Zo volstaan accuschroefboormachines tot 12V voor lichte klussen zoals schroeven en kleine gaten boren in hout. Maar voor zwaardere klussen, bijvoorbeeld schroeven in hout én staal, heb je een toestel van 18V - 20V nodig. Bij een accuboorhamer ligt het voltage het best rond 40V.
Dingen waar je bij aanschaf op moet letten zijn het vermogen, het koppel en bij accumachines de capaciteit. Een vermogen van 450 – 600 Watt is voor de meeste klusjes toereikend en een accu van 1,5 Ah (Ampère per uur) levert lang genoeg stroom om die klusjes in één keer af te ronden.
Een klopboormachine is voor velen nog dé machine voor het boren in steen en beton. De boorhamer bracht daar echter een jaar of 30 geleden verandering in. Het belangrijkste kenmerk van een boorhamer is namelijk dat deze door hard materiaal heen kan boren. Om te boren in beton gebruik je dus het beste een boorhamer.
In het geval van het boren in metaal is de juiste boor natuurlijk een metaalboor. Deze boor is voorzien van een zeer scherpe punt en heeft een cilindrische schacht waarlangs het uitgeboorde metaal wordt afgevoerd.
Bij elk type boormachine geldt: hoe hoger de voltage, hoe krachtiger de machine. Zo volstaan accuschroefboormachines tot 12V voor lichte klussen zoals schroeven en kleine gaten boren in hout. Maar voor zwaardere klussen, bijvoorbeeld schroeven in hout én staal, heb je een toestel van 18V - 20V nodig.
Je dient allereerst altijd te kijken naar het soort steen waar je in wilt boren. Er zijn steenboren, betonboren of diamantboreb. Voor de harde steensoorten heb je vrijwel altijd een betonboor nodig. Voor de wat zachtige soorten steen red je het vaak met een steen of betonboor.
Boren in steen of beton
De meeste muren zijn van steen of beton. Je kunt dan een steenboor of een betonboor gebruiken.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarmee je in beton boort heel simpel. Het is namelijk een boorhamer. Dit type boormachine heeft naast een roterende functie een klopfunctie. En ja, die functie vind je ook bij een klopboormachine.
Voor het incidenteel boren van kleine gaten, de kleinere boorklussen, heb je genoeg aan een klopboormachine met een vermogen van 600 W. Voor regelmatiger gebruik, en het boren van grotere gaten kun je het beste kiezen voor een klopboormachine met een vermogen tussen de 600 en 900 W.
Accuboormachines zijn er met accu's in verschillende spanningen. De spanning wordt uitgedrukt in Volt. De prestaties van de accuboormachine zal beter zijn naarmate de spanning van de accu hoger is; hierdoor zal de boormachine krachtiger worden en zonder veel moeite door zware materialen kunnen boren of schroeven.
Dankzij de klopfunctie van een klopboormachine kan je makkelijk schroeven en boren in stevige materialen zoals houten planken, staal en metselwerk. Een juiste instelling van de klopfunctie, het koppel en de versnellingen en een aangepaste keuze van bits en boren zijn ook hier belangrijk.
Volgens ons onderzoek is de DeWalt DCD777S2T de beste boormachine voor de meeste mensen. Hij is geschikt om zowel te schroeven als te boren in gips, hout, metaal en zachte stenen. Wil je door baksteen of tegels boren dan heb je eerder een klopboormachine nodig. Deze halen gruis weg tijdens het boren.
Wie maakt de meest ergonomische gereedschappen? Als het gaat om ergonomisch gereedschap, dan komt – volgens de Amerikanen dan – het merk DeWalt als winnaar uit de bus. Het zilver gaat wederom naar Makita, terwijl Milwaukee genoegen moet nemen met de derde plek: DeWalt (19 stemmen)
Net als de Parkside heeft de DeWalt twee versnellingen en een koolborstelloze motor. Waar hij vooral in uitblinkt, is het gebruiksgemak. Het is een zeer degelijke machine die goed door alle veiligheidstests komt. Ook de accu en de lader zijn goed.
Als best Getest én Beste Koop!
Het merk Parkside biedt namelijk het beste van beide werelden. En van een heel goede kwaliteit: de Consumentenbond beoordeelde de boormachine van het Parkside als allerbest! Makita en Bosch, eat your heart out!
Op zoek naar een boormachine waarmee je kan schroeven en boren in harde materialen, zoals steen, tegels of staal? Dan is een accuboormachine met klopfunctie hiervoor de beste oplossing.
Als je in steen, zoals baksteen, gaat boren gebruik je een steenboor. Wil je boren in beton? Gebruik dan een speciale betonboor. Boor grote gaten in steen of beton altijd eerst voor met een 4 mm steenboortje.
Het grote verschil tussen een klopboor en een boorhamer is de overbrenging van de slagkracht. Bij een boorhamer gebeurt dit door een pneumatische zuiger die luchtdruk opbouwt. Anders dan bij een klopboormachine wordt de slag direct overgebracht op de boor.
Conclusie. Je gebruikt een boorhamer voor het boren in harde steensoorten en beton. Ga je aan de slag met zachte steensoorten, hout en metaal? Dan is een klopboormachine de beste keuze.
Met een klopboormachine kun je prima door steen heen boren, echter als je een gat wilt maken in een betonnen wand is een boorhamer een must. Als je eenmaal de juiste boormachine hebt gekozen is het belangrijk de juiste boor op de machine te zetten. Als je niet de juiste boor kiest is de kans groot dat deze kapot gaat.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.
Betonboren zijn bot en hebben een stompe kop met vleugels, die als een beitel te werk gaat. De kop is gemaakt van extreem hard materiaal, namelijk wolfraamcarbide of widia (van het Duitse wie diamant: als diamant).