Allereerst hebben kalkzandsteenblokken een vele malen hogere constructieve waarde. Cellenbetonblokken hebben het voordeel dat ze een goede thermische isolatie hebben in tegenstelling tot de blokken van kalkzandsteen. Ook zijn kalkzandsteenblokken zwaar in gewicht, moeilijker te verwerking en niet vochtbestendig.
Gasbeton blokken wordt veel toegepast bij het plaatsen van binnenwanden of binnenspouwbladen. Maar het is ook goed mogelijk om cellenbeton buiten toe te passen. Het celbeton is namelijk waterbestendig, daarom hebben vocht en vorst geen invloed op gasbeton blokken.
Kalkzandsteen is onbrandbaar en in staat beperkt vocht op te nemen en dit weer gecontroleerd af te staan. Te natte omstandigheden echter zorgen voor te veel vochtopname of het zwemmen van de stenen. Daarnaast mag kalkzandsteen niet in aanraking komen met strooizout, aangezien dit de stenen aan kan tasten.
Gasbeton, een oude benaming voor cellenbeton, is een licht bouwmateriaal dat bestaat uit kalk, zand en cement. De basisgrondstoffen worden gemengd, waarna water wordt toegevoerd. Door in het productieproces een kleine hoeveelheid aluminiumpoeder toe te voegen, komt waterstofgas vrij.
Kalkzandsteen is zo een materiaal (dat zelf bovendien niet kan rotten of schimmelen). De 'ademende' eigenschappen die kalkzandsteen heeft, zorgen voor een natuurlijk vochtregulatie en een gezond binnenklimaat. Het warmte-accumulerende vermogen van kalkzandsteen zorgt voor uitstekende warmteregulering.
Kalkzandsteen scoort goed op akoestische isolatie omdat de blokken zo massief zijn. Ze hebben een hoge brandweerstand en een goede warmteaccumulatie: de blokken houden warmte bij en geven die langzaam af.
Zuigende ondergronden
Dit zijn poreuze ondergronden zoals cellenbeton en kalkzandsteen. Deze ontrekken vocht aan de pleister waardoor geen goed eindresultaat te behalen valt. Dit is te voorkomen door Gyproc Voorstrijk Grondeer te gebruiken.
Cellenbetonblokken hebben het voordeel dat ze een goede thermische isolatie hebben in tegenstelling tot de blokken van kalkzandsteen. Ook zijn kalkzandsteenblokken zwaar in gewicht, moeilijker te verwerking en niet vochtbestendig.
De voornaamste voordelen van cellenbeton zijn, naast het lichte gewicht, de goede thermische en geluidsisolerende eigenschappen, de brandwerendheid, het warmte-accumulerende vermogen en de vorstbestendigheid.
De aankoopprijs van cellenbetonblokken is zeker duurder dan de aankoop van klassieke materialen.
Qua prijs mag je rekenen tussen 57,5 en 75,5 euro per vierkante meter, inclusief plaatsing, exclusief btw.”
Wat is kalkzandsteen? Kalkzandstenen, het woord zegt het al, deze worden gemaakt van ongebluste kalk, zand en water. Deze worden onder hoge stoomdruk samengeperst. Het wordt veelal gebruikt voor funderingen, dragende binnenwanden, ankerloze spouwmuren en binnenspouwbladen.
Een luchtig bouwmateriaal met steengoede eigenschappen. Ytong cellenbeton is een licht, natuurlijk, sterk isolerend en multifunctioneel product voor dragende en niet-dragende constructies in nieuwbouw- en renovatieprojecten.
Cellenbeton isolatieplaten zijn stevig, drukvast, zeer licht en brandveilig en worden toegepast als binnenmuurisolatie en plafondisolatie.
Er wordt geadviseerd voor draagmuren minimaal 100 mm dikke Ytong blokken te gebruiken. Bij het gebruik van een binnenmuur kun je een minimum van 70 mm aanhouden. Wanneer je hier zware voorwerpen aan op wilt hangen wordt echter ook geadviseerd een dikte van 100 mm te gebruiken.
Cellenbeton wordt niet aangetast door vocht en als buitenwand is het materiaal vorstbestendig. Dat neemt niet weg dat Ytong blokken door hun cellenstructuur een capillaire werking hebben, ze zuigen dus water op.
Als u een scheidingswand wilt maken op de badkamer om bijvoorbeeld het bad of de douche af te scheiden van de rest van de ruimte, is cellenbeton ook een zeer geschikt materiaal. Cellenbeton is ongevoelig voor vocht, dus u kunt het zonder problemen gebruiken in natte ruimtes.
Kalkzandsteen is goed bestand tegen vorst tijdens de bouwperiode, maar niet in combinatie met zout. Strooi daarom geen pekel, keukenzout of andere dooikorrels in de nabijheid van kalkzandsteen. Dit veroorzaakt schade aan kalkzandsteen en betonconstructies.
Welk blok, steen of profiel je gebruikt, hangt af van het type muur. Ga je een dragende muur zetten, gebruik dan bijvoorbeeld kalkzandsteen. Voor een niet-dragende muur pak je Ytong blokken of metal stud. Tevens maak je een scheidingswand met behulp van constructiehout en gipsplaten.
Cellenbetonblokken zijn zeer geschikt om een scheidingswand mee te vervaardigen. De blokken zijn licht, verkrijgbaar in verschillende formaten, thermisch isolerend en handig te verwerken. Bovendien kan je cellenbetonblokken niet alleen aan elkaar metselen, maar ook verlijmen.
Multi stuc is in een aantal situaties toepasbaar en is daarom een goede allrounder. U kunt het meerdere malen afpleisteren waardoor het resultaat dat u ermee bereikt bijzonder glad kan worden. Het is voornamelijk bedoeld voor gebruik op wanden en plafonds van beton, gips, metselwerk, cellenbeton of kalkzandsteen.