Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren (bijvoorbeeld spierkramp of een trillend ooglid), energie (emotioneel of prikkelbaar), weerstand en bloeddruk. Ook botontkalking kan een verband hebben met een magnesiumtekort.
We brengen de meest voorkomende symptomen van een magnesiumtekort in kaart: Spier- en zenuwstoornissen: krampen, stuiptrekkingen, trillingen ...Samentrekken van het oog. Hoofdpijn en migraine.
Een trillend ooglid, en kramp in de kuiten - dat zijn de symptomen van een magnesium tekort die iedereen wel herkent. Maar als het lichaam niet genoeg magnesium krijgt kan het dat ook op een andere manier uiten: Tintelend of verdoofd gevoel. Vermoeidheid, slapeloosheid, algehele malaise.
Magnesium is een mineraal dat ook wel bekend staat als het 'antistressmineraal'. Een magnesium tekort kan ontstaan bij langdurige stress of onvoldoende inname uit voeding of supplementen. Symptomen hiervan zijn klachten zoals kramp, tintelingen en een grotere gevoeligheid voor stress.
Veilige dosering magnesium
Dus hoeveel magnesium mag je dan per dag slikken? Volgens het Voedingscentrum loop je bij dagelijks meer dan 250 milligram extra magnesium (dus uit supplementen) het risico op darmklachten zoals diarree. Overigens is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor vrouwen 300 milligram.
Op korte termijn is het slikken van teveel magnesium in principe niet gevaarlijk, mits je verder gezond bent. Bij langdurige inname kan het daarentegen wel schadelijke gevolgen hebben. Dit komt vooral voorkomt bij mensen met problemen met hun hart, nieren of schildklier.
Calcium, magnesium en zink
Gebruik calcium-, zink- of magnesiumsupplementen niet tegelijkertijd. Ook niet met een calciumrijke maaltijd. Voor je maag is het prettiger om ze in te nemen met voeding.
Gedurende de nacht wordt in ons lichaam cortisol aangemaakt. Dit zorgt voor alertheid en energie bij het ontwaken. Voor beide processen, dus zowel voor de aanmaak van melatonine als voor de aanmaak van cortisol, is magnesium nodig.
De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.
Het varieert van persoon tot persoon hoe snel het magnesium werkt. Sommige mensen merken het effect binnen een week, waar het bij andere tot meer dan een maand kan duren voordat de effecten vernomen worden.
Kan extra magnesium slikken kwaad? 'Te veel magnesium slikken kan leiden tot diarree en andere darmklachten, waardoor je juist allerlei voedingsstoffen minder goed opneemt. Maar die klachten treden pas op bij hoge inname. Extra magnesium slikken kan dus niet snel kwaad, maar wees wel voorzichtig met de hoeveelheid.
Bij een zeer ernstig magnesium tekort kun je hartritmestoornissen en stuipen krijgen. Een zeer ernstig magnesium tekort komt maar zelden voor. Het is vaak lastig te achterhalen of de symptomen die je ervaart ook echt door een magnesium tekort komen. Je kunt het namelijk niet goed via een bloedtest vaststellen.
Magnesium is één van de belangrijkste vitamines en mineralen die je nodig hebt voor een goede gezondheid. Het is belangrijk voor het metabolisme, de overdracht van zenuwprikkels en ook voor de spierwerking1 is magnesium van vitaal belang. Het is dus cruciaal om genoeg voeding met magnesium op het menu te zetten.
Van alle magnesiumvormen is magnesium bisglycinaat het best opneembaar. Magnesium bisglycinaat is een verbinding tussen magnesium en het aminozuur glycine. Door deze verbinding wordt magnesium goed opgenomen, met name in de hersenen. Daarom draagt magnesium bisglycinaat bij aan een heldere geest.
Abrikozen, bananen en zelfs amandelen zijn slechts enkele voorbeelden van heerlijke vruchten die aanzienlijke hoeveelheden magnesium bevatten. En het is niet alleen fruit; vette vis zoals zalm, paranoten, cashewnoten en zelfs tarwekiemen zijn ook uitstekende bronnen.
Magnesium in bladgroenten
Bladgroenten zijn buitengewoon gezond en zitten boordevol magnesium en andere belangrijke voedingsstoffen. Groenten met aanzienlijke hoeveelheden magnesium zijn onder meer boerenkool, spinazie en raapstelen. Een portie gekookte spinazie bevat bijvoorbeeld 157 mg magnesium.
Calcium heeft magnesium nodig om opgenomen te worden in het lichaam en om goed te kunnen werken. Dit geldt ook andersom. Een goede verhouding tussen deze beide mineralen is daarom van belang. Daarnaast bevat het extra vitamine D (die de opname van calcium bevordert), vitamine K en B12.
Bijwerkingen. Vaak (1-10%): na een hoge dosis: diarree, zachte ontlasting, irritatie van het maag-darmkanaal. Zelden (0,01-0,1%): hypermagnesiëmie. Zeer zelden (< 0,01%): bij hoge doses en langdurig gebruik: vermoeidheid kan een aanduiding zijn dat een verhoogde magnesiumspiegel is bereikt.
Je herkent een teveel aan magnesium aan symptomen als diarree, misselijkheid, vermoeidheid, spierzwakten, hartkloppingen en lage bloeddruk. [2]. Belangrijk om te vermelden is dat sommige van deze symptomen niet alleen duiden op een teveel, maar juist ook op een tekort aan magnesium.
Na een paar dagen verdwijnen je klachten. Teveel magnesium innemen voor een korte periode is dan in principe niet gevaarlijk als je verder gezond bent. Bij langdurige inname kan het echter zeer schadelijke gevolgen hebben, iets wat vooral voorkomt bij mensen met nierproblemen.
Er is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 300-350 mg voor mannen en 250-350 mg voor vrouwen. De maximale dosering in supplementen van magnesium wordt gesteld op 400 mg. 1 tablet Plantina Magnesium met Taurine bevat 150 mg magnesium en 120 mg taurine.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Magnesium speelt ook een belangrijke rol bij de activatie van de energiebrandstof van het lichaam, genaamd ATP. ATP wordt namelijk pas actief wanneer het gebonden is aan magnesium.Dit kan ervoor zorgen dat je vaak moe bent.
Magnesiumtekort verhoogt risico op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes. Mensen met diabetes type 2 en een magnesiumtekort hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit resultaten van Radboudumc-onderzoekers Jeroen de Baaij en Lynette Oost.