Omdat verliefdheid ook stressvol is, maakt je lichaam ook cortisol aan. Het moment waarop cortisol vrijkomt, vernauwen de bloedvaten rondom je darmen zich eventjes, waardoor je 'vlinders' in je buik voelt. Oh, en de stress zorgt er ook voor dat je je een hele dag misselijk kunt voelen of geen honger hebt.
Je bloed kiest een andere weg
Het bloed dat stroomt naar je buik begint te haperen en je maagspieren die verslappen. Je maag stuurt een seintje naar je hersenen met als bericht dat je maag iets vreemds aanvoelt. Je hersenen vertalen dit gevoel als vlinders in je buik.
Ook verliefdheid zorgt voor een stressreactie waardoor je lichaam in een 'vecht of vlucht' stand komt te staan. Zo gaat je hart sneller kloppen, je pupillen vergroten, je krijgt klamme handen en je eetlust vermindert.Je kunt je hierdoor ook wat zenuwachtig en opgewonden voelen.
Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan.Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt." Je hersenen maken de 'knuffelstoffen' oxytocine en vasopressine aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt.
Vrouwen die helemaal in de wolken zijn met hun nieuwe liefde, kunnen letterlijk ziek zijn van verliefdheid. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat vrouwen die verliefd zijn, een bepaald eiwit produceren dat het lichaam normaal gesproken aanmaakt om infecties te bestrijden.
Omdat verliefdheid ook stressvol is, maakt je lichaam ook cortisol aan. Het moment waarop cortisol vrijkomt, vernauwen de bloedvaten rondom je darmen zich eventjes, waardoor je 'vlinders' in je buik voelt. Oh, en de stress zorgt er ook voor dat je je een hele dag misselijk kunt voelen of geen honger hebt.
Fase 3: Dopamine
Wanneer de opwinding van beide kanten komt, kan verliefdheid makkelijk ontbranden. Dan komt dopamine om de hoek kijken. Je wil constant de ander opzoeken, omdat dopamine je een intens euforisch gevoel geeft. Dat krijg je wanneer je bij de persoon in kwestie in de buurt bent.
Niet slapen
In de eerste paar maanden dat je verliefd wordt, daalt je serotoninespiegel een beetje. Meestal beschreven als het feel-good hormoon, is het ook verantwoordelijk om je kalm en slaperig te houden. Met al die dopamine en noradrenaline die door je aderen stromen, is je lichaam nu niet klaar om te slapen.
Zo wijst onderzoek uit dat in het merendeel van de relaties de periode van verliefdheid tussen de 6 maanden en 2 jaar duurt. Jouw tijdsindicatie lijkt daar mooi op aan te sluiten. Na die periode zijn de gevoelens van verliefdheid veel minder intens.
Wanneer je naar je eigen relatie kijkt, en het ene uiterste is verliefdheid: gericht zijn op jezelf, nemen, halen of willen hebben wat je zelf nodig hebt. De ander moet jouw tekort opvullen. En het andere uiterste liefde: gericht op de ander, geven wat de ander nodig heeft, er voor de ander zijn.
Als je heel erg verliefd bent, voelt het alsof je vlinders in je buik hebt. Maar eigenlijk reageer je tijdens een verliefdheid precies hetzelfde als bij dreigend gevaar. Het klinkt misschien gek, maar die vlinders in je buik hebben te maken met een vecht-vluchtreactie die in gang gezet wordt als je straalverliefd bent.
Je pupillen verraden je gevoelens
Als je schrikt, dan verwijden de pupillen ook. De hoeveelheid licht speelt eveneens een rol. Overdag in helder licht zijn de pupillen klein, 's avonds en 's nachts veel groter. Of iemand je nu aantrekkelijk vindt of net bang van je is, kun je dus moeilijk aflezen aan de ogen.
Het stofje in onze hersenen dat ervoor zorgt dat we door en door verlangen naar onze partner is dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dopamine wordt aangemaakt wanneer we dingen doen die volgens de hersenen beloond moeten worden, zoals sporten, seks hebben, fijne aanrakingen ervaren en bovenal verliefd zijn.
Hormonen en neurotransmitters die worden aangemaakt en actief zijn tijdens de verliefdheid zouden ons lichaam uiteindelijk uitputten en daarom gaat verliefdheid vaak na een aantal maanden of jaren voorbij. Veel mensen geven daarbij aan dat deze verliefdheid niet geheel verdwijnt maar langzaam overgaat in 'houden van'.
Als je verliefd bent maken je hersenen dopamine en adrenaline aan; stofjes die ervoor zorgen dat je meer geluk en plezier ervaart. Dat is ook de reden dat een verliefd persoon graag bij de ander wil zijn want dan wordt er weer nieuwe dopamine en adrenaline aangemaakt, en geluk werkt nou eenmaal verslavend.
Het lichaam houdt dat niet lang vol. Echte hevige verliefdheid duurt dan gemiddeld gelukkig maar zo'n 3 maanden.” Als het veel langer dan dat zou duren zou de stressreactie op den duur je lichaam afbreken.
Sommige mensen geloven dat je in je leven slechts één grote liefde kunt hebben, terwijl de ander elk jaar een nieuwe partner heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je in je leven op drie mensen écht verliefd wordt. Tijdens die drie keer dat we verliefd worden, worden we telkens op een andere manier verliefd.
In het algemeen geldt dat hoe ouder je bent bij diagnose, hoe langzamer type 1 diabetes zich ontwikkelt. Daardoor zijn er volwasssenen die na diagnose soms wel meer dan een jaar in de honeymoon verkeren. Bij tieners duurt het korter, van een paar weken tot een paar maanden.
Je wilt de hele tijd bij die persoon zijn. Nog een verschil tussen een crush en een verliefdheid: bij een crush word je de aanwezigheid van een persoon snel zat. Bij een verliefdheid wil je juist meer tijd met diegene doorbrengen en meer over hem of haar te weten komen.
We hebben het antwoord. Verliefd zijn is een van de leukste dingen die er is in het leven en het wordt nog beter: je valt er namelijk ook van af. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in Obesity.
Hoewel alleen jij kunt bepalen of je verliefd bent, zijn er enkele tekenen waar je op kunt letten: Je wilt de hele tijd bij deze persoon zijn en (fysiek) tijd met elkaar doorbrengen. Je voelt een toegenomen verlangen naar intimiteit en genegenheid. Je wilt alles, maar dan ook alles weten over hem of haar.
Het is goed voor je relatie
Tijd voor jezelf, het beter uitgerust zijn, het niet meer hoeven aanpassen op elkaars slaappatroon: je vermindert juist conflicten en irritaties. Niets werkt namelijk meer op je zenuwen dan wanneer je uit je diepe slaap wordt gehaald door een ander.
Verliefd-zijn gaat gepaard met een verlangen naar emotionele vereniging. Dat impliceert elkaar door en door te willen kennen. Verliefde stellen ervaren sterke lustgevoelens en willen de ander bezitten. Een opvallend kenmerk is ook de oncontroleerbaarheid: je hebt je gevoelens niet meer in de hand.
Vaak duurt deze fase een aantal maanden, maar het kan ook een aantal jaren duren. Het heeft er vooral mee te maken hoe vaak je de ander ziet. Hoe vaker je iemand ziet, hoe sneller het magische gevoel verdwijnt. Koppels die wat verder uit elkaar wonen, kunnen dus soms wel jaren in die eerste verliefde fase blijven.