Een fles cava kun je ongeveer 9 maanden bewaren.
Om cava langer te kunnen bewaren moet je de fles (ongeopend) koel en donker bewaren. Als je dat niet doet zal de cava sneller verzuren. Wanneer een cava over datum raakt, ontstaat er een azijn achtige smaak. Als je dit per ongeluk drinkt zal het niet heel lekker smaken, maar ziek word je er niet van.
Hoe je het best cava kunt bewaren
Zo'n drie dagen lang. Maar: hoe minder er nog in de fles zit, hoe sneller de sprankel eruit gaat. Een halfvolle fles kun je maximaal anderhalve dag bewaren.
Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar. Gaat het om een wat meer simpele bubbel, dan is dat een stuk korter.
Dus als de fles 3 jaar heeft gerijpt in de kelders, dan kan deze ook 3 jaar bewaard worden. Een gemiddelde non-vintage kunt u het beste drinken nadat u hem niet langer dan een jaar heeft bewaard. - Een vintage is vaak langer houdbaar dan de non-vintage versies, omdat de druiven van een hogere kwaliteit zijn.
Dit zou vaker op het achteretiket van een mousserende wijn moeten staan: de datum van het degorgement. Op deze foto van een fles cava van El Xamfra staat duidelijk te lezen 'date degorge 9-08'.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Over de houdbaarheid van champagne bestaan veel vragen en je vindt op zo'n fles dan ook geen houdbaarheidsdatum. Als er al een datum op staat is die van het degorgement en als je een jaar ziet is dat het oogstjaar van de druiven.
De meeste champagnes hebben geen jaartal op de fles, in tegenstelling tot vrijwel alle stille wijn en dit komt omdat champagne ondanks verschillende weersomstandigheden en wisselende kwaliteit per jaar altijd hetzelfde moet smaken.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
De ontgistingsdatum is geen houdbaarheidsdatum, maar geeft het eindpunt van de vinificatie weer. Na een laatste rustperiode wordt de wijn in verkoop gebracht. Champagnes en cava's rusten vaak nog 6 maanden in de wijnkelder om nog verder te rijpen.
Wat vertelt het jaartal op een etiket van de wijnfles? Om maar direct met het antwoord te komen, dit jaartal staat voor het jaar waarin de druiven zijn geoogst. Het is dus niet zo dat de wijn in datzelfde jaar ook daadwerkelijk is gebotteld.
- Voor visgerechten kiezen we beter een aromatische cava; witte vis en schaaldieren gaan goed samen met een brut, brut nature of extra brut joven, omdat die net de juiste graad van zuurheid en fruitigheid hebben. - Ten slotte smaakt onze cava beter zoet bij het dessert.
Bekende voorbeelden zijn cabernet sauvignon, tannat en nebbiolo. Een wijn met veel tannine, zoals een Bordeaux van een hoge kwaliteit, kun je dus langer bewaren. Bovendien zal de tannine naar verloop van tijd rijpen en een zachter mondgevoel geven.
Net als bij champagne heb je verschillende cavavarianten; van brut (zeer droog) tot dulce (zeer zoet) Productiemethode: net als bij champagne wordt er gebruik gemaakt van de 'Methode traditionelle'. De cava rijpt wel korter op de fles, namelijk maar 9 maanden.
Hij rijpt snel, maar is ook snel over de top. Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden. Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Champagne kun je maar het beste op een donkere plaats bewaren, vrij van tocht en temperatuurschommelingen. Een kelder dus of een wijnbewaarkast waar het continu 12 °C is en doorgaans ook vochtig. De koelkast werd altijd afgeraden.
Vintage champagnes worden gemaakt van de beste druiven. Vintage champagnes rijpen vele jaren meer dan de gewone champagnes en winnen daardoor aan aroma, smaak en complexiteit. Vintage champagnes worden alleen in de beste oogstjaren gemaakt. Geen vintage champagne is gelijk en dat maakt het proeven zo interessant.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Net als alle andere wijnen, is champagne het best te bewaren op een koele en donkere plek. Een constante temperatuur tussen de 8 en 12 °C is het beste. Zorg er wel voor dat de fles horizontaal ligt op een plek die trillingvrij is.
Deze methode komt uit de horeca. Flessen die de ene avond werden geopend, kregen een lepeltje in de hals, zodat je snel kon zien, welke fles al open was geweest. De dag erna kon deze dan nog gebruikt worden.
Een geopende fles wijn 1-3 dagen bewaren. Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren. Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren.
Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Châteauneuf-du-Pape hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven soms wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping.
Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden.