Blancheer de (gedopte) noten in kokend water (1 minuutje voor amandelen, 2 voor walnoten, 3 minuten voor hazelnoten) en laat ze schrikken in een kom water met ijsblokjes. Je kunt de velletjes er nu makkelijk af halen.
Walnoten pellen
Walnoten kunnen gemakkelijk gepeld worden als ze eerst voor 30 seconden in kokend water hebben gelegen en direct daarna afgespoeld worden met koud water.
Je kunt ze pellen om de bittere smaak te verliezen. Doe dit door ze eerst 30 seconden in kokend water te leggen en vervolgens direct met koud water af te spoelen. Met een mesje is het nu gemakkelijk om het losse velletje eraf te halen. Door de walnoten in de pan of in de oven te doen, kun je ze roosteren.
Nadat je de dunne schil hebt verwijderd, blijft er een kleine noot met dun bruin vliesje over. Dat heeft een bittere smaak en is moeilijk te verwijderen. Rooster ze in een droge pan of op de bakplaat in de oven tot het vliesje donker is.Wrijf de nootjes daarna tegen elkaar zodat het vliesje makkelijk los laat.
Om te vermijden dat er onzuiverheden, die schimmelziekten of slechte aroma's kunnen afgeven, rond de noten blijft hangen moeten de noten zo snel mogelijk gewassen worden. In het geval van walnoten geoogst met de groene bolster moet tijdens deze stap ook de bolster verwijderd worden.
Hoe lang kan je walnoten bewaren? Walnoten kunnen lang worden bewaard als ze op de juiste manier worden opgeslagen. In het algemeen kunnen ongepelde walnoten tot wel twee jaar worden bewaard in een koele, droge en donkere omgeving, zoals een voorraadkast.
Wanneer een walnoot vers van de boom komt, heeft deze nog een hoog vochtgehalte, wat kan leiden tot een muffe smaak en textuur, evenals bederf en schimmelvorming. Om deze reden is het belangrijk om walnoten eerst te drogen voordat je ze eet.
Bewaar walnoten daarom altijd op een donkere droge plek. Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren.
Wassen maar
Na het oppakken van de walnoten, dienen ze direct gewassen te worden. Haal alle restjes bolster er af. Hoe beter je deze resten verwijderd hoe langer de walnoot goed blijft en hoe lekkerder hij smaakt. Wanneer ze helemaal schoon zijn, kunnen ze gedroogd worden.
Tip 4: Laat de walnoten binnen in een goed geventileerde ruimte nadrogen, maar niet bij een raam, dan gaat het drogen te snel! Tip 5: Na twee weken drogen is de smaak optimaal en zijn de walnoten wel tot twee jaar houdbaar. P.S. Met deze walnoten kun je vervolgens een heerlijke walnotentaart maken, lees hier hoe!
Bewaar noten in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
Walnoten smaken van nature al erg lekker, maar door ze kort te roosteren komt de smaak nog beter naar voren. Lees hier hoe u walnoten het beste roosterd. De walnoot is van zichzelf al erg lekker en beschikt ook zonder dat hij geroosterd is over een lekkere notensmaak.
Dit doe je door twee walnoten te pakken en ze klem te zetten in je hand, waarna je veel druk uitoefent terwijl je een vuist probeert te maken. Doe je dit goed, dan zal minstens een van de noten kraken.
Het enige wat je hoeft te doen is de noten op een magnetronbestendig bord leggen en er een theelepeltje neutrale olie doorheen roeren. Zorg ervoor dat je ze goed over het bord verspreidt. Rooster de noten vervolgens in de magnetron in intervallen van 1 minuut.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Dus overdrijf het niet want er zitten veel calorieën in noten.
Omdat ze nat zijn kunnen ze gaan schimmelen. Je kunt de walnoten langer bewaren door ze in te vriezen. Ook kan je ze zelf drogen. Hiervoor leg je de walnoten op een rooster in een warme, goed geventileerde ruimte.
Deze vruchten, walnoten of okkernoten, zitten in een dikke groene bolster die gebruikt kan worden bij de bereiding van notenwijn. Als de noot rijp is, splijt de bolster open en valt hij op de grond. Niet alle noten zijn tegelijkertijd rijp, het oogsten zal dan ook een paar weken in beslag nemen.
Laat de noten zo lang mogelijk aan de boom; vroege vorst kan geen kwaad. Sla ze niet van de boom, maar wacht tot ze vanzelf op de grond vallen.
Versheid controleren: Noten kunnen na verloop van tijd ranzig worden en hun smaak verliezen. Controleer regelmatig de geur en smaak van de noten om te zien of ze nog vers zijn. Als ze een onaangename geur hebben ontwikkeld, is het tijd om ze weg te gooien.
Wanneer je walnoten op een droge, goed ventileerde plaats bewaart, zijn ze minstens twee jaar houdbaar.
Walnoten zijn tevens een natuurlijke bron van melatonine, een stof in het lichaam die helpt bij het reguleren van je interne klok. 1 gram walnoten bevat tussen de 2,5 en 4,5 ng melatonine. De gemiddelde volwassen dosis van melatonine om te helpen met slapeloosheid is tussen 1 en 5 gram per dag.
Walnoten bestaan uit vetten, eiwitten en voedingsvezels en zijn rijk aan omega-3-vetzuren en α-linoleenzuur (zoals ook aanwezig in vette vis) die goed zijn voor hart en vaten. Het regelmatig eten van noten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 15% en het sterftecijfer door hart- en vaatziekten met 23%.
Waarom noten, zaden en granen weken? Het weken van noten, zaden en granen (ze vochtig maken) repliceert in feite de perfecte vochtige omstandigheden die nodig zijn voor ontkieming. Door dit proces worden de antinutriënten en enzymremmers geneutraliseerd waardoor ze beter verteerbaar worden.