Buig door de knieën zodat het kind tussen de knieën komt te zitten. Buig de rug iets naar voren zodat je goed bij het kindje kan. Zet het kind op zijn benen wanneer hij/zij kan staan. Trek het kind dicht tegen je aan en pak het goed beet.
Je duim rust in de lies van je kleintje. Je andere hand ligt op de borstkas van je kleintje. Je draait je kindje rustig naar de buik. Je kleintje ligt nu op je onderarm en je kunt haar optillen terwijl je de ene hand over de billen steun geeft en je andere hand het lijfje ondersteunt.
Zorg dat de billen niet lager dan de knieën komen, want dan kan de rug niet meer recht blijven en wordt het bukken belastend voor de knieën. Trek het kind dicht tegen je aan en til het in een soepele beweging mee omhoog (B+C).Span hierbij de brede rugspier goed aan.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto.
Kinderen mogen pas vanaf 22 kilo en 1,25 meter in een zitverhoger in de auto vervoerd worden. Dat geldt voor zowel zitverhogers mét als zonder rugleuning. Kinderen die kleiner zijn moeten nog in een passend autostoeltje zitten. Voor kinderen tot 1,35 meter is een zitverhoger verplicht.
Straf gelijk na het foute gedrag, en niet nog een lange tijd daarna. Anders valt het kwartje niet bij je peuter. 'Goede straffen' kunnen zijn: een time-out (even stil zitten in de gang of in een hoekje zonder aandacht) of een speeltje afnemen en het een etmaal verborgen voor hem houden.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken.
Vroeger werd een elleboog uit de kom ook wel 'zondagsarmpje' of 'zondagselleboogje' genoemd.
Hun motorische vaardigheden gaan achteruit en overgewicht bij kinderen neemt toe. Enkele oorzaken daarvan zijn de digitalisering, verstedelijking en te weinig veilige speelplekken. Daarom wil de Rijksoverheid kinderen en hun ouders helpen van jongs af aan vaardig te bewegen.
Als je kind niet luistert, ga dan dicht bij hem staan. Roep niet naar hem vanaf de andere kant van de kamer. Raak hem even aan, maak oogcontact en vertel kort en duidelijk wat je wilt: 'niet aankomen' bijvoorbeeld. Steeds als hij het weer doet, zeg je hetzelfde.
Vanaf zijn 7e verjaardag wordt je kind voorzichtiger en rustiger. Hij krijgt meer controle over zijn lichaam en denkt meer na voordat hij iets doet. En hij leert ook om meer geduld te hebben. Meisjes zijn hierin trouwens iets sneller dan jongens.
Druk gedrag, ook wel hyperactief gedrag genoemd: Veel rondrennen, klimmen, friemelen aan kleding.Moeite met rustig spelen, stilzitten of ontspannen. Ondoordacht gedrag, ook wel impulsief gedrag genoemd: Snel reageren zonder nadenken, veel praten en dingen eruit flappen.
Geschikte straf
Laat je kind de rommel opruimen, repareren wat kapot is gemaakt, of meebetalen (bijvoorbeeld voor een reparatie) van het zakgeld. Neem tijdelijk iets weg wat je kind leuk vindt: een internet- of telefoonverbod, bankpasje inleveren, huisarrest, geen tv mogen kijken, of niet mogen logeren bij vrienden.
Peuters willen de wereld ontdekken en gaan meer en meer hun grenzen verkennen. Ze willen steeds meer zelf doen en van alles uitproberen. Je kind heeft behoefte aan meer onafhankelijkheid en wil zo veel mogelijk zelf bepalen, zelf dingen kiezen en dingen zelf gaan doen.
Meisjes van vijf jaar met een lengte van ongeveer 112 cm wegen gemiddeld 18 kg, met een minimum van ongeveer 16 kg en een maximum van 22 kg. Jongens van vijf jaar met een lengte van ongeveer 113 cm wegen gemiddeld 19 kg, met een minimum van 17 kg en een maximum van 23 kg.