Het Hof van Cassatie gaat enkel na of een “in laatste aanleg gewezen” vonnis of arrest (dit is nà het instellen van de gewone rechtsmiddelen van hoger beroep en verzet), de wet schendt of een rechtsregel miskent.
Wat gebeurt er na de cassatie? Er kunnen 3 uitkomsten zijn: De Hoge Raad bepaalt dat de uitspraak niet geldig is en dat het gerechtshof het strafproces opnieuw moet doen. Of dat een deel van het strafproces opnieuw moet.
Cassatie afgewezen
Ingeval het cassatieberoep wordt afgewezen, dan wordt de uitspraak van het gerechtshof onherroepelijk. Het kan dan tot een executie van de straf komen. Gewoonlijk is dat het einde van de zaak.
De Hoge Raad is cassatierechter. Dat wil zeggen: een hoogste rechter die niet alle aspecten van een zaak kan beoordelen, maar alleen kan nagaan of de lagere rechter, een rechtbank of een gerechtshof, het recht juist heeft toegepast en of deze de regels voor de procedure goed heeft gevolgd.
Discussie over de feiten is in cassatie zo goed als uitgesloten. Alleen in gevallen waarin een feitelijk oordeel van de lagere rechter als onbegrijpelijk of onvoldoende gemotiveerd moet worden aangemerkt, is er de mogelijkheid om daarover bij de Hoge Raad te klagen.
KOSTEN IN CASSATIE
De kostprijs van een cassatieprocedure hangt af van het ereloon van de cassatieadvocaat en de complexiteit van de zaak. Voor het cassatieadvies bedraagt het bedrag ongeveer 2.500 EUR, idem voor de effectief voeren van procedure.
Indien u een negatief preadvies ontvangt dan heeft u zich de kosten voor een “normaal” cassatieadvies bespaard. Een cassatiepreadvies kost € 500 inclusief btw.
Wie het niet eens is met een uitspraak van de rechtbank, kan in hoger beroep gaan. Vier gerechtshoven behandelen het hoger beroep van strafzaken, civiele zaken (zoals scheiding), kantonzaken (zoals ontslag) en belastingzaken.
Cassatiemiddelen zijn de argumenten die worden opgesteld tegen de uitspraak van een lagere rechter, welke worden verwerkt in de cassatieschriftuur. Uw advocaat formuleert daarin dus de klachten die u heeft tegen de eerder gedane uitspraak.
Griffierecht bij de Hoge Raad. Bij de Hoge Raad betaalt de partij die cassatieberoep of de herziening heeft ingediend de griffierechten. In civiele zaken betaalt ook de verweerder griffierechten.
Het belangrijkste verschil tussen hoger beroep en cassatie is dat in hoger beroep de zaak in zijn geheel opnieuw ter beoordeling kan worden voorgelegd en in cassatie niet; in cassatie beoordeelt de Hoge Raad alleen of in hoger beroep het recht goed is toegepast.
Cassatie heeft schorsende werking, tenzij (zoals meestal gevorderd wordt) de bestreden beslissing uitvoerbaar bij voorraad verklaard is (art.
De cassatie procedure in strafzaken duurt tegenwoordig gemiddeld ongeveer een jaar. Maar een cassatiezaak kan ook een stuk korter of langer duren. Soms stuurt het hof het dossier al binnen een maand naar de Hoge Raad, soms pas na ruim een jaar.
De rechtbank kun je vergelijken met de provincies en daar worden de moeilijkere zaken gedaan. Het gerechtshof komt boven de rechtbanken. Hier worden alleen maar rechtszaken gedaan die 'opnieuw gedaan' moeten worden. Ten slotte heb je in Nederland de Hoge Raad.
De Hoge Raad is de hoogste rechter en kan besluiten dat een rechtszaak over moet. De Hoge Raad kan ook besluiten dat een rechtszaak heropend moet worden (herziening).
Wilt u in cassatie na hoger beroep? U bent in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof, maar bent het ook niet eens met die uitspraak. Dan kunt u in cassatie na hoger beroep bij de Hoge Raad. Deze hoogste rechter oordeelt of het recht en de procesregels correct zijn toegepast door het gerechtshof.
Gemiddelde doorlooptijd. De gemiddelde doorlooptijd in civiele zaken is ongeveer 360 kalenderdagen. Dat is de tijd die verstrijkt tussen de datum van het instellen van cassatie en de datum van uitspraak.
Het Hof van Cassatie oordeelt over de wettigheid van de rechterlijke beslissingen. Het spreekt zich niet uit over feiten. Een cassatieberoep is een bijzondere rechtspleging.
Als blijkt dat er een rechtsregel werd overtreden, verbreekt het Hof van Cassatie het vonnis of het arrest. Het Hof van Cassatie stuurt de zaak dan naar een andere rechtbank van hetzelfde niveau als de rechtbank die het oorspronkelijke vonnis heeft uitgesproken. De zaak wordt daar dan opnieuw behandeld.
Een rechter zetelend in het Hof van Cassatie wordt een raadsheer genoemd. Dit geldt ook vrouwelijke rechters. In de regel zetelen er vijf raadsheren in een kamer. In eenvoudige zaken zetelen er slechts drie raadsheren.
In deze blog wordt uitgegaan van een cassatieprocedure in een reguliere strafzaak, waarin het de verdachte is die cassatie heeft ingesteld. De cassatie procedure in deze zaken duurt tegenwoordig gemiddeld ongeveer een jaar. Maar een cassatiezaak kan ook een stuk korter of langer duren.
Cassatie die wordt ingesteld door het Openbaar Ministerie, wanneer het een uitspraak van de Hoge Raad wil hebben in een specifieke situatie. Hierbij gaat het vaak om de uitleg van een (ongeschreven) rechtsregel of een wetsartikel.
Oorspronkelijk beroep van appellant. Wordt zo genoemd wanneer incidenteel beroep is ingesteld.
Constitutionele toetsing door de rechter houdt in dat de rechter toetst (of mag toetsen) of wetten al dan niet in overeenstemming zijn met de Grondwet. Het huidige artikel 120 van de Grondwet bepaalt dat de rechter niet mag beoordelen of wetten en verdragen in strijd zijn met de Grondwet.