Bij langdurige of chronische stress is er een overproductie aan adrenaline die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen dus beschadigd.
Bij perceptief gehoorverlies is er iets stuk in het binnenoor, ook wel slakkenhuis genoemd. Dit kan komen door zuurstoftekort bij bijvoorbeeld de geboorte, geluidsoverlast, schadelijke stoffen in medicijnen en ouderdom. Andere oorzaken voor slecht horen zijn: Een verstopt oor, door bijvoorbeeld oorsmeer.
Doordat doofheid uitwerking heeft op alle facetten van uw leven, is het essentieel om een audicien te raadplegen. Afhankelijk van uw specifieke situatie kan uw arts een gehoorapparaat aanbevelen om weer beter te kunnen horen. Uw arts kan samen met u werken aan het herstel van uw gehoor en de nodige therapie aanbevelen.
Alleen bij zoogdieren leveren dode haarcellen in het oor permanente schade op, zo lijkt het. De afgelopen jaren zijn er flinke verbeteringen ontwikkeld op het gebied van hoortoestellen, maar de mogelijkheid om gehoorverlies ongedaan te maken is er nog niet.
Bij 120 decibel kunnen geluiden uw gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden voor u zijn, hangt af hoe lang en hoe vaak u naar geluiden tussen de 80 en 120 decibel luistert. Hoe harder het geluid, hoe korter u het geluid 'veilig' kunt horen. Een geluid van 80 decibel kunt u bijvoorbeeld acht uur per dag horen.
Als u opeens minder hoort aan een oor, kan dit door een aantal dingen komen. Als u slecht hoort, kan dit komen door een probleem in het oor. Bijvoorbeeld door te veel oorsmeer, een ontsteking in uw oor of een probleem met uw trommelvlies. Uw huisarts kan deze problemen zien bij het onderzoek.
Er zijn chronische ziektes die niet direct een relatie hebben met de oren, maar toch gehoorschade tot gevolg kunnen hebben. Bijvoorbeeld hartproblemen, een beroerte, hoge bloeddruk en diabetes. Deze aandoeningen blokkeren soms de bloedtoevoer naar het binnenoor of de hersenen.
Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Oók als je de muziek niet hard zet. Kno-artsen maken zich er grote zorgen over; ze zien de problemen met gehoorschade bij jongeren toenemen.
Onderzoekers ontdekten dat magnesium en een mix van vitamine A, C en E de gevoelige haarcellen in het binnenoor kunnen beschermen tegen beschadiging door harde geluiden. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere veel soorten groenten en fruit, avocado's, noten, tofu, zaden, volle granen en zelfs pure chocolade.
Al vanaf het dertigste levensjaar gaat het gehoor heel langzaam achteruit. De kans is groot dat u daar niets van merkt en dat de mensen in uw omgeving degene zijn die uw gehoorverlies als eerste opmerken. De hersenen passen zich namelijk steeds aan uw 'nieuwe' situatie aan.
Hoe werkt het gehoor precies? Je oorschelp (het buitenoor) vangt de hele dag door geluidstrillingen op. De trillingen worden doorgegeven aan het trommelvlies en de gehoorbeentjes (het middenoor). Dit zijn de kleinste botjes in je lichaam en bestaan uit de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel.
Aanbevolen wordt om ongeveer om de 10 dagen een wattenstaafje te gebruiken en alleen de ingang van de gehoorgang te reinigen. Regelmatig gebruik van oordoppen op hoorapparaten kan de productie van oorsmeer bevorderen.
Slechthorendheid kan aangeboren zijn, maar ook tijdens of na de geboorte ontstaan. Ouderdom, erfelijkheid, gehoorschade of een oorontsteking: slechthorendheid heeft vaak, maar niet altijd, een aanwijsbare oorzaak.
Wat is de oorzaak van overmatig oorsmeer? Hinder van te veel oorsmeer ontstaat bijna altijd door beschadiging van de wand van de gehoorgang. Dat heeft twee gevolgen: De kliertjes die oorsmeer produceren, worden extra geprikkeld om nog meer oorsmeer te maken.
Elk jaar worden tussen 40 en 100 op 100.000 mensen getroffen door een 'oorinfarct'. Dat betekent dat hun gehoor van het ene moment op het andere sterk vermindert, meestal slechts bij één oor. Van een dof gevoel, over oorsuizingen of tinnitus tot volledige doofheid, alles is mogelijk.
Niet sporten is nog slechter voor je oren. Maar je moet wel uitkijken. Zorg dat je een goede ademhaling volhoudt en luister naar je lichaam, belast het niet te heftig. Kijk tenslotte uit met klappen tegen het oor, zoals bij boksen, en gebruik gehoorbescherming als lawaai een issue is, zoals in de schietsport.
Gehoorverlies door een verkoudheid is, zoals eerder gezegd, vrijwel altijd tijdelijk van aard. Heeft u echter ook enkele dagen na uw verkoudheid nog steeds last van gehoorverlies of pijnlijke oren? Dan is het verstandig om een NKO-arts te bezoeken, die naar uw gehoor kan kijken.
Kalium, zink, foliumzuur en magnesium zijn vitamines en mineralen waarvan is aangetoond dat ze de gezondheid van het gehoor verbeteren. Als u voldoende van deze vitamines opneemt, zorgt dat voor een sterke bloedsomloop, een gezond immuunsysteem en stevige botjes in het oor.