Biotine. Biotine speelt een belangrijke rol in de synthese van een gezonde huid, haar en nagels en is daarom een van de beste vitamines tegen haaruitval. Een laag biotinegehalte, ook wel bekend als vitamine B7, wordt ook in verband gebracht met haaruitval.
Voeding is belangrijk voor een gezonde hoofdhuid en haar. Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
Wanneer je last hebt van haaruitval door vitaminetekort is er sprake van een tekort aan vitamine B en/of ijzer.
Pillen voor dikker haar bestaan helaas niet; vitamines, mineralen en collageen kunnen er niet voor zorgen dat de structuur van het haar daadwerkelijk verandert. Wél kan ons collageen supplement ervoor zorgen dat het haar gezonder wordt, de haarzakjes weer gezond worden en de haren veel minder uitvallen.
Haarverlies hoeft niet meteen te betekenen dat je een tekort aan magnesium hebt, maar het kan dat proces wel versnellen. Het is dus zeker aan te raden magnesium te gebruiken als je last hebt van veel haaruitval. Hoeveel magnesium je nodig hebt hangt van een aantal factoren af, zoals je geslacht en leeftijd.
Zink. Net als Selenium kan Zink een rol spelen in het voorkomen van haaruitval. Zink helpt bij de opbouw van eiwitten in je lichaam en draagt bij aan de opbouw van keratine. Zink vind je vooral in oesters, vlees, zonnebloempitten, bruin brood en peulvruchten.
Daarnaast zijn er ook andere oorzaken voor haaruitval. Met name haarziektes, kanker, ijzertekort, stress, medicijnen, een verminderde werking van de schildklier en slechte verzorging van de hoofdhuid. Sommige van deze oorzaken zijn te voorkomen.
Er zijn veel middelen tegen haaruitval te koop, zoals lotions, crèmes en shampoos (bijvoorbeeld met cafeïne). De werking van deze middelen is niet bewezen. Er is ook geen bewijs dat een dieet of vitaminepillen helpen. Zorg wel voor een gezonde leefstijl met veel bewegen, gezonde voeding en genoeg ontspanning.
Een teveel aan biotine is niet schadelijk voor je gezondheid. Het overschot plas je uit.
Een vitamine D tekort kan dunner haar en haarverlies veroorzaken, dat moeilijk terug te draaien is. Hier wil je dus op letten. Er is ook een link gevonden tussen lage ijzer- en zinkwaardes en tijdelijk haarverlies, genaamd telogeen effluvium. Naast zonlicht is voeding een belangrijke bron van vitamine D.
Je hebt minimaal 50 microgram biotine per dag nodig.
Bij regelmatig gebruik kunnen biotine supplementen de textuur, glans en veerkracht van het haar verbeteren. Bovendien wordt biotine vaak genomen om de haargroei te stimuleren, en zien veel mensen al na slechts een maand resultaat!
Wanneer toch een tekort optreedt, dan zullen afwijkingen aan de huid en ontstekingen in de tong kunnen optreden. Daarnaast zijn zaken als mindere eetlust, vermoeidheid, spierpijn, depressie en bloedarmoede mogelijke gevolgen. De stof avidine kan opname van vitamine B8 verhinderen.
Wat kan je tegen haarverlies doen? Er zijn verschillende haarvitamines die een positieve invloed kunnen hebben op je haargroei. Je krijgt deze vitamines binnen via je voeding en/of via een voedingssupplement. Denk dan vooral aan vitamine D, biotine, ijzer en zink.
De beste shampoos tegen haaruitval zijn Neofollics, Regenepure DR en Veta. Ze bevatten niet alleen diverse actieve ingrediënten tegen haaruitval, maar ook ingrediënten die haargroei stimuleren. Deze shampoos zijn geschikt voor mannen en vrouwen.
Allereerst moeten we helaas vertellen dat je dun haar niet écht dikker kunt maken. Het is namelijk genetisch bepaald of je haar dun, gemiddeld of dik is. Zo zijn er drie verschillende haardiktes. De dunne haardikte is ± 0,03 mm, de gemiddelde haardikte is ±0,06 mm en een dikke haardikte is ±0,09 mm.
Haaruitval kan door een tekort aan proteïnen veroorzaakt worden. Eet daarom regelmatig vis, vlees, eieren, peulgroenten zoals bonen en bladgroenten waaronder sla, spinazie en kool. Voorkom ijzergebrek. Een gebrek aan ijzer is een bekende oorzaak van haaruitval.
Afhankelijk van de oorzaak van haaruitval groeit het haar na een bepaalde periode weer terug. De meeste vormen van haarverlies kunnen alleen niet zomaar worden genezen. Er zijn wel verschillende behandelingen die haaruitval in veel gevallen kunnen vertragen of mogelijk zelfs kunnen stoppen.
Plantur 39 en Alpecin bevatten cafeïne en dat zou haarwortels beschermen tegen vroegtijdig inslapen. Volgens haar- en hoofdhuidspecialist Coen Gho van het Hair Science Institute is het praktisch onmogelijk dat deze middelen tegen haaruitval werken.
Gezondheidsclaim. Zink helpt gezonde cellen en weefsels te beschermen en is goed voor haren, huid en nagels. Daarnaast draagt het bij aan een normale vruchtbaarheid voor zowel man als vrouw.
Zink zorgt voor een goede opbouw van eiwitten en daarmee ook voor alle lichaamsweefsels, waaronder haar. Ook is zink betrokken bij de vorming van keratine. Het wordt dan ook beschouwd als een van de beste stoffen voor gezonde haargroei.