U vraagt het verlof schriftelijk aan bij uw werkgever en minstens 2 weken voordat het verlof ingaat.
Als werknemer moet je in ieder geval 14 dagen van te voren de aanvraag hebben ingediend. Dit gebeurt schriftelijk met vakantiebriefjes of met behulp van een digitaal systeem. In principe moet een werkgever het verzoek goedkeuren. Echter, wanneer er een goede reden voor is, mag deze geweigerd worden.
Aanvraag van vakantiedagen
Om verlof te krijgen, moet de werknemer een aanvraag indienen bij diens werkgever. Deze aanvraag dient tijdig te gebeuren: Één of meerdere weken verlof vraagt u best een aantal maanden op voorhand aan. Een dag of een paar dagen verlof dient u ongeveer vier weken op voorhand aan te vragen.
Je werkgever mag je vakantie ook weigeren als je te weinig vakantiedagen hebt. Het is daarom goed om te weten hoeveel vrije dagen je jaarlijks hebt. Je hebt in ieder geval recht op het wettelijke aantal, maar vaak krijg je er meer: de bovenwettelijke vakantiedagen.
Soms weet je je plannen gewoon nog niet en van de wet hoef je niet x maanden van tevoren een vakantieaanvraag te doen. "In de wet staat dat de vakantie wordt vastgesteld aan de hand van de vakantieaanvraag van de werknemer", zegt Veenhuijzen. "De werkgever is verplicht om daar binnen twee weken antwoord op te geven.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Als je op vakantie wilt, dan moet je dit schriftelijk aanvragen bij je werkgever. Je laat weten wanneer en hoe lang je op vakantie wilt. Je werkgever heeft 2 weken de tijd om je aanvraag goed te keuren.
Hoewel de werknemer in ieder geval jaarlijks recht heeft op een vakantie van twee aaneengesloten weken, is hij niet verplicht een dergelijke vakantie op te nemen. Als hij er voor kiest in een bepaald jaar geen vakantie op te nemen, dan kan de werkgever hem in beginsel niet verplichten tot het (toch) opnemen daarvan.
In de wet is bijvoorbeeld niet geregeld hoe lang een medewerker maximaal op vakantie mag. De wet kent alleen een minimale termijn; de werknemer moet jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten van een vakantie kunnen genieten.
Je neemt zelf ontslag
Ook als je vakantie neemt tijdens je opzeg zal deze toch op de normaal voorziene datum eindigen. Hoelang je vakantie neemt heeft geen belang, zelfs niet als je daardoor geen enkele dag van je opzegtermijn zou presteren.
Geef je baas een voorstel voor je verlof en hij geeft zijn akkoord of keurt je aanvraag af. Je beslist dus in samenspraak, zonder dat een van de partijen verlof mag opdringen. Daarover zijn wel enkele regels: Je hebt recht op minstens één week onafgebroken vakantie per jaar.
Uitgangspunt. Uitgangspunt is dat de werknemer, met toestemming van de werkgever, bepaalt wanneer en hoe hij zijn vrije dagen opneemt. Het is dus 'vrij vragen en krijgen' en niet 'vrij nemen'. Een werkgever kan een werknemer niet verplichten om zijn vakantiedagen op te nemen.
Heb ik recht op vakantie? Ja, ook als je nog geen verlof hebt 'opgebouwd', kan je recht hebben op betaalde vakantie. Hoe dat precies werkt, hangt af van jouw sector: werk je in de privésector of werk je in het onderwijs of voor de overheid?
In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over deze extra vakantiedagen. Gemiddeld heeft een werknemer in Nederland een totaal van 25 vakantiedagen. De vakantiedagen bouw je op naar evenredigheid van het verstreken deel van het jaar.
Dit is de main takeaway: Meestal is het slimmer je vakantiedagen op te nemen in plaats van uit te betalen. Zelfs bij ontslag of vertrek. Je moet namelijk flink wat belasting betalen als je je vakantiedagen laat uitbetalen.
Zo berekent u uw wettelijke vakantiedagen
Per jaar krijgt u 4 keer het aantal uren dat u (gemiddeld) per week werkt. Stel, u werkt 40 uur per week. U heeft dan recht op 4 x 40 uren = 160 vakantie-uren. Als u 8 uur per dag werkt, heeft u 20 wettelijke vakantiedagen per jaar.
Voor werknemers die op 31 december 2016, 50 jaar of ouder zijn is een overgangsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2023 had een werknemer van 54 jaar of ouder recht op de extra vakantie-uren. Per 1 januari 2023 geldt het recht op extra vakantie-uren geldt voor werknemers die 55 jaar of ouder zijn.
Volgens de cao hebben werknemers recht op drie aaneensluitende weken vakantie per jaar. Dit hoeft niet per se in de zomer te zijn. Zij hebben dan ook het recht om de weekenden voor en na de vakantie vrij te zijn. In de zomervakantie kan dit soms voor het weekend tussen de twee vakantieblokken voor problemen zorgen.
'De hoogste piek in welbevinden bereiken ze na acht dagen. ' Van de gemiddeld vijf weken vakantie per jaar zou je dus het beste een of twee vakanties van meer dan acht dagen kunnen plannen en de resterende vakantiedagen over het jaar kunnen verspreiden, concludeert De Bloom.
Iedere werknemer heeft recht op 4 werkweken vakantie per jaar. Bijvoorbeeld: als u 28 uur per week werkt, dan heeft u recht op minimaal 112 uur vakantie per jaar (4 maal 28).
U heeft jaarlijks recht op een aantal vakantiedagen. Dit is minimaal 4 keer het aantal uren dat u wekelijks werkt. Werkt u bijvoorbeeld elke week 40 uur? Dan heeft u elk jaar recht op 160 vakantie-uren.
Onbetaald verlof
In uw cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over (gedeeltelijke) doorbetaling van uw loon. Onbetaald buitengewoon verlof kunt u opnemen voor bijvoorbeeld een lange reis of een studie. Opnemen van onbetaald verlof kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld toeslagen, pensioen en vakantiedagen.
Meld je meteen ziek
Word je ziek tijdens vakantie, meld dit dan meteen aan je werkgever. Doe dit op dezelfde manier als altijd; vaak staat in het verzuimreglement of personeelshandboek hoe het moet. Zo moet je je vaak vóór een bepaald tijdstip of bij een bepaald persoon ziek melden.
Officieel werkt het zo: je dient een verlofaanvraag in bij je werkgever, schriftelijk of mondeling.Heb je na twee weken geen schriftelijke afwijzing, dan is de vakantie goedgekeurd. Hoe verdeel je de vakantieperiode eerlijk met je collega's? Iedereen wil op hetzelfde moment vrij, maar dat kan niet.
U heeft gemiddeld 27 uur per week recht op loon. U heeft recht op 144 × 27/36 = 108 wettelijke vakantie-uren per jaar.