Rozenstruiken hebben niet veel water nodig, maar de grond moet altijd vochtig zijn. Gebrek aan water maakt de rozen kwetsbaar voor ziekten zoals meeldauw. Een teveel aan water verstikt de wortels, dit kunt u herkennen doordat de blaadjes geel worden.
Sterreroetdauw wordt veroorzaakt door een schimmelziekteverwekker en komt alleen voor bij rozen. Op de bovenkant van de bladeren vormen zich stervormige, geelbruine tot zwarte vlekken, die zich snel kunnen uitbreiden.
Rozen wortelen vrij diep, daarom hoef je ze niet zo veel water te geven na het planten. Alleen bij langere droogteperiodes geef je één keer per week water, maar niet op de bladeren. De beste manier om een rozenstruik water te geven is met een druppelsysteem aan de voet. Zo kun je regelmatig water geven.
Rozen groeien niet in natte veengronden of droge zandgronden. Rozen wortelen diep, het is daarom belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. Heeft u een hoge grondwaterstand dan kunt u het beste niet aan rozen beginnen. De wortels zullen door de hoge grondwaterstand gaan rotten, dit is vooral in de winter het geval.
Kalk als levenselixir
Voldoende kalk in de bodem is dan ook een absolute vereiste. Zonder kalk hebben de wortels van rozen het moeilijk om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen. Geef je rozen daarom jaarlijks een voldoende dosis DCM Groen-Kalk®, een snel oplosbare korrelkalk, rijk aan magnesium.
Beendermeel, zuivere kwaliteitsvolle compost, goed oud verteerd mest (runder- en paardenmest) zijn uitstekend geschikt als voedingsbodem voor de rozen. Let op dat je deze messtoffen niet direct op de wortels geeft bij aanplant maar met de uitgegraven aarde mengt.
- Rozen houden van zon. Op zonnige plekken groeien en bloeien ze het best. Gedeeltelijke schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar een echt beschaduwde plek (onder een boom) is niet geschikt.
Ververs het water en voeg de tweede bloemenvoeding toe
De bacteriën die zich in de vaas hebben opgehoopt moeten weer uit de vaas. Vul de vaas met nieuw en schoon water en doe hier het tweede zakje bloemenvoeding in. Spoel de stelen van de rozen even af om te voorkomen dat ze bacteriën meenemen de schone vaas in.
Rozen kunnen niet goed tegen droogte, geef daarom tijdens droge periodes voldoende water. Bij zeer hoge temperaturen bewater je de roos elke twee tot drie dagen en bij voorkeur 's ochtends of 's avonds.
Soort bloem
Ten eerste verschilt de afhankelijkheid van water sterk per type bloem. Anthuriums kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een dag zonder water laten staan, terwijl een roos na een tiental minuten al verslapt.
In het voorjaar, maart/april, als de rozen gaan groeien kunt u Kieseriet en NPK meststof gebruiken voor een gezonde en bloeiende roos. Voordat de roos weer nieuwe knoppen moet gaan vormen. (N=stikstof, P=fosfaat, K=kalium) Bemest in juni/juli nog een keer. In kalk zit magnesium.
Als het even kan wil je natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten van mooie rozen op de vaas, maar ze gaan meestal niet langer mee dan uiterlijk twee weken.
Rozen verzorgen
Omdat rozen ontzettend snel groeien hebben ze regelmatig voeding nodig. Geef ze daarom in het voorjaar, na de eerste snoeibeurt, speciale rozenmest en herhaal dit in juni voor een extra boost in de zomer. Door je rozen te bemesten zijn ze beter bestand tegen ziektes en plagen.
Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat je plant snel weer mooi groen kleurt.
Vaak worden de bladeren dan eerst geel of juist heel bleek. Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven.
Er is dan te weinig water om alle voeding door de plant heen te transporteren. Op het moment dat de sapstroom stil komt te liggen, krijgen de bladeren niet meer het vocht en voeding wat ze nodig hebben om groen te blijven. Gevolg is gele en/of bruine bladeren die niet meer zullen herstellen.
Maar wist u dat het ook roos kan verergeren? Door te veel suiker en koolhydraten te eten, piekt het hormoon insuline.Zo'n piek zorgt weer voor een overproductie van talg, met mogelijk roos tot gevolg. De verzorgingsproducten die u gebruikt om uw haar te wassen en stylen, spelen bij roos mogelijk ook een rol.
Je herkent de trosrozen aan de kleinere bloemen. De meeste trosrozen bloeien van juni t/m oktober. Je hebt er dus de hele zomer plezier van! De struiken kunnen tot wel 120 cm hoog groeien en zijn verkrijgbaar in de volgende kleuren: zacht roze, oranje, rood, geel en wit.
Een rozenstruik snoeien kun je het best in de maand maart doen. Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen. Vroeger snoeien is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw. Ook kunnen de jonge scheuten, uitlopers, kapot vriezen bij nachtvorst.
De plaats waar je de vaas met rozen neerzet, is van invloed op hoe lang ze mooi en vers blijven. Zet ze nooit in direct zonlicht; liever op een koelere plek, maar ook weer niet op de tocht. Zet de rozen ook niet te dicht bij de verwarming of haard. Ook schijn je ze niet in de buurt van fruit te moeten zetten.
Sterroetdauw is een veel voorkomend probleem op rozen, maar komt ook voor op andere planten. De vlekken kunnen variëren in kleur, van grijs, geel of bruin tot zwart. De vlekken zijn in feite dode delen, veroorzaakt door de schimmel die de ziekte verspreid.
Welke je ook kiest, ze houden allemaal van een goed doorlatende, goed gevoede grond die liefst ook voldoende bekalkt is. Rozen die weinig voeding krijgen en in een te zure grond staan, verliezen al snel levenskracht: dunnere takken en teleurstellende bloei.
Bij het aanplanten moet je dus zeker zijn van de juiste locatie – op het juiste plekje kan je roos tot wel 20 jaar oud worden.
Maar er is één ding waar deze rozen niet tegen kunnen. Dat is regen. Als het langdurig regent tijdens de bloei kleven de dunne bloemblaadjes aan elkaar. De rozen kunnen hierdoor niet openen en verrotten aan de struik.