Maak verchroomde kranen wekelijks schoon met een sopje van een mild schoonmaakmiddel (groene zeep) en lauw water. Breng dit sopje aan op een zachte, krasvrije doek en poets de kraan voorzichtig schoon. Spoel de kraan daarna goed schoon met lauwwarm water en droog hem met een droge, schone, zachte doek.
Chroom kraan poetsen met afwasmiddel
Maak een sopje van warm water. Voeg nu het afwasmiddel toe. Met een zachte doek of spons reinigt u het chromen oppervlak. Spoel het oppervlak vervolgens af en droog het.
Gebruik een mild reinigingsmiddel op citroenzuurbasis om je douche kraan, of thermostaatkraan te ontkalken. Het concentraat niet rechtstreeks op de mengkraan sproeien, maar op een doekje. Hiermee kun je het schoonmaakmiddel beter verdelen.
Gebruik groene zeep om de wasbak schoon te maken
Groene zeep is een milieuvriendelijk en natuurlijk product dat je heel goed kunt gebruiken om de wasbak schoon te maken. Daarnaast heeft Driehoek zeep een ontvettende werking, dat een laagje achterlaat.
Vul het bakje met schoonmaakazijn en hang het uiteinde van de kraan in het bakje met schoonmaakazijn. Laat het zo een nachtje staan en het ontkalken van je kraan is weer voltooid. Goed naspoelen met water net als in de bovenstaande stap vermeld.
Wikkel daarvoor keukenpapier om de kraan en zet dit vast met touwtjes of elastiekjes. Schenk vervolgens schoonmaakazijn over het keukenpapier zodat dit goed nat wordt. Laat dit wederom een nacht intrekken en verwijder het de volgende ochtend van de kraan.
Gebruik azijn
Er bestaan heel wat speciale schoonmaakproducten om kranen te ontkalken, maar vaak zijn die erg agressief. Met gewone schoonmaakazijn die u oplost in wat heet water klaart u de klus net zo goed. Gebruik altijd een zachte doek en spoel uw kraan na met helder water. Droog de kraan ten slotte goed af.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.
De Dettol Citroen & Limoen is de beste allesreiniger met een rapportcijfer van een 8,7! Het middel zit bomvol met detergenten, waardoor het vet en ander vuil goed oplost.
De Ph waarde van de schoonmaakproducten
Een Ph waarde van 7 is neutraal, dit zijn dan vaak de allesreinigers. Een ontvetter (ook wel een alkalisch of basisch genoemd) heeft een Ph waarde van 8 of hoger. Een ontkalker heeft daarentegen een Ph waarde van 6 of lager.
Hoe vaak je dit moet doen is afhankelijk van waar je woont. Per regio verschilt het namelijk hoeveel kalk er in het kraanwater zit. Over het algemeen is het zo dat hoe noorderlijker je in het land bent, des te minder kalk zit er in het water. Je hoeft de kraan dan ook minder vaak te ontkalken.
Krijg je toch een kalkvlek op de zwarte kraan? Geen paniek, gebruik dan schoonmaakmiddel op basis van citroenzuur, gebruik geen middelen met chloor of andere agressieve middelen. Laat schuursponsjes, schuurmiddelen of microvezeldoeken in de kast liggen.
Met baking soda kun je alles schoonmaken, maar het is vooral een goede, natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakazijn. Je kunt tegels, wasbak, toilet en douche ermee schoonmaken, vieze plekken op de vloer wegpoetsen, koffie- en theeaanslag verwijderen en vieze geurtjes uit de snijplank halen.
De kardoes bevindt zich in het kraanhuis. Trek hem daaruit en dompel hem tot de roestvrijstalen ring tien minuten onder in een glas met Grohclean (u kunt ook azijn of snelontkalker nemen, dan is de tijdsduur niet belangrijk). Spoel na het ontkalken de kardoes af met water. Haal nu de rubberen ringen en zeefjes los.
Chroom raakt door de afzetting van kalk snel aangetast. Een goede manier om deze kalkafzetting te verwijderen en het chroom weer te laten glimmen is door gebruik te maken van schoonmaakazijn.
Maak de wc-pot kalkvrij en schoon
Trek de huishoudhandschoenen aan, spuit toiletreiniger of schoonmaakazijn in de wc-pot - ja, ook onder de rand :-) - en borstel met de toiletborstel de binnenkant van de pot goed schoon.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Gebruik geen chemische of schurende schoonmaakmiddelen in de badkamer. Deze schoonmaakmiddelen kunnen vlekken, kringen en onherstelbare krassen veroorzaken. Neutrale en oplosbare schoonmaakmiddelen zijn het beste voor uw badkamer. Een zachte doek, spons of zeem werken het beste.
Demonteer de oude perlator
Draai de perlator met de klok mee uit de kraan. Gebruik eventueel een tang in combinatie met een theedoek om beschadigingen te voorkomen. Verwijder gelijk de kalkresten door een doek met schoonmaakazijn om de kraan heen te hangen en in te laten trekken.
Een goed middel om kalkaanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. U kunt hiervoor ook natuurazijn gebruiken en dit eventueel verdunnen met water. Schoonmaakazijn werkt echter sneller omdat het zuurder is.
Doorgaans gaat een kraan zo'n tien jaar mee.